Egy torna, amitől megugrik a libidód

A nők számára kifejlesztett speciális gyógytorna receptje Izraelből érkezett Magyarországra, és mára több tucat ember számára hozott megoldást a gyötrelmes menzesz, a meddőség, a hormonzavar és a változókor kellemetlen mellékhatásai ellen.

Elég a szűk környezetemet számba venni ahhoz, hogy tudjam, nőismerőseim közül naponta egyvalaki biztosan erős fájdalomcsillapítókat nyel menstruációs görcsei miatt, esetleg nem képes munkába menni, méhszájsebével vagy a miómájával küzd évek óta vagy hormonzavara miatt teher számára a női lét; de ennél is többen vannak, akik sokszázezer forintot költöttek már arra, hogy megtalálják az anyaságot elhozó csodaelixírt.

Nők milliói szenvednek valamilyen nőgyógyászati problémától, többségük pedig talán nem is tudja, hogy a drága gyógyszereken és a még drágább orvosokon túl létezik más megoldás is; az öngyógyítás lehetősége, ami rengeteg nő életébe elhozta már a nem remélt csodát.Tóth Lívia neve sokunk számára biztosan nem cseng ismerősen, de ezt a nevet érdemes megjegyezni: a pici hölgy rengeteg nő számára jelentette az utolsó kapaszkodót és végül egy kisbaba, negatív lelet vagy fájdalommentes menstruáció formájában a kiutat a reménytelenségből, szabadulást a fájdalmaktól.

Saját betegségére keresett gyógymódot

A Lívia által oktatott torna története évtizedekre nyúlik vissza, ami összefonódott az ő saját történetével; súlyos betegségeire maga kezdte el keresni a gyógymódot, s ekkor talált rá egy mozgásterápiára, az Aviva- tornára. A módszer, egy budapesti születésű zsidó lány, Aviva Gabriella Steiner által kifejlesztett gyógytorna, melynek elsajátítása érdekében Tóth Lívia számtalanszor utazott Izraelbe, hogy aztán Magyarországra is elhozhassa. A táncszerű tornát hosszú évek óta oktatja mindazoknak, akik műtétek, gyógyszeres kezelések előtt vagy után vannak, állapotuk nem javult, vagy éppen rosszabbodott.

Ki volt Aviva Gabriella Steiner?

Aviva 1930-ban, élsportoló szülők gyermekeként született Budapesten, - akik később koncentrációs táborban haltak meg-, 16 éves volt, amikor számtalan zsidó árvával együtt Palesztinába menekítették. Mivel szüleitől a sport és a torna iránti szeretetet kapta örökül, hozzájuk hasonlóan ő is sportágat választott magának, gimnasztika szakon szerzett tanári diplomát, és táncosnőként dolgozott. A gyógyítás felé fordult és ennek érdekében táncos karrierje megszakadt. A jeruzsálemi orvosi egyetem független hallgatójaként anatómiát és fizikoterápiát tanult, a paralízis járvány idején pedig Hádásszáh egyetemi kórházában dolgozott. Itt tanulta meg, hogy a mozgás és az akaraterő számtalan esetben hozzásegítenek a gyógyuláshoz.

A torna meglepő változásokat okozott

Aviva a ma rekreációs gyógytornának nevezett technikát egészen véletlenül fedezte fel, 45-60 év közötti asszonyokat tanított tornára, és egy kímélő mozgássort dolgozott ki a számukra. Azt akarta elérni, hogy a torna könnyed és élvezhető maradjon a számukra; amire azonban nem számított, a mozgássor, a változókor ellenére sok nőnél menstruációt idézett elő.

Ennek hatására kezdte alaposabban tanulmányozni a gyakorlatokat, illetve az általuk kiváltott hatást. Nők visszajelzéseiből tudta meg, hogy egy-egy gyakorlat hatására milyen változások mentek végbe a testben.

Magától beindul a jótékony folyamat

Aviva felismerte, hogy a vérkeringést serkentő mozdulatokkal a nő hatással lehet tulajdon fiziológiás folyamataira, uralhatja havi ciklusát, kiküszöbölheti a menopauza kellemetlen mellékhatásait, de a fogamzást, sőt a vetélést is elősegítheti. Az általa kifejlesztett gyakorlatok erősítik a női nemi szerveket, hatásukra miómák tűntek el nyomtalanul, méhszájsebek gyógyultak be, de kellemes mellékhatásként a szexuális libidó is újra szárnyra kapott már sokaknál. A tornának köszönhetően a nő megtanulja mozgósítani a benne rejlő erőket, a test öngyógyító folyamatai pedig beindulnak. Líviától megtudtuk, hogy egyáltalán nem baj, ha valaki nem hisz a torna erejében, bőven elég ha a gyakorlatokat elvégzi, aki jól és rendszeresen (heti kétszer) végzi a tornát, annál a jótékony folyamat magától is beindul.

Mikor ajánlott a torna?

Ha a fogamzásgátló szerek ellenére valaki teherbe esik.

    • Ha menstruáció előtt vagy alatt kínzó fájdalmak lépnek fel.
    • Ha a menstruáció tartama több mint öt nap.
    • Ha valaki súlyfeleslegtől szenved, melynek oka nem a túlzásba vitt étkezés.
    • Ha valaki nem fogamzóképes, de ezt orvosi diagnózis nem támasztja alá.
    • Ha a menopauza tünetei okoznak szenvedést.
    • Ha évente csak egyszer-kétszer jelentkezik a menstruáció, vagy rendszertelenné válik.
    • Ha soha nem jelentkezett menstruáció.

Már négy óra elég a megtanulásához

A módszer kidolgozása, a gyakorlatok csiszolása huszonnyolc év kutatómunkájának eredménye, számtalan hanglemez kopott el, mire valamennyi mozgássor tökéletes koreográfiát kapott.

A tánclépésekhez hasonló gyakorlatok elsajátításakor csupa szinkópás zene szól, örökzöld slágerekre kkell lépdelni, lábat lengetni, csípőt rázni vagy majomszerű pózban guggolni. A lépések pontos elsajátításához nem kell rendszeres oktatásra járni, négyórányi iránymutatás után mindenki otthon folytathatja a gyakorlást, Lívia csak az alapok elsajátításában segít.

Fotó: Kováts Dániel

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek