Gyógyít, ízesít, színez – a kurkuma

Az indiai konyhából nélkülözhetetlen kurkuma gyulladás-, daganatgátló hatása mellett koleszterin- és májproblémák esetén is hatásos gyógynövény. A vasárnapi húsleves is aranylóbban csillog, ha ezzel színezed. A koleszterinszegény tojásrántottához kifejezetten ajánlott. Újabb sorozatunkban, a keleti konyha fűszereivel ismerkedhetsz meg. 1. rész

Besorolása

A kurkuma (Curcuma longa) a gyömbérfélék családjának a tagja. Egy méter magasra növő, lágy szárú évelő növény. Virágai a talaj közelében füzérvirágzatokban csoportosulnak. A növény felhasznált részét gyökértörzsnek (rizómának) hívjuk, ami vörösessárga festékanyagot, aromás illóolajakat tartalmaz.

Indiából származik, ott termelik a világon szinte az összes (94%) kurkumát. A kardamommal, sáfránnyal, vaníliával együtt a világ legdrágább gyógynövényei, ugyanakkor a leghatékonyabbak is.

Hatóanyagai

Azon alkotóelemeket, amelyekről azt gondoljuk, hogy a kurkuma egészségre gyakorolt hatásaiért felelősek, kurkuminoidoknak nevezzük, ezek adják az élénksárga színét is. A kurkuminoidok közül legfontosabbnak és legtöbbet tanulmányozottabbnak a kurkumin (dicinnamiol-metán) számít, amely csípős ízű, sárga színű anyag. Emellett micrént, xantorizént, turmeront és illóolajokat is kimutattak a növényben. Magát a kurkumint étrend-kiegészítő formájában is forgalomba hozzák, bár maga a kurkuma, mivel számos egyéb hatóanyagot is tartalmaz, fogyasztása minden bizonnyal hatásosabb, mint a kapszulás formája.

Élettani hatásai

Az ájurvédikus és a kínai gyógyászat is kiemelt helyen foglalkozik a kurkumával. Többek között gyulladásgátló hatása miatt kedvelik ennyire, amelyet a kurkuminoidoknak köszönhet. Alkalmazzák ízületi gyulladás, izomfájdalmak, csuklógyulladás és kéztőalagút-szindróma esetén, valamint csontízületi gyulladás (oszteoartritisz), reumás jellegű ízületi gyulladás (reumatoid artritisz), heveny fertőzések esetén is. Azt feltételezik, hogy gyulladásgátló hatását azáltal éri el, hogy csökkenti a hisztaminszintet, bár ebben nem teljesen egyezik a kutatók véleménye. Más feltételezések szerint gátolja a gyulladáskeltő leukotrién képződését és ösztönzi a mellékvese által termelt kortizol képződését.

Vizsgálatok sokasága (bár többségük állatkísérlet volt) számolt be a kurkuma daganatgátló (megakadályozza, gátolja a ráksejteket a sokszorozódásban) hatásáról. Ha gyógyítani nem is tudja, a megelőzésben hatékony szerepe lehet.

Patkányokon és embereken végzett kísérletek eredményei alapján a kurkuma hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet is. Ráadásul antioxidáns hatású is (meggátolja a lipidperoxidációt), így a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az állapot javításában is alkalmazható.

Megakadályozza a vérlemezkék összecsapzódását, elősegíti a vérrögök oldódását, vagyis vérhígító, trombózist megelőző, az érrendszert védő hatású.

Májproblémák esetén, akár hepatitisz esetén (az emelkedett májenzimszint csökkentésére) is bevethető gyulladásgátló és antioxidáns hatása révén. A májsejtek regeneráló hatása folytán fokozódik azok epetermelése, de a termelődött epe kiürülését is elősegíti.

Illóolaja a simaizmok mozgásának serkentésével, görcsének oldalásával hozzájárul a gyomorrontás és gyomorsavtúltengés, az étkezések utáni puffadás kezeléséhez, az emésztés serkentéséhez és étvágygerjesztőként is alkalmas.

Felhasználása

A gyökértörzsét darabokra vágják, majd szárítás előtt felforralják. A gyógyászatban legtöbbször por alakban vagy tinktúraként, ritkábban teaforrázat formájában használják.

A kurkumaport mézzel összekeverve a torokfájás első jelére meleg kötésként ajánlott a torokra helyezni.

Fűszerként számos étellel párosítható, így teheted levesbe, mártásokba (a Worchester-mártás egyik alkotója), hal-, bab-, lencseételekhez, tésztákhoz. Használják mustárhoz is, ettől kapja a sárgás színét. Az indiai konyhában szinte minden étel tartalmazza, a curry egyik alapfűszere. Aranyló színt ad a húslevesnek és a főtt vagy párolt rizs is feldobható általa. Ha koleszterinproblémád van, akkor a tojásrántottához vagy omletthez használhatod csak a tojásfehérjét, de a kevesebb tojássárgájával és több -fehérjével készítve is már sokat spórolsz. Ahhoz, hogy a végeredmény ugyanolyan ínycsiklandó legyen, mint a hagyományos változat, színesítsd kurkumával az ételt.

A perzsa konyhában is igen gyakori fűszer, a legtöbb receptből nélkülözhetetlen. Egy libanoni mandulás süteménybe, a sfouf-ba fenyőmagot és kurkumát is tesznek.

Az élelmiszeriparban joghurtok, fagylaltok, kekszek, tejtermékek színezésére használják.

Gyakran alkalmazzák méregtelenítő kúrák alkalmával is. A kínai gyógyászatban a vérkeringés javítására javasolják. Japánban gyógyteaként fogyasztják a kurkumát.

Mikor nem javasolt?

Ugyan a kurkuma orvosi javallat nélkül is használható, nagy adagokban viszont izgathatja a gyomor nyálkahártyáját, hányingert és hányást, hasmenést okoz. A kapszulás formátvárandósság vagy szoptatás során, 18 éves kor alatt, epehólyag-problémák és az epevezeték elzáródása esetén nem javasolják.

Hol kapható?

Indiai sáfrány, kurkunna gyökér, sárga gyömbér néven is ismert. A nagyobb áruházak és üzletek fűszeres polcain találod.

A folytatásban a curryvel ismeredhetsz meg közelebbről.

Szerzőnk dietetikus.

Oszd meg másokkal is!
Mustra