Ekkor kéne öntöznöd a pázsitot a legnagyobb hőség idején

GettyImages-1175172296

Ha szép, dús gyepre vagy pázsitra vágysz, nem mindegy, hogy mikor és mennyit locsolod, ami különösen igaz kánikula idején.

Bár az idei nyáron mintha többet esne az eső, a világban zajló folyamatokból kitűnik, hogy állandósulni látszik az aszályos időjárás és a hőség, ami kihívások elé állítja a házi kertészeket is. A zöldellő pázsit életben tartása ilyen körülmények között korántsem egyszerű – főleg, ha nem tudod, hogy milyen szisztéma szerint érdemes locsolnod. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Így kell locsolni a gyepet a kánikulában

Bár kézenfekvőnek tűnhet, hogy a kiszáradás elkerülése végett a pázsitot folyamatos jelleggel, napi szinten locsold, ez több árthat, mint amennyit segít. A túlöntözés ugyanis éppen olyan káros lehet, mint az alulöntözés, és egészségtelen talajhoz, illetve gombás fertőzések megjelenéséhez vezethet.

Egy automata öntözőrendszer által sok időt takaríthatsz meg
Egy automata öntözőrendszer által sok időt takaríthatsz megNenov / Getty Images Hungary

A szakértők szerint az ideális stratégia az lehet, ha a víz egyenletes eloszlására koncentrálva a pázsitot hetente kétszer alaposan megöntözöd. Ehhez kapóra jöhet, ha van öntözőrendszered, de a célra egy állítható locsolófej is alkalmas lehet.

A lényeg, hogy soha ne hagyd, hogy a víz felhalmozódjon a talajon.

Persze a körülmények kertenként változóak lehetnek, ezért fontos, hogy figyelemmel kísérd a pázsit állapotát. Ha hervadást vagy barnulást tapasztalsz, az arra utalhat, hogy a fűnek több vízre van szüksége. Ha azonban a lábnyomaid láthatóak maradnak a locsolás után, akkor túlöntözted.

Az állapot nyomon követésének egyik legegyszerűbb módja, ha megérinted körülötte a talajt. Ha száraz, ideje locsolnod. A másik megoldás az lehet, ha leszúrsz egy hosszabb csavarhúzót a talajba. Amennyiben nehéz benyomni, elkönyvelheted, hogy a pázsit kiszáradt.

Amennyiben egyes részeken barna vagy sárga fűfoltokat észlelsz, ez azt jelezheti, hogy a pázsitnak nem homogén a vízigénye. A szakértők ilyen esetben azt javasolják, hogy az árnyék, a napsugárzás, valamint a talaj típusa alapján különböző zónákra oszd fel a kertet.

Ez a legjobb időszak a locsolásra

Az öntözés intenzitása mellett gyakori kérdés, hogy a kánikulában melyik a legjobb időszak a pázsit öntözésére. A szakértők egyöntetű véleménye szerint erre a kora reggeli vagy a késő esti órák a legalkalmasabbak, hogy minimálisra csökkentsd a víz elpárolgását, és biztosítsd, hogy a nedvesség elérje a fű gyökerét.

A pázsitot kora reggel érdemes alaposan megöntözni
A pázsitot kora reggel érdemes alaposan megöntözniEleganza / Getty Images Hungary

Ha nincs más választásod, jobb híján célozd meg a 16 és 18 óra közötti időszakot. Ez lehetővé teszi, hogy a fű száradjon (ami fontos a gombás fertőzések elkerülése érdekében) és regenerálódjon, mielőtt lenyugszik a nap.

Ha szép, dús pázsitra vágysz, legyél körültekintő a fűnyírásnál is. Fontos, hogy a hőségben ne nyírd túl rövidre a füvet, mert ez száraz foltok kialakulásához vezethet. Ha pedig nincs kedved sokat vesződni vele, fontold meg, hogy pázsit helyett inkább ellenállóbb talajtakaró növényeket telepíts.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra