Ötvenezer gyereken segített a MOL programja

Egy bohócdoktori vizit a kórházban, egy közös tábor élménye a sorstársakkal, óriási segítség egy gyermeknek a gyógyulásban. A MOL Gyermekgyógyító program támogatásával létrejött terápiás kezelések több mint 50 000 gyermeken segítettek az elmúlt 5 évben.

A MOL az Új Európa Alapítványon keresztül öt év alatt több mint 250 millió forintot fordított a terápiás kezdeményezések támogatásra. A MOL azért  választotta a terápiás programok felkarolását, mert a kórházi gyógyítás folyamatában a rehabilitációra általában nincsen megfelelő forrás, pedig eredményességét kutatások és szakemberek tapasztalatai támasztják alá.

Az elmúlt 5 évben a MOL támogatásával megvalósult terápiás programok több mint 50 000 gyermekhez jutottak el. A MOL az Új Európa Alapítványon keresztül több mint 250 millió forintot fordított a terápiás kezdeményezések támogatásra. A MOL Gyermekgyógyító program jelenleg 31 élmény- és művészetterápiás programot támogat. Köztük olyan eredményes kezdeményezéseket, mint például a rendszeres bohócdoktori viziteket a Heim Pál Kórházban, vagy a gerincferdüléses betegekért dolgozó Vertebra Alapítványt, valamint a Gézengúz Alapítványt, amely közel húsz éve végzi magas színvonalú munkáját az idegrendszeri sérült és a normáltól eltérő fejlődési menetű csecsemők és kisgyermekek körében.

Az ilyen élményszerző foglalkozások hatása, mint pl. egy bohócdoktori vizit a kórházban, vagy egy nagyszerű közös tábor a sorstársakkal, nagyban hozzásegítik a gyerekeket a betegség okozta negatív hatások feldolgozásához és erősíthetik a gyógyulási kedvet. A művészetterápia a kommunikáció fejlesztéséhez ideális eszköz, különösen a fogyatékkal élők esetében, akiknek életprogramjuk részét alkotja a fejlesztés, amellyel saját és családjuk életminőségének javulását érik el.

A beteg vagy fogyatékos gyermekek küzdelme ritkán kerül reflektorfénybe. Pedig a küzdelem, amit az emberhez méltó életért, néha az életben maradásért folytatnak, felülmúlja a hétköznapi ember által ismert nehézségeket. Céljaik eléréséért komoly áldozatokat hoznak, és sikereiknek ugyanúgy örülnek, mint mások. E sikerekhez segíti hozzá őket és kezelőorvosaikat, szüleiket, környezetüket immár öt éve a MOL Gyermekgyógyító program. A támogatott terápiás módszerek sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyre több kórház igyekszik beilleszteni azokat valamilyen módon a kis betegek mindennapjaiba.” – mondta a bemutatkozón Somlyai Dóra, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója.

A MOL Magyarország legnagyobb vállalati adományozója, számos társadalmi kezdeményezés mellé odaáll. Legyen az sport, kultúra, környezetvédelmi vagy szociális ügyek. November 18-án a MOL Gyermekgyógyító program által támogatott sikeres terápiás kezdeményezések mutatkoztak be, az esemény házigazdája a Gézengúz Alapítvány volt.

Gézengúz Alapítvány

A Gézengúz Alapítvány az idegrendszeri sérült, és a normáltól eltérő fejlődési menetű csecsemők és kisgyermekek körében végzi munkáját. Az alapítvány terápiás programokat működtet (például hidroterápia, zeneterápia, mozgásterápia, családterápia), emellett diagnosztizáló és szakember-továbbképző feladatokat is ellát. Budakalászon európai színvonalú gyermekrehabilitációs központot hoztak létre Cseppek Háza néven, hasonló központjuk működik Győrben is.

A házigazdák mellett bemutatkozott a gerincbetegségben szenvedők támogatására létrejött Vertebra Alapítvány, a pszhichiátriai betegekkel foglalkozó Az Egészséges Lelkű Ifjúságért Alapítvány, valamint a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, és a gyengénlátó gyermekek számára ún. miliőterápiát szervező Kovács Csongor Alapítvány is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek