3 hét alatt 9 kiló mínusz – mi történik a testeddel szakítás után?

„Az exemmel öt évig éltünk együtt, amikor bejelentette, hogy vége, majd a következő héten már egy másik nőt ölelt egy facebookra feltöltött fotón. Én szinte belerokkantam” - meséli a 28 éves Tünde. Ha a szívünk nem is törik össze igazából, egy szakítás látványos, és a környezetünk számára is ijesztő változásokat okozhat a szervezetünk működésében.

Aimanness Photography
Aimanness Photography

Szinte bármilyen jellegű kapcsolat felbomlása, ami lehet a munkahely megszűnése, egy barát, családtag elvesztése, vagy egy párkapcsolat befejezése, krízishelyzetet okoz. Ez normális esetben csak átmeneti, de ritkán gyors. Ennek az átmenetnek az elviselése sem az elhagyott, sem az elhagyó fél számára nem könnyű, hiszen mindkettejük számára jelenthet veszteséget, csalódást, kudarcot. Természetesen az, hogy hogyan dolgozunk fel egy szakítást, számos tényező függvénye, így például nem mindegy, hogy engem hagytak-e el, vagy én szakítottam,  talált-e már a másik párt, mennyi ideig tartott a kapcsolat, milyenek voltak a szakítás körülményei, és nem utolsósorban személyiség kérdése is.

Összeszűkült gyomor és kipakolt hűtő

A szakítás utáni élethelyzet leggyakoribb jellemzője, hogy elmegy az étvágyunk - nincs kedvünk élni sem, nemhogy azzal foglalkozzunk, hogy mi kerül a gyomrunkba. Ennek, valamint a stressz miatt felpörgött anyagcserénknek köszönhető, hogy viszonylag rövid idő alatt elég sok kilót le tudunk dobni magunkról. Ehhez szélsőséges esetben még hányás-hasmenés is társulhat, szóval, amit kemény fogyókúrával nem sikerült, azt egy szakítás segíthet megvalósítani. Nyilván itt is van másik oldal: ők azok, akik kipakolják a hűtőt, és szinte kontrollálatlanul magukba tömnek mindent, ami eléjük kerül. Ez az plusz-mínusz egy-két ruhaméret csak átmeneti állapot, és adott helyzetben egyáltalán nem is érdekel senkit, pláne saját magunkat, hogy hogyan nézünk ki. A lelki egyensúly visszaszerzése szempontjából persze egyik véglet sem kedvező.

A szív, bár nem törik össze, de károsodhat

Valaminek az elvesztését mindig veszteségnek éljük meg, és ezt a szervezetünk alapvetően érzelmi stresszként kezeli. A stressz pedig, főleg, ha sokáig tart, igen komoly károkat tud okozni a szervezetünkben. A tartós stressz, akár érzelmi, akár fizikai ok miatt áll fenn, megemeli a vérben a vérlipidek (pl. koleszterin, triglicerid) szintjét, növeli a vérnyomást, ezeknek köszönhetően pedig megnő a valószínűsége az erek elzáródásának, és így kialakulhat infarktus, agyvérzés vagy embólia is. A stressz a gyomrot és a bélrendszert szintén károsítja: a vegetatív idegrendszer fokozott aktivitása miatt jelentkezhet hasmenés (fokozódik a belek természetes továbbító, ún. perisztaltikus mozgása) vagy hányás, hosszú távon pedig gyomorfekély vagy reflux is kialakulhat. Az ilyenkor gyakori alvászavarok miatt szélsőséges esetekben idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek.

„Egyszer nagyon csúnyán hagytam magam becsapni, és amikor kiderült, kb. 3 hét alatt 9 kilót dobtam le, bár tényleg megpróbáltam enni, de mindent kihánytam, állandóan émelyegtem. Erre még rásegített, hogy az elején nem tudtam aludni, de napokig egy percet se… ezeknek a következménye az lett, hogy nemcsak nem bírtam koncentrálni a mindennapi feladataimra, de olyannyira legyengültem, hogy összeestem az utcán, a buszon, és a kimerültségnek köszönhetően a koordinációs készségem is megszűnt, azaz nekimentem mindennek, leejtettem a tárgyakat, stb. ” – meséli a 32 éves Kinga.

Az önmérgezés tankönyvi példája

Az elhúzódó, kezeletlen stressz az immunrendszert is jelentősen gyengíti, valamint megnő bizonyos daganatok kialakulásának a veszélye is. Erre még rásegíthetünk azzal, ha a folyadékpótlás nagy részét alkohollal oldjuk meg, és hogy egész biztosan tönkrevágjuk magunkat, még képbe kerülhet a dohányzás is. Aki már előtte is cigizett, az ilyenkor nagyobb dózissal károsíthatja a tüdejét. „Én összesen háromszor fogtam padlót pasi miatt" - összegzi tapasztalatait Judit(29) - "mindegyik után fogytam 5-10 kilót. A kilók számát a kapcsolat fontossága határozta meg. Nem bírtam enni, de helyette ittam, sokat, alkoholt persze, meg a cigire is visszaszoktam. Az önmérgezés tankönyvi példája voltam.”

Fuss, flörtölj és vacsorázz a fiúbarátaiddal

A stressz, valamint a szakítás után depressziós állapot megszüntetésére egyaránt alkalmas a sport, a mozgás, és természetesen az idő sem elhanyagolható tényező. A sport hatására egyrészt csökken a vérzsírok szintje az erekben, másrészt pedig úgynevezett boldogsághormonok szabadulnak fel a szervezetben, amikre ilyenkor mindennél jobban szükség van. Ami a táplálkozást illeti, tudatosan próbáljunk eszegetni, ha csak egy pohár joghurt jelenti az étkezést, akkor legyen az, vagy egy szelet pirítós. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy igyunk sok folyadékot (ne alkoholt) mert a kiszáradás még inkább rontja az állapotunkat.

A 29 éves Jutka az aktív regenerálódás híve. „Volt, hogy a sportba menekültem; reggel két óra aerobic, este 2 óra aerobic és futás a Citadelláig, kifulladásig küldtem minden nap. Aztán persze mindig megvirradt, és egy nap arra ébredtem, meguntam szenvedni, vágattam magamnak új frizurát, elkezdtem rendesen enni és darabokra flörtöltem magam."

Kittinek (30) pedig a fiúbarátok étvágya jelent visszatérést a normál életfunkciók világába. „Ha már nagy a gáz, akkor a baráti körnek nevezett szemfüles jelzőrendszer siet a segítségemre. Figyelmeztet, látványosan aggódik… Főétkezéseknél rendszerint valamelyik barátomnak is jelen kell lennie, mert egyedül nem megy. Nem érzem az ételeket finomnak, nem vágyom semmire. De ha beszélgetnek velem, és látom, hogy a másik jóízűen falatozik, akkor én is kedvet kapok. Gyakran eszem a fiú haverjaimmal, mert ők különösen jóízűen tudnak kajálni.” Kitti (30).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek