Hatalmas vízszámlát kaphatsz: visszamenőleg kell fizetni az áremelkedést

GettyImages-1210001235
Olvasási idő kb. 2 perc

Kellemetlen meglepetésben lehet része a nem lakossági vízfelhasználóknak: jó, ha már most felkészülnek arra, hogy nem kis összeg szerepel majd a májusi számlán.

Azt már év elejétől tudjuk, hogy január 1-jétől új víziközmű-szolgáltatási díjak léptek életbe a nem lakossági felhasználók esetében, ahogyan azt is, hogy az új díjszabás országosan egységesen határozza meg a víziközmű-szolgáltatás nem lakossági egységárát. Emellett 2024 első napjától az alapdíj összegét is egységesen állapítják meg a fogyasztásmérő berendezések átfolyási átmérője alapján.

A meglepetést tehát nem az áremelkedés okozza, hanem az, amilyen összeget most a számlájukon látnak majd a nem lakossági felhasználók.

Így érkezik a vízdíj

A Fővárosi Vízművek oldalán olvasható közlemény szerint, miután az új alapdíjszámlázás megvalósításához informatikai fejlesztések bevezetésére volt szükség, a Díjbeszedő Holding Zrt. által számlázott mellékmérők esetében az alapdíj első alkalommal most, a májusban kibocsátott számlában jelenik meg,

visszamenőlegesen 2024. január 1-jei elszámolással.

A vízművek számlázásában lévő mellékmérők esetében az új alapdíjak várhatóan május–júniusban jelennek meg.

Az alapdíjat visszamenőleg számlázza ki a vízművek
Az alapdíjat visszamenőleg számlázza ki a vízművekBet_Noire / Getty Images Hungary

Levélben tájékoztatják az érintetteket

Az alapdíjat tartalmazó első számlák mellett az érintett nem lakossági felhasználók külön levélben is tájékoztatást kapnak. Fontos, hogy a lakossági felhasználók számára azonban nincs változás: az ő vízmérőik alapdíja változatlan marad, így továbbra is az eddigi díjszabás alapján kell fizetniük.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek