Halottak az amerikai cigisdobozokon - a gyártók perelnek

Öt nagy dohánygyártó perelte be az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatalt (FDA), amiért kötelezik őket, hogy beteg emberekről és romlott fogakról készült fényképeket helyezzenek a cigarettás dobozokra - írja a BBC.

A cigarettagyártók tavaly már elvesztettek egy hasonló pert. Ekkor Kentucy állam bírósága engedélyezte a az FDA-nak, hogy holttestekről, beteg tüdőről és kátrányos fogakról készült képeket helyezzen a cigarettásdobozokra. Júniusban, az USA egészségügyi minisztere úgy nyilatkozott, hogy az új címkék segítenek az embereknek a leszokásban és elrettentik a fiatalokat a dohányzástól.

A gyártók most azzal érvelnek, hogy a rendelkezés megsérti a szabad véleménynyilvánítás jogát, mivel arra kötelezik őket, hogy a kormány dohányzásellenes üzenetét közvetítsék. 41 oldalas panaszlevelükben azt írják, hogy az új típusú címkék illegálisan "depresszióssá és bátortalanná" teszik a fogyasztókat, akik ezért nem fogják megvásárolni a cigarettákat. A gyártók remélik, hogy a perrel késleltetni tudják az új törvény bevezetését.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek