Négy tehetséges fiatal romát karolt fel a Vodafone

A Romaster program keretében nem csak anyagi támogatást kapnak a roma fiatalok, de a vállalat jóvoltából szakmai tapasztalatokat is szerezhetnek.

A kiválasztott négy fiatal életét a gimnáziumtól a diploma megszerzéséig segíti a Vodafone. A Romaster program három fő pillérre épül: az első az anyagi támogatás, amelyet kizárólag tanulmányi célra fordíthatnak a diákok. A második elem: tanulónként egy mentor a Vodafone részéről, akihez bizalommal fordulhatnak, és aki emberi-szakmai támogatást nyújt nekik. A harmadik pillér pedig maga a gyakornoki munka, a lehetőségek függvényében.

A Vodafone olyan diákokat keresett, akik a középiskolás éveik vége felé járnak, tehetségesek, ambiciózusak és kitartóak, emellett pedig felvállalják roma származásukat. Komoly gátja a romák felemelkedésének, hogy körükben rendkívül alacsony a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma, tehát ezeknek a fiataloknak nagyköveti szerepük is van a saját közösségükben, hogy megmutassák, érdemes tanulni.

A legjobb 12 pályázatból a Vodafone humán erőforrás csapata személyes találkozókon választotta ki a 4 nyertest. "A fiatalok az interjúk során őszintén beszéltek mindennapi nehézségeikről, azonban a jövőt illetően felnőtteket meghazudtoló módon letisztult elképzeléseknek adtak hangot. Nagyon motivált fiatalok jelentkeztek nálunk, akik sok esetben megdöbbentően nehéz körülmények között élnek és tanulnak” - mondta Gotthárdi Ibolya, a Vodafone HR vezérigazgató-helyettese.

A kiválasztottak közül egy bélavári fiú a pécsi Gandhi Közalapítványi Gimnázium és Kollégiumból, egy magyaregresi diák a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium és Szakközépiskolából került a kiválasztottak közé. A nyertes lányok egyike Kaposváron él és a Táncsics Mihály Gimnáziumban tanul, míg másikuk tiszabezdédi születésű és a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium tanulója.

A Romaster program

A ROMASTER tehetséggondozó programot 2007 februárjában közösen hívta életre a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma (HBLF) és az IBM Magyarország. A program célja, hogy a roma társadalomban tovább bővüljön a megfelelő nyelvtudással és felsőfokú végzettséggel rendelkező közösség, amelynek tagjai versenyképes tudással, egyenlő esélyekkel lépnek a munkaerő piacra, vagy saját vállalkozásukon keresztül lesznek aktív résztvevői a versenypiaci környezetnek. A program lényeges elemei a vállalati mentorálás, illetve, hogy csak azokat a középiskolás diákokat támogatja, akik gazdasági, műszaki, jogi vagy egészségügyi irányban tervezik a továbbtanulást és a diploma megszerzését. A programhoz csatlakozó vállalatok személyenként évi 300 000 Ft-tal támogatják a diákok tanuláshoz kapcsolódó kiadásait (nyelvórák, különórák, tankönyvek, iskolába történő utazás) a diploma megszerzéséig, és mentort állítanak melléjük munkatársaik bevonásával.

Oszd meg másokkal is!
Mustra