Ön hogyan boldogulna? Vasalás profin

gozallomas-1144-divany-cover

Egy profit kértünk fel, hogy mutassa be, hogyan kell különböző vasalókkal dolgozni. Az Állami Operaház férfijelmez szabóságában éjjel-nappal dolgoznak a vasalók és a szabók. Illés Brigitta – akinek már a nagypapája is szabómesterként dolgozott – itt tesztelt kérésünkre hat kilós múzeumi darabot, mindenki által ismert gőzölőst és mindentudó gőzállomást. Vajon mennyi idő alatt tesz velük tárgyalóképessé férfiingeket?

Három tanács a szakembertől

1. Gombközi vasalás: Óvatosan vasalja ezt a területet, kerülje a gombokat, és bátran használja a vasaló hegyét!

via GIPHY

2. Ingujj vasalás: Terítse fel a deszkára az ing ujját, majd a mandzsettánál a szűkítéseket is vasalja át bátran a vasaló orrával. Ha az ujjba élt vasalt és azt el szeretné tüntetni, akkor helyezze úgy a deszkára az ingujjat, hogy a belevasalt él annak a közepére essen, majd simítsa át rajta a szélek elkerülésével!

3. Gallér vasalás: A gallér belső oldalát vasalja át először, majd a külsőt. Ezt követően hajtsa vissza a gallért és vasalja át újra! Így tartást adhat neki. 

via GIPHY

Egy szabász, három különböző vasaló és három ing

Megkértük Illés Brigittát, hogy tesztelje le a vasalók különböző típusait, lássuk, hogyan könnyítheti meg a munkánkat egy jó célszerszám.

Az első, elavult vasaló mázsás súlyú, ami részben jó, mert nem kell rányomni az anyagra, cserébe használata egy edzéssel is felér. Gőzölni egyáltalán nem tud, amit régen úgy oldott meg a szabómester nagypapa, hogy egy kis műanyag tálkában tartott vízzel spiccelte a vasalandó ruhadarabokat.

iparivasalo-regi

A háztartási gőzölőst szinte minden otthonban megtaláljuk. Jobb a hatásfokuk, állítható a hőmérsékletük, viszont kevésbé forrók és nem is olyan precíz a gőzadagolásuk, mint egy korszerű eszköznek. Ezt a típust a mai napig szokták használni az Operában is.

haztartasi-philips

A gőzállomásnak nagy hasznát veszik a szabászaton, hiszen rengeteg jelmezt kell rendbe szedniük. Az öltözeteket egy vállfán is át lehet vasalni, amivel rengeteg időt spórolnak. Függönyöket, más drapériát is át lehet gőzölni vele akár függesztett helyzetben is.

Advertisement

A cikket a Brand & Content készítette a Philips  megbízásából, nem a Dívány szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek