Jótékonykodj egyet karácsony előtt! – Hol segíthetünk?

A karácsonyi időszak nem csak a meghitt családi pillanatok ideje, hanem arra is remek alkalom, hogy egy kicsit jótékonykodjunk és segítsünk azokon, akik nem feltétlenül tudják megfelelő körülmények között, szeretteikkel tölteni az ünnepeket. Néhány ilyen lehetőséget gyűjtöttünk össze.

Ha mindenkinek nem is tudunk segíteni, csodákra pedig végképp nem vagyunk képesek, egy-egy apróbb figyelmesség, adomány nem csak az esetleges lelkiismeret-furdalásunk enyhítésében működhet közre, de sokakat egy lépéssel közelebb vihet a szebb ünnephez. Az alábbiakban néhány idén decemberben esedékes jótékonykodási lehetőséget vázolunk fel.

Idén is dolgoznak a Mikulásgyárban
Idén is dolgoznak a Mikulásgyárban

Egy cipősdoboznyi szeretet

A Baptista Szeretetszolgálat idén december 1-jén hetedik alkalommal indította útjára cipősdoboz-akcióját. Országszerte közel 100 gyűjtőponton várják a cipősdoboz-ajándékokat, melyeket a szervezet karácsonyig juttat el az árvíz- és vörösiszap-károsult, illetve nehézsorsú gyermekekhez. Az elmúlt 6 évben közel százezer cipősdoboz gyűlt össze, 2009-ben 20.300 darab hazai gyűjtésű doboz jutott el a rászoruló gyermekekhez. Idén a 30.000 cipősdoboz összegyűjtését tűzte ki maga elé a szervezet. A kampány lebonyolításában közel 700 önkéntes dolgozik, hogy a színes csomagolópapírba burkolt cipősdoboz-csomagok a lehető legtöbb rászoruló gyerekhez eljuthassanak.

Az idei kampány részeként december 16-án Ákos ad jótékonysági Cipősdoboz-koncertet a Budapest Sportarénában, amelyen többek között Böjthe Csaba és erdélyi árvái is jelen lesznek. A gyűjtőpontokon természetesen mindenféle ajándékot szívesen látnak, ám azért arra érdemes odafigyelni, hogy használhatatlan, szakadt, elnyűtt ruhát, játékot lehetőleg ne rakjunk a dobozba, ahogy gyerekeknek nem való használati tárgyakat sem. A dobozokat december 20-ig várják, részletek a http://www.ciposdoboz.hu/ -n.

A Millenáris december 18-ig hétvégenként, adventi játékgyűjtési akciója keretében várja a könyveket és játékokat, hogy a gyermekotthonokban és a nevelőszülőknél élő gyermekek is szép karácsonyi ajándékokat kaphassanak. A gyűjtést és a beérkezett ajándékok szétosztását a Millenáris koordinálja.

Zene és segítség

Természetesen idén decemberben is rengeteg jótékonysági koncertet szerveznek. December 11-én a Gézengúz Alapítvány szervez jótékonysági koncertet a halmozottan sérült gyermekek napközbeni, összetett ellátásának érdekében. Az Óbudai Társaskörben 19:30-kor veszi kezdetét az Óbudai Danubia Zenekar koncertje, az est házigazdája pedig Szalay Kriszta színművész lesz.

Az állatbarátoknak is jut jótékonykodnivaló

11-én, szombaton 9 és 18 óra között menhelyi és mentett állatok javára rendeznek jótékonysági vásárt a Budapesti Állatmentők és az Elszánt Állatvédők Önkéntes Csapata. A rendezvénynek a BBME Mozgásstúdiója (III. ker. Raktár utca 52.) ad otthont, ahol 17 órától a Gyöngyösön tragikusan elhunyt kiskutyáról, Kacifántról tartanak megemlékezést és gyertyagyújtást, emellett Gáti Emi amatőr festőművész és állatvédő festményére lehet licitálni.

A helyszínen kedvezményes áron lehet babaruhákat, ékszereket, konyhai cikkeket, karácsonyfadíszeket, könyveket, füstölőket és ajándéktárgyakat vásárolni. A vásár teljes bevételét a csapat mentett állatainak gyógykezelésére és ellátására fordítják,
emellett felajánlásokat, adományokat is várnak az ellancs@gmail.com címen vagy a 20/9784-345-ös telefonszámon. Az adományokat személyesen is le lehet adni a Ziegler Állateledel Szaküzletben (III. Raktár u. 52.).

December 12-én 10-17 óráig a Zöld Zebra szintén állatbarát karácsonyi jótékonysági vásárt rendez a Fővárosi Művelődési Házban (XI. Fehérvári út 47.). A bevételből a rászoruló menhelyeken biztosítanak majd orvosi ellátást – leginkább ivartalanítás és chipezés formájában.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek