depresszios-kutya-fokuszKi állítja, hogy egy kutya nem lehet depressziós? Téved! A rendellenes érzelmi viselkedés hátterében gyakorta környezeti hatások állnak. Változtass rajta, s egy csapásra megszabadul a depressziótól!


A kutyák egy-egy baleset vagy betegség kapcsán hosszabb-rövidebb ideig fáradtak, kimerültek, letörtek, kedvetlenek, szomorúak lehetnek. Megviseli őket a gazdi vagy a másik kutyatárs hirtelen elvesztése. De az is, ha a megszokott környezetből váratlanul menhelyre, kutyapanzióba, bentlakásos kutyaiskolába, egészségügyi karanténba vagy kennelbe kerülnek. Más esetekben látszólag minden külső ok nélkül tapasztalhatsz hasonló jelenségeket kedvencednél. Az emberhez hasonlóan a kutya is lehet lelki beteg, szenvedhet pszichikai problémákban vagy depresszióban. A balesetek, testi és szervi betegségek esetén természetesen azonnal állatorvosi segítségre szorul az állat. Pszichikai probléma esetén a legtöbb esetben a gazdi, a kutya emberi társai segíthetnek az állaton.

 

Érzelmi betegségek kutyáknál

Amennyiben egy életvidám, mozgékony, jókedvű kutya hirtelen változást mutat a megszokott viselkedéséhez képest, és közömbösséget, fáradtságot, kimerültséget, magába zárkózó és szomorkodó magatartást mutat, vagy meglepetésszerűen félni kezd olyan ingerektől, amelyek korábban nem jelentettek számára problémát, akkor érdemes átlagon felüli figyelemmel kísérned néhány napig  viselkedését. Ha a tünetek 2-3 napnál hosszabb ideig mutatkoznak, mindenképpen fordulj állatorvoshoz, ugyanis jó néhány testi betegség lehet összefüggésben az állat viselkedési és magatartási változásaival. Ha a kivizsgálás során nem lehet szervi betegséget megállapítani, akkor valamilyen lelki probléma lehet a viselkedésváltozás oka.

A pszichikai megbetegedéseknek többféle változata fordulhat elő a kutyáknál:

– különböző félelmi zavarok,

agresszív megnyilvánulások
,

szobatisztasági zavarok,

viselkedészavarok,

neurózisok
,

depresszió.

 

A kutyának is szüksége van pihenésre

A kutyák hangulatváltozása egy bizonyos határon belül teljesen normális és természetes jelenség. Az egyik nap lehetnek jobb kedvűek, szellemileg és testileg aktívabbak, egy másik nap pedig kevésbé.
Az időjárás-változásokat kísérő légnyomásváltozások, a Föld mágneses terének és energiavonalainak változásai ugyanúgy befolyásolják hangulatukat, mint az emberekét. Egy hétvégi, hosszú biciklitúra vagy stresszel telített kiállítási nap után természetesen regenerálódásra van szüksége a kutya szerveinek, legfőképpen az idegrendszerének, ezért teljesen indokolt, hogy ilyen és hasonló esetekben többet pihen, fekszik, alszik, majd a fizikai és szellemi egyensúly visszaállása után ismételten a megszokott hangulatot és viselkedést mutatja.

Ettől eltérően kell kezelni azokat a jelenségeket, amikor látszólag nem történt közvetlen kiváltó esemény, a kutya nem szenved testi betegségben, és mégis hosszabb időn keresztül megváltozott hangulatot és viselkedést mutat: nyugtalanná válik, gyakran változtatja pihenőhelyét, és éjszaka sem alszik a megszokott módon, hanem föl-fölébredve járkálni kezd. Amennyiben ezen szimptómák egyértelműen megállapíthatók, akkor mindenképpen érdemes a kiváltó okok keresésére időt és figyelmet szentelni, esetleg szakember segítségét igénybe venni.

 

Változtass!

Tölts a korábbinál több időt a lénnyel, és próbáld meg közös aktivitásokra motiválni!

Tegyél hosszabb sétákat a kutyával nyugodt és stresszmentes környezetben!

– Ppróbálj ki új játékokat!

– Több simogatással és gyengéd testkontaktussal csökkentsd a depressziós megnyilvánulásokat!

– Vidd kutyádat korábban nem ismert kutyák közé, és engedd, hogy velük játsszon!

Amennyiben korábban két kutyád volt egy közösségben, érdemes ismét egy másik kutyát beilleszteni a falkaéletbe.

– Kezeld valamilyen alternatív állatgyógyászati módszerrel!

 

A fitoterápia is segíthet

A fitoterápia, vagyis a növényi terápia nagyon kedvezően hozzájárulhat a depressziós kutya állapotának javulásához. A népi gyógyászatban is használt lyukaslevelű orbáncfű (Hypericum perforatium) virágszirmaiban és leveleiben megtalálható hatóanyagok rendkívül kedvező hatásúak a hangulati és érzelmi mélypontra jutott kutyák állapotának javításában. Gyógyszertárakban és gyógynövény-szakboltokban filteres tea és kapszula formájában recept nélkül kapható ez a szer.

A homeopatikus szerek közül az Ignatia, a Pulsatilla és a fent említett orbáncfűből készített Hypericum perforatum alkalmas a depresszió leküzdésének elősegítésére. A pontos potencia és adagolás végett ajánlott homeopatikus tapasztalatokkal rendelkező állatorvoshoz fordulni. A Bach-virágkivonatok közül a Nr. 11 – szil- (Ulmus procera), Nr. 21 – vadrepce- (Sinapis arvensis) és a Nr. 30 – szelídgesztenye- (Castanea satival) virágokból megfelelően összeállított keverék szintén jelentősen hozzájárulhat a depressziós tünetek elmúlásának meggyorsításához. A fentiek mellett ajánlatos a depreszióban szenvedő kutya táplálékában megnövelni azokat a természetes húsanyagokat, amelyek átlagon felüli mennyiségben tartalmazzák a tryptophan nevű aminosavat: ilyen a hal, a csirke- és a pulykahús.
Tapasztalatok szerint a fenti lehetőségek rendkívül jól kiegészíthetik és támogathatják, de nem helyettesíthetik a depresszív állapot elmúlását elősegítő tréninget, a környezeti és tartási körülményeknek, valamint az ember és a kutya kapcsolatának megváltoztatását.

Ha még több cikkekt szeretnél olvasni a kutyákról és a kutyatartásról, lapozz ide: www.kutya.hu


Ha kutyát tartasz, nézz rá ezekre a cikkekre is!

Masszírozd a négylábút! (japán és svéd masszázs, technikák, tudnivalók)

A kutya is lehet allergiás (táplálék-, fű-, bolhaallergia, tünetek, kezelés)

 

 

Mustra