10 hasznos étel a tavaszi takony ellen

Későn jött, későn megy az idei influenza szezon. Sokan mostanság esnek ágynak, ráadásul fertőz egy gyomorrontásos tünetekkel járó vírus is. Sovány vigasz, de a lábadozás időszakára az orvosok javarészt ínycsiklandó finomságokból álló étrendet javasolnak.

Az eMedicine szakorvosai legalábbis mindenképpen, az ő tippjeiket osztjuk most meg azzal kapcsolatban, hogy milyen ételekkel próbálkozzunk influenza közben és a lábadozási időszakban.

1 - Pálcikás fagyi

Nem igazi fagyira, hanem a pálcikás, fagyasztott gyümölcslére gondolnak a szerzők, amit furcsa módon mostanában nem nagyon láttam a boltok kínálatában. (Megnéztem két nagy jégkrémgyártó, az Algida és a Koral honlapját, náluk sem volt a termékek között, végül a Family Frostnál találtam, náluk viszont több fajtát is.)

stockfresh 1645249 vector-colorful-popsicles sizeM

Egészségügyi vonatkozásban pedig azért jó a fagyasztott gyümölcslé, mert megnyugtatja, nedvesíti, és jólesően hűti a fájós, dagadt, kiszáradt torkot. Ráadásul segíti a folyadék utánpótlást is, ami mindig fontos, de betegség közben különösen, hiszen ilyenkor az immunrendszer sokkal nagyobb intenzitással igyekszik megszabadulni a méreganyagoktól.

A szerzők persze a 100 százalékos levekből készült jégkrémeket javasolják, de náluk a kínálat is nagyobb. A jó hír viszont, hogy mi sem egyszerűbb, mint egy ilyen pálcikás csoda házilagos elkészítése, elegendő egy megfelelő edényben egy műanyag rúddal megfagyasztani a száz százalékos gyümölcslevet. Aki komolyan gondolja, az vásárolhat hozzá felszerelést is. Az már saját ötletem, hogy érdemesebb smoothie-t megfagyasztani, - mondjuk összeturmixolni banánt és epret egy kis narancslével - még finomabb lesz a végeredmény.

2 - Pulykamelles szendvics

A párolt, vagy sütőben grillezett pulykamell könnyű, gyomorkímélő fehérjeforrás. Még ha betegség alatt nehezen tud is enni az ember, akkor is érdemes próbálkozni vele, mert segít a szervezetnek a betegségek leküzdésében. Ha nem megy szendvicsként elkészítve, (barna kenyéren, zöldségekkel) akkor önmagában, esetleg valódi (magas gyümölcstartalmú) áfonyalekvárral fogyasszuk. (Utóbbi szintén hasznos, antibakteriális hatása miatt.)

stockfresh 1651518 delicious-sandwich sizeM

3 - Zöldséglé

Nagyon valószínű, hogy kitámolyogni a konyhába salátát készíteni, és utána még meg is enni vetekszik a lehetetlennel, amikor az ember influenzás. Pedig a zöldségek, és pláne a magas vitamintartalmú nyers zöldségek jól segítik az immunrendszert az influenza elleni küzdelemben, és fontosak a folyadék-utánpótlás szempontjából is.

Ilyenkor saláta helyett az is jó, ha az ember megiszik egy-két pohár zöldséglevet. Nálunk nem túlságosan népszerű a zöldséglé, a hagyományos közértekben szinte csak paradicsomlevet lehet kapni.

Aki szereti, az viszonylag jó áron hozzájuthat a Sparban, a DM és a Müller drogériákban, vagy bioboltokban. Akinek nem jönnek be a zöldséglevek, az válasszon 100 százalékos, vagy frissen facsart gyümölcsleveket.

4 - Húsleves

Már a nagyanyáink is tudták, hogy egy jó húslevesnél, erőlevesnél nincs jobb a beteg embernek. Ráadásul úgy tűnik, hogy nemcsak tápláló és jóleső dolog bekanalazni egy tányér finom levest, hanem - egyes kutatások szerint - még enyhe gyulladáscsökkentő hatása is van.

Bizonyos tanulmányok állítólag arra is fényt derítettek, hogy ha csípős paprikával fűszerezzük a levest, az javítja az orrüregben lévő csillószőrök képességét a káros baktériumok és vírusok kiszűrésében. (Ezt nehéz elképzelni, de biztos így van.)

stockfresh 346445 chicken-soup sizeM

5- Fokhagyma

A fokhagymával nem lehet mellélőni, olyan sok jó hatása van. Természetesen baktériumölő és immunerősítő is, ugyanakkor a legjobb benne, hogy nagyon finom. Az influenzás beteg akár pirítós kenyéren nyersen, akár levesben megfőzve is fogyaszthatja, minél többet, annál jobb.

6 - Gyömbér

Aki émelyeg, hányingere van, szédül, vagy fáj a gyomra, az próbálkozzon a gyömbérrel. Jellegzetes csípős-citromos íze van, egy kevés is elegendő belőle. Áztassuk nyersen a teába, vagy őrölt formában szórjuk a reszelt almára.

7 - Egy csésze tea

Az angolok szerint mindenre gyógyír, az influenza ellen viszont azért hasznos, mert feldob, tele van antioxidánssal, és a betegség ellen már magában az jót tesz, ha belélegezzük a forró gőzt.

Ez egyaránt igaz a zöld, a fekete és az oolong (sárga) teákra is. Aki inkább eltekintene a koffeintől, az igyon hárs, vagy kamillateát. Igaz, így az élénkítő hatásról le kell mondania, de a gyógynövények is nagyon sokat segíthetnek a betegségek elűzésében.

stockfresh 109060 detail-shot-of-a-sick-woman-drinking-tea-in-be

8 - Banán

A banán gyógyír a gyenge gyomorra és az emésztési problémákra. Aki épp most lábal ki valamilyen hányásos-hasmenéses influenzából, az jó ha tudja, hogy az orvosok ilyenkor első szilárd táplálékként banánt, főtt rizst, párolt reszelt almát és pirítóst szoktak javasolni. A banánban az az extra, hogy nem kell elkészíteni és könnyen elvihetjük a munkahelyre is.

9 - Pirítós

Nem túl bonyolult étel, de nagyon jól tud esni, amikor az ember eljut oda, hogy végre képes szilárd táplálékot enni. Nem irritálja a gyomrot, csillapítja az éhséget, és az erőleves mellé is jól illik.

Aki nem gyomorpanaszos, hanem torokfájós influenzától szenved, annak viszont nem ajánlott, mert irritálhatja a fájós torkot.

10 - Étrendkiegészítő shake-ek

Elsőre talán furcsán hangzik, hogy fogyókúrás italporral kínoznánk szegény beteget, a fogyi-shake mégis nagyon jól jöhet a legyengült szervezetnek. Ezeket a shake formulákat úgy tervezik, hogy a szervezet vitamin ásványi-, és tápanyag utánpótlását akkor is biztosítsák, ha a főétkezésekhez kizárólag ilyeneket fogyaszt valaki. Emiatt gyorsított tempóban képes pótolni a hirtelen legyengült szervezetből kiürült hasznos tápanyagokat.

Nem mindegy milyen márkát választunk, a szempont az, hogy legyen magas fehérje és alacsony cukortartalma, és tartalmazzon minél több vitamint és ásványi anyagot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra