Így legyen konyhatündér vizsgaidőszakban

Megkezdődött az év, január van, muszáj készülni a vizsgákra. Mit tesz ilyenkor egy valamirevaló egyetemista? Kitakarít, rendet rak, mos, szóval bármit, csak tanulni ne kelljen. Tehát főz is, igen. Ami persze nem is olyan könnyű, ha már a szilveszteri buliban elfogyott az ember januári pénze, és a rendelkezésre álló élelmiszerkészletek is kezdenek megcsappanni. Lássuk, mit tanácsol egy egyetemista lány az ilyen helyzetek megoldására.

Az újév első napjai táplálkozás szempontjából abszolút ideálisak. Egyrészt az alkoholgőzzel átitatott szervezet eleve nem kíván túl sok tápanyagot. Másrészt kis szerencsével még van a hűtőben némi maradék karácsonyról és a szilveszteri buliról. De mit tegyünk akkor, ha már ezt is szinte teljesen feléltük, a boltba nincs kedvünk lemenni, kaját rendelni pedig nincs pénzünk. Na, itt lép színre a kreativitás, mégpedig úgy, hogy közben nem felejtjük el: egy hölgy a pokolban is hölgy marad. A következőkben olyan speciális recepteket mutatunk be, amelyek egyszerűnek tűnnek ugyan, de elkészítésükkel mégis úgy érezhetjük, mintha egy elegáns étteremben vacsoráznánk.

Előétel:

Sauce de fromage Abonettel

IMAG0070

1 darab zsíros, vagy félzsíros sajt
10 db Abonett (helyettesíthető bármilyen kétszersülttel, vagy megmaradt száraz kenyérrel)


Ez tulajdonképpen fondue, egy kicsit egyszerűbben: a mártogató kétszersültből, a szósz pedig maradék sajtból van. Amúgy minden ugyanaz. A hűtőből vedd ki a sajtot. Szaga van? Attól csak franciásabb lesz. Hmm, az viszont nem jó jel, hogy tiszta zöld az egész. Oké, akkor sajt a szemétbe: fogd a kétszersülteket, és majszold el a TV előtt kiterülve.

Főétel (kiadós)

Bejglisguba

Maradék mákos beigli
0,5-1 L Tej (a beigli mennyiségétől függően)
3 tojás
8 dkg cukor

IMAG0068

Az eredeti mákosguba recept feltételezi, hogy a mák és a kenyértészta külön vannak. Esetünkben ezt a lépést azonnal kipipálva  viszonylag egyszerű egy valódi, házias desszertet összedobni. Fogjuk a bejgliszeleteket, és körkörösen helyezzük el egy kivajazott tűzálló edény alján őket. Ezután keverjük ki a tojások sárgáját a cukorral és adjuk a tejhez (a tej mennyisége a bejglik arányától függ.) A bejgliket locsoljuk meg a cukros tejjel, majd tegyünk le egy újabb réteg bejglit. Ezt addig folytassuk, amíg el nem fogy, aztán mehet be a sütőbe, ahol 20-25 percig süssük közepes hőfokon.

Ebben a receptben az az igazán nagy szerencse, hogy a hozzávalók viszonylag hosszú ideig elállnak a hűtőben, ráadásul könnyen helyettesíthetőek. Ha nincs tojás, beérhetjük a cukros tejjel is, sőt a sütési procedúra is feleslegessé válhat, elegendő a meleg, cukros tejjel meglocsolni a bejgliszeleteket és már ehetjük is. Ha nincs otthon tej, alternatív megoldásunk rummal helyettesíteni azt. Egy rendes egyetemista (vagy kalóz) háztartásában minden esetben megtalálható a rum. Bár igazság szerint ebben az esetben talán jobban jobban járunk, ha egyszerűen megisszuk a rumot, és elrágcsáljuk mellé a száraz bejgliket. Elképzelhető persze az is, hogy ha megisszuk a rumot, a száraz bejglit akár ki is dobhatjuk.

Uzsonna:

Ötórai fekete tea angolosan

1 fekete tea filter
háztartási keksz

IMAG0065

Kifejezetten az angol konyha kedvelőinek javasolt elegáns, ötórai fogás, de bárkinek a kedvence lehet, aki kipróbálja. Elkészítése nem túl bonyolult. Főzzünk le egy bögre fekete teát. A leforrázott, és ízlés szerint édesített teából vegyük ki a filtert. (Amikor már 5 perce túrod a polcokat cukor, vagy legalább egy megmaradt édeske után, végre rájössz, hogy a másik szekrényben tartod őket. Ott sincsenek. Pompás, az angolok úgyis cukor nélkül isszák. De azért mégiscsak jobb lenne….egyszer a kockacukor kiborult, hátha van még néhány szem a szekrény mögött. Szuper, kettő is. Késsel kicsit le kell kapargatni a külsejüket, hogy megint fehérek legyenek, a forró víz pedig majd fertőtlenít.)
Innentől jöhet a móka, a háztartási kekszek mártogatása a forró nedűbe. Érdemes célként kitűzni annak kikísérletezését, hogy meddig kell áztatni a kekszet ahhoz, hogy kiemeléskor a fele ne pottyanjon vissza és képezzen szétfoszlott masszát az ettől szinte ihatatlanná váló teában. A lényeg viszont, hogy ivás közben se feledkezzünk meg róla, hogy a kisujjunkat mindig tartsuk el a csészétől.

Koktélkülönlegesség:

Vodka á lá Haribo

1 nagy csomag Haribo gumimaci
1 üveg vodka


Tökéletes, modern ízvilágot tükröző finomság, ami néhány nap alatt összeérik, és jól helyettesíti nagyanyáink kedvencét, a konyakmeggyet. Elkészítése roppant egyszerű. Fogjuk a macikat és dobjuk be egy üvegtálba. Ezután húzzunk le egy feles vodkát. Aztán Öntsünk a macikra annyi vodkát, hogy ellepje őket. Megvan? Akkor most jöhet egy újabb feles. Oké. Tegyük be a hűtőbe néhány napra. Sikerült? Ezt meg kell ünnepelni egy felessel. Nojésakkor most jöhet a tanuláhás. Ja, hogy már a fejedbe szállt a vodka és semmi ihleted nincs? Najó, elvégre holnap is van nap.

A többi még józan
A többi még józan
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek