Megtalálták a világ legmagányosabb házát. Te laknál benne?

GettyImages-1216108097

Mindannyian vágyunk arra időnként, hogy csend és nyugalom legyen körülöttünk. De vajon mennyi idő alatt lehet megunni az önként vállalt magányosságot? Egy távoli izlandi szigeten, a világ legmagányosabb házában akár ki is derülhet, hogy meddig viselhető el a hatalmas csend.

Milyen lehet az élet szomszédok nélkül? Nemcsak úgy, hogy épp elutaztak, vagy egy-egy telek még nem épült be, hanem valóban nincs senki, még a szigeten sem. A megtestesült magány önmaga ez a hely.

Ez a világ legmagányosabb háza

Az izlandi Vestmannaeyjar-szigetcsoport egyik különlegessége az Ellidaey-sziget, ami azon túl, hogy tényleg kicsi, arról is híres, hogy itt áll a világ legmagányosabb házaként emlegetett birtok.

Megtalálták a világ legmagányosabb házát
Megtalálták a világ legmagányosabb házátphotosaint / Getty Images Hungary

Menekülés a zombiapokalipszis elől

A terület egészen az 1930-as évekig lakott volt, de azóta senki nem él itt. Csak egyetlen ház van a szigeten, amit rengeteg fű vesz körül, na meg a tenger. Az évek alatt különféle pletykák keringtek a titokzatos kis épületről. 

A The Sun szerint valamikor egy különc milliárdos építette, aki azt tervezte, hogy egy zombiapokalipszis esetére itt talál majd menedéket.

Egy másik híresztelés viszont azt állította, hogy egy fanatikusan vallásos remetéé volt, aki ugyancsak a menedéket kereste itt. Sőt, még azt is találgatták, hogy az énekes, Björk volt a tulajdonosa a háznak, és tárgyalásokat folytatott a kormánnyal a sziget megvásárlásáról.

A lundák vonzották a vadászokat

Az igazság viszont az, hogy a szigetet egy többgenerációs család közel 300 éven át lakta, halászó-vadászó életmódot folytattak. Az utolsó lakók az 1930-as években hagyták el a szigetet, valószínűleg, ahogy fogytak az emberek, egyre unalmasabb lett a szomszéd nélküli lét. Az épületet vélhetően az Ellidaey Vadászegyesület építette az 1950-es évek elején, hogy a vadászati főszezonban legyen hol aludnia az ide érkezőknek. A sziget ugyanis híres arról, hogy rengeteg lunda (madárfaj) él itt. 

Bár veszélyeztetett fajról van szó, de Izlandon legálisan lehet rá vadászni, ezért sokan keresték fel a szigetet.

A sziget hajóval könnyen megközelíthető, de a házhoz már kötélen kell felmászni, így a magas sarkút érdemes otthon hagyni ennél a túránál. A szigeten elektromos áram és vízvezeték sincs, de szauna van, amit egy esővízgyűjtő rendszerrel üzemeltetnek. Ráadásul a szaunából pazar látvány terül elénk a csodás tengerre.

A terület egészen az 1930-as évekig lakott volt
A terület egészen az 1930-as évekig lakott voltphotosaint / Getty Images Hungary

Na jó, de hogy megyünk boltba?

A ház és a sziget története nemrégiben terjedt el a közösségi médiában, köztük a Reddit fórumán. Ott lelhető fel a szigetről készült fotó is, ahol a házikó is jól kivehető. A reakciók persze megosztóak. 

Míg egyesek azt mondták, hogy a ház egyenesen az „álomházuk”, és itt nem lenne probléma a „társadalmi távolságtartással”, mások nem voltak annyira elragadtatva az ötlettől, és nehezen adnák fel a megszokott, kényelmes életüket.

Nekünk mégis az a komment tetszett a legjobban, aki a gyakorlati nehézségekre mutatott rá, hiszen itt aztán nincs se Tesco, se Lidl, de még egy Aldi sem a közelben. Így marad a vadászat-halászat, vagy a napi csónakázás és kötélmászás, ha valami finom vacsorát ennénk. Azoknak pedig, akik közelről szeretnék látni a világ legmagányosabb házát az izlandi utazási irodák már egynapos kirándulásokat kínálnak, hiszen mindent a kíváncsi turistákért.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra