Mennyibe kerül az éles látás?

shutterstock 1247780308

Akár szemüveget hordunk, akár kontaktlencsét, rövid-vagy távollátónak lenni hosszú távon elég költséges és macerás dolog. Néhány dioptriás szemromlás több százezer forintunkba is fájhat, ha nemcsak egy szemüveget készíttetünk, a kontaktlencse-viselés pedig egyszerre kisebb, de állandó kiadást és rendszeres vizsgálatokat jelent. A cikkünkben levő kalkulátorral ön is kiszámolhatja, mennyit költ hosszú távon szemüvegre és/vagy kontaktlencsére.

„Alsó tagozatos korom óta szemüveges vagyok. Először senkinek nem mertem elmondani, hogy nem látom rendesen a padból a táblát, de amikor emiatt romlottak a jegyeim, kénytelen voltam benevezni én is egy sztk-keretes modellre”

– meséli Réka (40.) „Azóta is az életem része a szemüveg. Sokat ülök monitor előtt, lassan ugyan, de kicsit romlik a látásom, néhány évente új lencsére van szükség.”

Könnyű rosszul dönteni, amikor szemüveget készíttetünk

A szemüveges létnek számos olyan oldala van, amit egy élesen látó ember el sem tud képzelni. Már maga a szemüveghez jutás is költséges folyamat. Sok hosszú távú döntést kell meghozni, ráadásul könnyű rosszul választani, túl sok az információ, túl sok a termék, folytatja Réka. Hol, melyik optikában végeztessük el a szemvizsgálatot? Hol vannak a legmodernebb berendezések? Milyen rétegekkel tuningoljuk a lencsét plusz összegekért (UV-szűrő, kékfény szűrő, sportoláshoz, vezetéshez, monitorbámuláshoz való lencse, stb.)? Sokszor nehéz eldönteni, milyen extrákra érdemes tényleg áldozni, és melyek azok, amelyek csak jól hangzó reklámfogások.

shutterstock 579720355
Fotó: Shutterstock

És akkor még nem is beszéltünk a keretválasztás kihívásairól, órákig nem találjuk meg az igazit. Miközben tudjuk, hogy nagyon nem mindegy, mit viselünk, hogyan érezzük magunkat minden egyes nap. Aztán, ahogy romlik a szem, kezdődik az egész elölről.

 

A statisztikák szerint a világ népességének egyre nagyobb százaléka rövidlátó. Európában az emberek 25%-a, Dél-Koreában a tinédzserek 96 százaléka (!), Szingapúrban, Kínában és Japánban 80-90 százalék ez az arány a fiatalok között. A felmérések szerint 2050-re a világon akár minden második ember rövidlátóvá válhat. Az okok között említik, hogy a szemünket fokozott megterhelésnek tesszük ki gyerekkorunktól olvasással kütyükkel – az utóbbiak miatt a szemünkkel folyamatosan közelre nézünk. Mások szerint a kijelzőknek ehhez semmi köze, mert a rövidlátók aránya már bőven az okostelefonok időszaka előtt elkezdett növekedni, és inkább az lehet az ok, hogy nagyon kevés időt töltünk a szabadban, főleg gyerekkorunkban.

A szemüveget napi szinten tisztán kell tartani, ehhez kendőket, folyadékokat kell magunknál tartani, és persze mindig tudni kell, hova tettük fürdés vagy lefekvés előtt. Másnap nagyon rossz a lakásban keresgélni, vagy rosszabb esetben dioptriák nélkül hunyorogni egész nap, hogy aztán még a fejünk is megfájduljon.

A szemüveges lét nem olcsó mulatság. Egy szemüveg jellemzően 30-100 ezer Ft, lencsétől, dioptriától és kerettől függően. Az ár-érték arányt érdemes szem előtt tartani, aki jó minőséget akar, annak mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. A szemüvegkeret a legfontosabb kiegészítőnk, a trendi modellek jelentősen megdobhatják a végösszeget.

shutterstock 231324154
Fotó: Shutterstock

3-6 évente, a szem romlásától és a szemüveglencse állapotától függően új lencsékre van szükség. Pótszemüvegről sem árt gondoskodni – a szemüveg nemcsak elveszhet, el is törhet, szemüveg nélkül létezni pedig egy napig sem jó. Sok esetben a napszemüvegre is kell, hogy kerüljön dioptria. A tokot a legtöbb optika ajándékba adja, de tisztítókendőkre, tisztító folyadékra állandóan, napi szinten szükség lesz (eldobható: kb. 8 Ft/db, mikroszálas kendő: 300 Ft/db., folyadék: 1000-1500 Ft.)

„Hatan kerestük öngyújtóval a földön a kontaktlencsémet”

A szemüvegviseléssel járó macerát vagy megjelenésük változását sokan nehezen szokják meg, és inkább kontaktlencsére váltanak. Van, aki ezzel már tökéletesen elégedett, hiszen egyre kényelmesebb, praktikusabb megoldások születnek, van olyan lencse is például, amit nem kell 12 óra után kivenni. De van, aki szerint az élet így sem sokkal egyszerűbb, mert a kontaktlencse-viselés talán szemüvegnél is komolyabb szervezést igényel.

shutterstock 171527867
Fotó: Shutterstock

Meg kell tanulni a lencse behelyezését, kivételét, ha nem napi lencséről van szó, a helyes ápolását, hogy ne alakuljanak ki fertőzések a szemben. Nemcsak a lencse kiválasztásakor kell szemészhez vagy optometristához menni, hanem fél évente ellenőriztetni kell a szem állapotát. Egy buli előtt át kell gondolni, esélyes-e, hogy csak reggel fogjuk tudni kivenni a lencsét – ebben az esetben napi lencsét érdemes használni. Ki kell tapasztalni azt is, bírjuk-e egyáltalán a 30 napos lencsét.

„Azért választottam 14 évesen a lencsét a szemüveg helyett, mert sportoltam - kézilabdáztam és atletizáltam -, amit szemüvegben nem nagyon lehet” – mondja Kata (25). „A lencse áldás volt, bár nehezen szoktam meg, de magabiztosabban ment a sport. Imádtam! Ráadásul a szemüvegben bagolynak éreztem magam, a lencse sokat lendített az önbizalmamon is. Ami rossz volt, hogy folyamatosan műkönnyet kellett használnom, mert a lencsétől kiszáradt a szemem, ha nem volt kéznél, gyakran kipislogtam. Nem nagyon "bírta" a sminket, márpedig én szeretem festeni magam.”

Gabi a szemüveges lét és a kontaktlencse-használat jó és rossz oldalait is megismerte. 15 éves koráig szemüveges volt, aztán mínusz 3 dioptriánál kontkatlencsére váltott. 3-4 évig hordta, de túl problémásnak tartotta – annyira, hogy egy időre inkább visszatért a szemüveghez.

„Reggel 6-kor, ébredés után nem sikerült mindig jól betenni. Akkoriban még olyan kontaktlencsém volt, amit minden nap ki kellett venni, és az is előfordult, hogy egy fesztiválon kipottyant. Hatan kerestük öngyújtóval a földön a kontaktlencsémet, és akkor sem tudtam használni, amikor végre meglett, mert koszos volt.”

A napi cseréjű, eldobható lencsék ára havi szinten 12-18 ezer forint, a havi cseréjűek 2500-4000 Ft-ba kerülnek az ápolószerrel együtt. A tokot is cserélni kell, és a legtöbben szemcseppet is használnak a szemszárazság ellen. Azt se felejtsük el, hogy a kontaktlencse-viselés mellé is kell egy szemüveg, arra az esetre, ha elfáradna, begyulladna a szemünk, vagy más okból nem tudunk kontaktlencsét viselni.

A lézer a megoldás?

Gabinak hat éve aztán a szemüvegviselésből is elege lett – ekkor már a 7-es dioptriáig romlott a szeme. A vékonyított lencse nagyon sokba került, plusz szemüveg nélkül tényleg alig tudott létezni. A barátai és a testvére rábeszélték a lézeres szemműtétre.

shutterstock 575357080
Fotó: Shutterstock

„Szemüveg nélkül léptem be a műtéti helyiségbe, természetesen, és csak álltam egyhelyben. Az orvos azt hitte, hogy annyira félek, de nem ez volt a helyzet. Azt sem láttam, merre kell elindulnom” – meséli. „A műtét pár percig tartott, és ma is emlékszem arra a pillanatra, amikor először tűélesen láttam. Azt mondták, lehet, hogy egy feles szemüvegre szükségem lehet még, de nem így lett.”

A felépülés nem volt vészes, bár, mint kiderült, Gabi szeme extra érzékeny. Kivett egy hét szabadságot, hogy kerülje a monitornézést (máshogy nem tudta volna megoldani), és szemcseppet használt.

13 éves korom óta hordtam szemüveget, kontaktlencsét felváltva. Egyiket sem szerettem, a kontaktlencsével az ára volt a probléma, és az, hogy állandóan szárította a szemem, ami sokszor be is gyulladt. Fontos alkalmakhoz magabiztosabbnak éreztem magam, ha kontaktlencsét választok, de utáltam, hogy dögfáradtan, bulizás után az esti szépségrutint újabb 5 perccel toldja meg. A szemüveg is mindig óriási kiadás volt, mert állandóan változott a dioptria, mindig lett valami a kerettel, vagy épp a lencse karcolódott meg” – foglalja össze a műtéthez vezető utat Eszter (39).

Az éles látás klinikája

Focus Medical Magyarország legnagyobb múlttal és legtöbb tapasztalattal rendelkező látásjavító központja, ahol az elérhető legmodernebb lézerberendezéseket használják annak érdekében, hogy pácienseik megszabaduljanak minden kötöttségtől, amit a szemüveg és a kontaktlencse jelent a mindennapok során.

„Amikor 37 évesen végül megműttettem a szemem, döbbenetes élmény volt, pedig már sokan győzködtek előtte. Húzós az ára persze, de ha belegondolok, hogy mennyit költöttem szemüvegre és kontaktlencsére párhuzamosan korábban, azt gondolom, jóval hamarabb kellett volna. Ennek ellenére mégsem az ára az, ami a legidegesítőbb volt visszanézve, hanem az évtizedekig tartó napi macera, kontaktlencse-beszerzés, akciókra vadászás. Az időt, amit erre szántam, nem lehet pénzben mérni”.

Az anyagilag ki nem fejezhető előnyök közé tartozik a szabadság: nem kell azzal kezdeni a napot, hogy kétségbeesetten a szemüveg után kutatunk, nem kell magunkkal vinni a szemüvegtokot, a mikroszálas kendőt, a kontaktlencse-tisztító folyadékokat, stb.

 

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogyan jutottunk el a felszíni, hosszabb gyógyulással járó műtétektől a fájdalommentes, mindössze 1-2 perces lézeres beavatkozásokig, amelyek után a látásunk 100 százalékosnál is jobb lehet, és kitértünk a műtétet övező tévhitekre is.

A cikket a Brand & Content készítette a Focus Medical  megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Mustra