Minden férfiban a törzsfőnököt keressük

Hetekkel ezelőtt egy olyan könyvet kaptam, ami azt ígéri megváltoztatja az életemet - érthető, hogy teljesen szkeptikusan álltam hozzá. De ha hajlandóak vagyunk eltekinteni az Alfalányok Titkai című alkotás bosszantóan didaktikus stílusától, akkor találunk benne néhány érdekes gondolatot arról, hogyan működnek a párkapcsolataink és vonzalmaink.

Az önsegítő könyvek iparágában vélhetően olyan összegeket kaszáltak az elmúlt évtizedekben, hogy kimutatható GDP-ben - mindenki boldog akar lenni, és azt várja, hogy valaki megmondja, mit kell ezért tennie. A kezdetben Farkas Annamária, majd Márai Zsuzsanna álnéven dolgozó szerző(csapat) még azt sem várja el tőlünk, hogy piruló arccal beletegyük a könyvet a kosarunkba, letölthető e-bookot kínál, amelyet utána eldughatunk a számítógépünkben egy "Névtelen" című mappába.

Hamisítatlan magyar termék

Az Alfalányok Titkai bevezetőjében leszögezi, hogy "nem sok amerikai könyv összeollózott fordítása", hanem hamisítatlan magyar termék. Tájékozatlan vagyok a vonatkozó szakirodalomban, de egy másik területen szerencsére éppen biztosan mozgok, így hamar megtaláltam, mi inspirálta a könyv szemléletét. Meglepő módon ugyanis az alfalány tréning a kutyakiképzés legfrissebb nézőpontját alkalmazza a párkapcsolati problémák megoldására.

Ennek az iskolának a legnépszerűbb figurái itthon is jól ismertek, a csodálatos kutyadokit, Cesar Millant vagy a szexi dominát, Victoria Stilwellt nézők százezrei ismerik, Magyarországon pedig Korom Gábor a leghíresebb tréner, aki tükörmódszer nevű programjával segít jó gazdivá válni. Az Alfalány tréning a kutyanevelésből ismert divatos fogalmakat bedobja egy mixerbe és addig keveri őket, amíg nem lesznek használhatóak párkapcsolati zavarainkra is.

Nagyon leegyszerűsítve az Alfalány tréning behelyettesíti a nőt a gazdi, a férfit a kiskutya szerepébe - és ahogy a népszerű trénerek segítenek különféle módszereikkel domináns (véletlenül sem arrogáns) egyedet faragni belőlünk, úgy segít "Márai Zsuzsanna" öntudatos, okos alfanősténnyé változni. Persze, itt az a csavar, hogy arra bíztat, hogy ne a falka alacsonyabbrendű tagjait keressük, hanem az alfahímmel próbáljuk elhitetni, hogy ő tulajdonképpen egy nyüszítő kiskutya.

Persze, mindenről a törzsfőnök detektorunk tehet

Az alfalány program természetesen nem az állatvilág fogalmaira alapoz - visszanyúl a civilizáció kezdeteihez, a törzsi társadalom szabályaihoz. Azt állítja, hogy közelebb van hozzánk ez a világ, mint hinnénk - persze, ez az érvelés is ismerős a kutyás szakirodalomból, ahol azt próbálják megmutatni, hogy a garbópulóveres csivava ösztönei mennyire közel állnak a falkában élő farkaséhoz. Na ez például egy olyan pont volt, amin elgondolkodtam, ugyanis az alfalány program azzal az állítással rukkol elő, hogy minden férfiben a törzsfőnököt keressük, pontosabban vonzalmunkat az váltja ki, hogy valakiben törzsfőnöki tulajdonságokra ismertünk. Talán a párkapcsolataink sikeressége azon is múlik, mennyire jól működik a törzsfőnök-detektorunk.

Az Alfalányok Titkainak szerzője nagyon büszke rá, hogy nem egy elméleti fejtegéssel járult hozzá a női nem boldogságához, hanem gyakorlati tanácsokból felépített módszerrel. És éppen itt kezdünk el gyanakodni. Ha precíz receptet adnak hozzá, hogyan boldoguljanak a nők a férfiakkal, azzal azt mondtuk, hogy minden nő és férfi ugyanúgy működik - ami távolról sem igaz sajnos. Bárcsak így lenne. Ezért a legtöbb "alfalányos" tanácsot érdemes jó nagy távolságtartással szemlélni - néhány kivételtől eltekintve.

Közhelyekben gazdag

Ugyanúgy, ahogy a kutyás szakirodalom a gazdit a falkavezér magabiztosságával szeretné feltölteni - ugyanúgy az Alfalányok legfőbb Titka is ebben az öntudatban rejlik. Legfőbb tanácsa, hogy egy nő nem hagyhatja, hogy alárendelt, kiszolgáltatott viszonyba kerüljön - bár az érzelmi szálak gabalyodása mentén aligha lehet elkerülni a függőséget. Persze, azzal a szabállyal könnyű egyetérteni, hogy a szerelmünk elvesztésétől való erős félelem inkább taszító, mint megtartó.

Közhely az is, hogy nem szabad megalkuvónak lenni olyan helyzetekkel, amiben nem vagyunk boldogok - mégis jól esik néha egy kis megerősítés arra nézve, hogy érdemes továbblendülni, ha több könnyet hullatunk, mint amennyit kéne. Az alfalányok legfőbb tulajdonsága, hogy nem egy férfitól várják a boldogságot, a párkapcsolat pusztán egy tényező az életükben - bölcs gondolat, kivitelezni már annál nehezebb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra