Akár halálos is lehet: vigyázz a darazsakkal és méhekkel!

A méh- és darázscsípés nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet. A csípést sokszor nem lehet kivédeni, de nem árt tudni, mi a teendő, ha baj van.

A rovarcsípés-allergia az egyes rovarok csípése következtében kialakuló túlérzékenységi reakció. Itthon a leggyakoribb allergiás reakciót okozó rovarok a méhek és darazsak.

Már az első csípés is kiválthatja a rohamot

A darázs-, illetve méhcsípések helyén normál esetben enyhe, viszkető duzzanat keletkezik. A duzzanat normális körülmények között néhány nap alatt lelohad és nyomtalanul eltűnik. A gyerekek szervezete éppen csak ismerkedik az idegen fehérjék legyőzésével, ezért náluk a gyógyulás jóval tovább is tarthat.

Így kezeld a csípés helyét

A méh váladéka savas kémhatású, ezért a csípést lúgos folyadékkal jó bekenni, ehhez szódabikarbónát keverj el egy kis vízben. A darázscsípés ezzel szemben lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így azt savas oldattal, pl. citromlével, ecetes vízzel érdemes kezelni.

Mindkét rovar okozta csípés esetén mosd le a bőröd langyos, szappanos vízzel és használj antihisztamin, illetve lidokain tartalmú kenőcsöt, vagy jeges borogatást.

A méh- és darázsméreg allergia tünetei lehetnek enyhe, helyi panaszok, de akár súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat. Az enyhébb panaszok közül különös figyelmet igényel, ha a csípés helyén több napon át tartósan fennálló, vörös, viszkető, 12 cm-t meghaladó átmérőjű duzzanatot tapasztalsz. Minél többször találkozik a beteg az allergénnel, annál súlyosabb allergiás reakciókat produkál a szervezet.

Méh, darázsméreg allergia esetén már az első csípés is súlyos allergiás rohamot válthat ki. Ha a csípést követő rövid időn belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség keletkezik, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel, azonnal fordulj orvoshoz, vagy hívj mentőt. Ilyenkor akár néhány perc alatt is kialakulhat a legsúlyosabb, akár halálos kimenetelű reakció, az anafilaxia is.

Az anafilaxiás sokk végzetes lehet

Súlyos allergiás roham esetén a keringés, az idegrendszer, az emésztőrendszer, és a légzőrendszer együttes reakciója is felléphet. Gyakori és igen súlyos tünet például a szapora szívverés, a vérnyomásesés,  a zavartság, a hányás, a hasmenés, a nehéz légzés, vagy az eszméletvesztés. Ezeknek a tüneteknek az együttes megjelenését anafilaxiás-sokknak nevezzük, mely mielőbbi orvosi beavatkozást igényel.

Az édes vagy alkoholos italok odavonzzák őket

A darázs- vagy méh méreganyagra adott allergiás reakció vérvizsgálattal, a szervezetben IgE ellenanyag kimutatásával igazolható. Ebben az esetben a szükséges gyógyszerek mellett hozzájuthatunk a gégevizenyő, így a fulladás megelőzésére szolgáló auto-injektorhoz is. Az önbelövős fecskendőt a csípés után azonnal használva a szakszerű segítség megérkezéséig megelőzhetjük a súlyosabb, akár végzetes tünetek kialakulását.

Fotó: Patrick Wilken
Fotó: Patrick Wilken

Különösen veszélyes a fejet ért csípés, a szájüreg, garat csípése, mely a hirtelen duzzanat miatt allergia  nélkül is fulladáshoz vezethet. Nyári melegben vigyázz az édes folyadékok, alkoholos italok üvegből, fémdobozból történő ivásával.

Az allergia immunterápiával gyógyítható

A darázs és méhcsípés allergia gyógyítható az ún. vakcina kúrával, mely a túlérzékenységi reakciót csökkenti, majd általában 3 éves kezelés után teljesen megszüntetheti. A specifikus immunterápia célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokik az allergiát kiváltó anyaghoz

Az allergiás beteg kezdetben az injekciókat 1-2 hetes időközönként kapja, később pedig 1-2 havonta. Injekciós kezelés esetén előfordulhatnak súlyos mellékhatások, ezért ezt a kezelési formát csak intenzív osztályos háttérrel rendelkező fekvőbeteg intézményben, kezelésben járatos allergológus szakorvos közreműködésével tanácsos alkalmazni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek