Rejtegetnivalód van? Ezek a növények segítenek

GettyImages-722210065

Jó lenne feldobni az unalmas kültéri falburkolatot, és a kerítésre is ráférne a tatarozás, esetleg csak szeretnéd elrejteni a kerted a kíváncsi szemek elől? Nem csupán az égig érő betonfal jöhet szóba megoldásként; bevethetjük helyette a természet gyönyörű futónövényeit.

A kertes ház lehet áldás és átok is. Fantasztikus, amikor jön a jó idő, és lehet kertészkedni, kutyával játszani, vagy egyszerűen csak kint ücsörögni és beszélgetni. Csakhogy ezerszer több a munka a kertes házzal, mint a társasházi lakásokkal: folyamatosan alakítani, javítgatni kell rajta valamit, és többnyire szem előtt van a kertben az, amire még nem jutott idő vagy pénz, hogy szépen rendbe tegyük. Az ilyen jellegű problémákra tökéletes megoldást jelenthetnek a futónövények, amelyek úgy vonzzák magukra a tekintetet, hogy közben jótékonyan eltakarják azt, amit el kell.

Lilaakác

A lilaakác egyszerűen csodálatos halvány színével és édes illatával. Akárhová fel lehet futtatni: kerítésre, lugasra, pavilonra. Sőt, más növényekre, fákra futtatva egészen elképesztő tavasszal az összhatás. Ez esetben kontroll alatt kell tartanunk, hogy ne tegyen kárt a növényben, hiszen élősködőként kapaszkodik fel a fák ágain. Akár 15-20 méter magasra is képes felfutni, ezért folyamatosan vissza kell vágni. Figyeljünk arra, hogy stabil szerkezetre futtassuk fel, mert rendkívül erős növényről beszélünk – akár önálló faként is nevelhetjük, ha van időnk folyamatosan formára metszeni. A száraz és a túl savas talajt nem kedveli, ellenben a sok napsütést nagyon is. Ha e mellett a kivételesen szép növény mellett döntünk, nem érdemes magot ültetni, mert akár egy évtized is, mire így virágot hoz, inkább dugvánnyal próbálkozzunk.

A lilaakác igazi mesebeli tájjá változtathatja a kertünket
A lilaakác igazi mesebeli tájjá változtathatja a kertünketDizfoto / Getty Images Hungary

Kúszóhortenzia

Különleges és színpompás virág a hortenzia, és ha a megfelelő fajtát választjuk, akkor csodás dísze lehet a kertünknek. A kúszóhortenzia léggyökerekkel kapaszkodik, ezért ideális kerítések eltakarására vagy lugasok befuttatására, de akár a ház falát is beterítheti az oly gyakori borostyán helyett vagy mellett is. Az 5-10 méteres magasságot is eléri. Külsőre eltér ugyan a nagy gömbvirágú cserjés vagy kerti hortenziától, de ez nem vesz el az értékéből: nyáron a fehér virágaiban, ősszel a sárgás leveleiben gyönyörködhetünk

A kerítésre felfutó kúszóhortenzia teljesen megváltoztatja a kert stílusát
A kerítésre felfutó kúszóhortenzia teljesen megváltoztatja a kert stílusátumdash9 / Getty Images Hungary

A kerti hortenzia ugyan nem futónövény, de a legismertebb a hortenziák közül. Nem véletlenül, hiszen a fehértől a rózsaszínen át a színátmenetes kékes-lilás árnyalatokig terjedő gömbvirágai feltűnően szépek. 1-1,5 méteres magasságával ideális a fal vagy alacsonyabb kerítés (például konyhakert) tövébe. Ültethetjük terasz mellé is, csupán arra figyeljünk, hogy ne tegyük ki tűző napnak. Ha az ideális árnyékos helyét megtaláltuk a kertben, akkor különösebb gondozás nélkül sok évig lehet a kertünk dísze. Ha az októberi hortenziacserje-ültetésről lecsúsztunk, akkor a március is tökéletes hónap, hogy gyökeret vessen a kertünkben. 

A dúsan bokrosodó kerti hortenzia a kertek igazi ékköve; még ha nem is futónövény, akkor is előkelő helyet érdemel a gyűjteményben
A dúsan bokrosodó kerti hortenzia a kertek igazi ékköve; még ha nem is futónövény, akkor is előkelő helyet érdemel a gyűjteménybenShota Sato / EyeEm / Getty Images Hungary

Golgotavirág 

A passiflora vagy ismertebb nevén golgotavirág buján terjeszkedő futónövény, mely nyáron hozza tenyérnyi nagyságú különleges virágait. Állítólag hazájában, Dél-Amerikában akár dinnye nagyságúra is nőhet. Kiültetni nem érdemes, mert nem elég enyhék még a telek hozzá hazánkban, de egy méretes kaspóba ültetve is a kert dísze lehet virágrácson felfuttatva, félárnyékos helyen tartva. Amikor jönnek a fagyok, egy 10-15 fokos szobában érdemes teleltetni. Dugványról ültetve már a második évtől virágzik.

A golgotavirág azok számára ideális választás, akik valami igazán különleges futónövénnyel szeretnék feldobni otthonukat
A golgotavirág azok számára ideális választás, akik valami igazán különleges futónövénnyel szeretnék feldobni otthonukatwhitemay / Getty Images Hungary

Futórózsa

A futórózsa kevésbé számít különlegesnek, de ez csak annyit tesz, hogy népszerűsége miatt rengeteg helyen szembejön velünk. Gyönyörű, színpompás és illatos. Ki ne szeretne egy rózsákkal befuttatott kerítés mellett elsétálni, vagy rózsás lugasban üldögélni? Ha a kertünk az utcára néz, akkor egy kis rácsos térelválasztóra növeszthetjük az illatos virágot, amit a kerti bútoraink vagy a teraszunk és az utcafront közé helyezünk. A futórózsát muszáj „irányba állítani”, hogy szépen fusson fel az általunk kijelölt helyre, a rögzítéshez viszont rugalmas kötözőt használjunk, nehogy eltörjük a törékeny szárakat. Az első 2-3 évben nem kell metszeni a rózsákat, télre is csak óvatosan érdemes visszametszeni az ágakat.

A futórózsa soha nem megy ki a divatból
A futórózsa soha nem megy ki a divatbólYulia Shaihudinova / Getty Images Hungary

Holdvirág

A holdvirág arról kapta a nevét, hogy napnyugtakor bontja ki szirmait, majd napkeltekor újra bezárja őket. Mondhatjuk, hogy minek nekünk ilyen, amikor úgyis csak éjszaka virágzik, de kell egy olyan növény, ami akkor ontja az illatát, és mutatja meg szépségét a gyér utcai vagy kerti megvilágításban, amikor minden más virág bezárja szirmait.

A holdvirág igazi különlegesség, hiszen éjszaka bont virágot
A holdvirág igazi különlegesség, hiszen éjszaka bont virágotricardoreitmeyer / Getty Images Hungary

A holdvirág akkor mutat igazán jól, ha egymáshoz közel ültetjük őket, hogy sűrű, buja bokorként nője be a kerítésünket vagy akár a ház falát – mivel az 5-6 méteres magasságot is elérheti, ezért ez sem lehetetlen. A holdvirág a nedves talajt kedveli, ezért rendszeresen kell öntözni, valamint tápanyagban gazdag talajt kell számára biztosítani. A melegebb éghajlaton évelőként kezelik a növényt, azonban ahol hidegek a telek, évente újra kell ültetni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra