Őrülten erotikusak a szeplőid!

A szeplőket lehet szeretni és nem szeretni. Előbbire példaként ott vannak a pasik, akik közül egyik-másik egyenesen megőrül a szeplős lányokért. Mert a szeplő igenis szexi. Tények, tévhitek, babonák a szeplőről, és Melampusz szeplőtana.

Azt, hogy a szeplő nem betegség, eddig is tudtuk. Abban viszont nagyon nem értünk egyet, hogy egyszerű szépséghiba lenne. Részben azért, mert nem hiba, sőt, de erről a férfiaknak is van véleménye, másrészt viszont annyira mégsem egyszerű, hiszen a szeplőkhöz komplett hiedelmek is fűződnek. Egy bőrgyógyász segítségével körbejártuk a témát, miközben azt is megtudtuk, hogyan lesz a pulykatojásból szexi dög.

A szeplős lányok mellbimbója mindig rózsaszín

Kornél (30) szerint érdekes, hogy a szeplős lányok többsége mennyire utálja a szeplőit. "Pedig a szeplősökben van valami szexi dögösség. Ráadásul fiatalabbnak látszanak a koruktól, talán, mert a szeplőik ártatlanságot sugallnak, ettől aztán duplán tutajos némelyik. Nekem nem is magában a pöttyök tetszenek, hanem egyben az egész: világos, szeplős bőr, kék szem és vörös haj összerakva."

Zsolt sokáig kifejezetten az ilyen lányokat kereste: (38)"Imádom, ha egy lánynak fehér bőre van és az arca szeplős, pláne, amikor az orra és a szeme körül vannak pöttyök. Nekem mindig ez volt az ideálom, ráadásul minden reggel három ilyen gyönyörű arc mellett ébredek. A két gyerek is örökölte a pettyeket."

Botond (36) még jól emlékszik, amikor gyerekkorában pulykatojásnak hívták haverjaival a szeplősöket, ivarérett korában azonban a szeplős lányok elkezdték kifejezetten izgatni. "Szerintem minél több szeplője van, annál jobb. Szeretem, ha egy nő egész teste szeplős és persze a bőre is nagyon fehér és hozzá vörös a haja. Megfigyeltem, hogy az ilyen lányoknak a mellbimbója is rózsaszín. Őrülten erotikusak tudnak lenni."

Hivatalosan szeplőnek a bőr felszínén lévő apró, kerek, halványbarna foltos pigment felhalmozódást nevezik. Itt a bőr festékanyagának a termelése fokozottabb, mint más területeken. A méretük általában nem nagyobb 2-4 milliméternél, de a háton és a vállon megjelenő szeplők kiterjedtebbek, sötétebbek, kevésbé szabályos alakúak lehetnek. Leggyakrabban a szőke és vörös hajú, világos bőrű gyerekeknél, felnőtteknél jelentkezik.

Dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusa hangsúlyozta, hogy a szeplősödés genetikailag meghatározott, és a fény (UV) hatására jelennek meg. "Vagyis a szeplő az ún. I.-es és II.-es bőrtípusnál, azaz a világos bőrűek közt gyakori. Általában 4-
5 éves korban jelenik meg napfény hatására, télen halványodik, és felnőttkorban javulhat.
Idősebb korban már más típusú pigmentációk, fény okozta károsodások, pigmentfoltok
jelentkeznek."

A szeplők legtöbbször csoportosan jelennek meg a homlokon, az arcon, a háton, a vállon, a karon vagy a nyakon, életkortól függően is. Gyermekkorban a szeplők inkább csak az arcon láthatók, később más testrészeken is megjelennek. Az idősebb korban jelentkező pigmenthibák
az arcon, kézháton és az alkaron jelentkeznek.

Tévhitek

Mivel nem minden fehérbőrű szeplős, de minden szeplős fehérbőrű, ezért aztán azonos félelmek, de féligazságok keringenek az ilyen bőr betegségeiről. Tény, hogy a világos
bőrűek között magasabb a pigmentált és hámeredetű bőrdaganatok kockázata, de a bőrdaganatok nem a szeplőből indulnak ki. Mivel a világos bőrűek -köztük a szeplősök- egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen barnulnak, és gyorsan leégnek, ezért még óvatosabbnak kell lenniük a napozással. "Mindez azonban a szeplőktől függetlenül igaz minden világos bőrűre, sokkal jobban oda kell figyelniük a fényvédelemre. Nem csak magas faktorszámú kémiai fényvédőkkel, de fizikai védelemmel: ruha, kalap, napszemüveg viselésével is óvni kell bőrüket."

Az sem igaz, hogy a szeplősöknek jobban kellene tartaniuk a májfoltosodástól, mint az átlagos, vagy kreolabb bőrű társaiknak. "A kettő egyáltalán nem függ össze. Sötétebb bőrtípus mellett
gyakran alakulnak ki pigment eltérések, májfolt hormonális hatásra is kialakulhat, például
terhesség időszaka alatt."

A szeplők számának növekedése miatt még nem kell megijedni, a lényeg inkább annak felismerése és megkülönböztetése, hogy szeplőink vagy éppen anyajegyeink mérete és mennyisége változott e. Ha a bőrrák megbetegedések statisztikáit nézzük, kiderül, hogy hazánkban sajnos még mindig nem vált gyakorlattá, de a legbiztonságosabb megoldás mégiscsak az lenne, ha nem csak a világos bőrűek, de mindenki járna rendszeresen orvosi ellenőrzésre. A fél- egy évente ajánlott anyajegy szűrés során így több rosszindulatú elváltozás korai stádiumban felfedezhető lenne.

Szeplőbabonák és rossz előjelek

Érdekes, hogy a hiedelemvilágban a szeplők megjelenéséhez mindig rossz előjelek kapcsolódnak. A tibetiek szerint például, ha a szeplő a nyak bal oldalán van, akkor valamilyen testi szenvedést szimbolizál, férfinál például magasból való lezuhanást, míg nőnél nehéz szülést. Hosszú utazást jelöl a térden lévő szeplő, és sikeres életet, ha a vádlin van. A szeplőhöz fűződő hiedelmek azonban úgy tűnik kultúrkörök, népcsoportok szerint változnak. Mert amíg egy jobb szemöldökön lévő szeplő az európai hagyomány szerint korai házasság és nagy szerencse előjele lehet, addig a kínaiak úgy tudják, hogy rövid életet jelent.

A görög mitológia jósa, Melampusz a szeplőkről való megfigyeléseit rendszerbe is szedte. Íme Melampusz szeplőtana testtájakon való megjelenésük és jelentésük szerint:

- homlokon vagyont és boldogságot,

- szemöldök körül boldog házasságot,

- orrnyergen bujaságot és szenvedélyességet,

- orrcimpán állandó utazást,

- ajkakon falánkságot,

- fülön, nyakon szerencsét, vagyont és hírnevet,

- vállonrabságot és boldogtalanságot,

- a mellen szegénységet,

- a kézen sok gyereket,

- a hónaljon pedig gazdag és jóképű férjet vagy feleséget ígérnek.

A szeplő igenis szép és szexi!

Ha még külön iparág nem is épült a szeplősökre, de pigment foltosodás halványítására alkalmas kozmetikumok, bőrgyógyászati kezelések már nálunk is elérhetőek. Az erősen pigmentált bőr kezelhetősége, legyen szó májfoltról vagy nagyobb szeplőkről, mindig attól függ, hogy a megszaporodott mennyiségű melanin a bőr hámfelületén vagy annak mélyebb rétegében helyezkedik el. Ennek megfelelően ugyanis, az esztétikai bőrgyógyászat -nem feltétlen olcsó- kémiai hámlasztásokat, vagy annál még gyorsabb, különböző fényterápiás (IPL=intenzív pulzáló fénnyel történő) kezeléseket kínál. Ezek a fénysugarak ugyanis olyan hullámhosszal rendelkeznek, amelyek a melaninrögökben elnyelődve, azok felmelegedését, átalakulását és a hámréteg gyors lehámlását eredményezik.

A szépségpötty kultusza

A pöttyös arc ugyanis kifejezetten divat volt. Ha tucatjával nem is, de egy-egy bizonyos szépségpöttyöt évszázadokkal ezelőtt is ragasztottak vagy rajzoltak az arcokra. Az előző században Marilyn Monroe tette híressé, majd Cindy Crawford vitte a kifutóra. A XXI. században alkalmi viseletnek számít az arc egyik oldalára, a szájzug felé rajzolt pötty, aminek céja a nőiesség és a szépség hangsúlyozása. Ugyanakkor egyre inkább terjed a Monroe-piercing, a felső ajak közepére szúrt apró kő, vagy az alsó ajak szélében elhelyezett ékszer-gyűrű is.

Azt azonban soha nem szabad elfelejteni, hogy halványítani ugyan lehet, de végleg képtelenség eltüntetni a szeplőket, mert napfény hatására mindig kiújulnak. A bőrgyógyász szerint az ún. whitening krémek alkalmasak lehetnek a halványításra, de a házi praktikák végtelen sorából a legnépszerűbbet, miszerint a szeplőinket citromlébe áztatott hóvirágszirmokkal kenegessük, egyáltalán nem ajánlja, és nem csak azért, mert egyébként védett virágról van szó, hanem ráadásul még a bőr irritációjával is számolni kell. Ha pedig mégsem segítene semmi, barátkozz meg vele, és hidd el, a szeplők igenis szépek, szexisek, és nem csak szerintünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek