Mobil EEG-t kapott a Gyermekintenztív Osztály

Mobil EEG-készüléket adományozott a budapesti ESZSZK Szent László Kórház Gyermekintenztív Osztályának a Generali biztosító, miután idén tavasszal ellopták a korábban használt gépet. A súlyos beteg gyermekek diagnosztizálását és folyamatos felügyeletét megkönnyítő berendezés lehetővé teszi, hogy a vizsgálat közvetlenül a súlyos betegek ágya mellett történjen.

A Generali biztosító akkor döntött a készülék megvásárlása mellett, amikor egy szegedi munkatársának kisfia feküdt a Gyermekintenzív Osztályon, és éppen ebben az időben lopták el a kórházból a mobil EEG-t. Az itt dolgozóknak hála a kisfiú azóta már otthon van, a biztosító pedig örömmel sietett az intézmény segítségére. Paál Zoltán, a Generali biztosító életbiztosítási ágáért felelős ügyvezető igazgatója csütörtökön adta át a létfontosságú berendezést a Gyermekintenzív Osztálynak.

„Köszönjük azt az odaadó orvosi és ápolói munkát, amivel az itt dolgozók nap mint nap megkönnyítik a kis betegek életét. Amikor átnyújtom a készüléket, mégis azt kívánom, hogy minél kevesebbet kelljen használni.” – mondta Paál Zoltán.

Az EEG-vizsgálat elengedhetetlen az epilepsziás betegek kezelésében, az agykárosodást okozó görcsök felismerésében és követésében. A hagyományos EEG-vizsgálat elvégzése azonban rendkívül nehéz, akár lehetetlen is rossz állapotú, lélegeztetett, keringéstámogató gyógyszereket kapó betegeknél. A budapesti ESZSZK Szent László Kórház Gyermekintenztív Osztályán súlyos, sokszor szállíthatatlan, görcsölő gyermekeket kezelnek, akiknél az egyik legnagyobb problémát eddig az jelentette, hogyan oldják meg az EEG-vizsgálatot.

„Nagy segítség számunkra az új, kiváló minőségű modern készülék, hiszen így a vizsgálatokat közvetlenül a beteg gyermekek ágya mellett végezhetjük el, nem kell őket mozgatni, szállítással veszélyeztetni.” – mondta el Dr. Ujhelyi Enikő, osztályvezető főorvos.

A Gyermekintenzív Osztályon folyamatosan kezelnek gyermekeket eszméletvesztéses rosszullétek és központi idegrendszeri gyulladásos megbetegedések, például agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás miatt. A közvetlenül a központi idegrendszert megtámadó betegségek mellett más szervek megbetegedéséhez, működészavarához is gyakran társul idegrendszeri működészavar, például májelégtelenség. Ezen eltérések vizsgálatához az agyi elektromos aktivitás követése szükséges, ehhez használják az EEG (electroencephalographia) készüléket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra