Teszt: Mit tudnak a mogyorókrémes szaloncukrok?

Mikor az idei szaloncukortesztet tervezgettük,  a mogyorókrémes szaloncukrokra esett a választásunk. A zseléset és a kókuszosat is megnéztük már, a különleges szaloncukrokat azóta sem hevertük ki teljesen, és mogyorókrémes talán nem olyan nehéz elrontani. 

DSC5711
Kaszás Tamás / Dívány

A tesztnek olyan nagy lelkesedéssel indultunk neki, hogy még a portos kollégák is besegítettek, de semmilyen tudományos módszert nem alkalmaztunk, egyszerűen csak azt kerestük, ami a legjobban ízlik. 35 pont volt a maximálisan elérhető pontszám, és a tesztelők most sem tudták melyik termékeket kóstolják, kivéve ha menet közben rájöttek az ízről. A tanulság annyi, hogy a mogyorókrémes szaloncukrok esetében mégis igaz, hogy minél drágább, annál jobb. 

DSC5707
Kaszás Tamás / Dívány

6. Csengettyű szaloncukor - 14 pont

Nem ért el nagy sikert a Csengettyű szaloncukor, a maximálisan megszerezhető 35 pontból mindössze 14-et sikerült összeszednie.

DSC5678
Kaszás Tamás / Dívány

"Ez mogyoróízt szerintem nyomokban sem tartalmaz, elég ipari"- keseredett el egyik tesztelőnk, de az ipari jelleget más is kiérezte belőle "A csokija ennek is jó, de a tölteléknek van egy kellemes, ipari íze. Az utóíze pedig kifejezetten lelombozó a többihez képest" Volt olyan, aki mogyoróíz helyett valami teljesen mást érzett: "Borzasztó!!! Kihányt méz ízű!!!" és volt aki egy szemmel sem birkózott meg: "Kritikán aluli nálam (Kiköptem)" - írta, de azért voltak megengedőbb tesztelők is "Hát ez nem túl finom, viszont csokiválság esetén jól jöhet". Vagyis a Csengettyű tipikusan az a szaloncukor, amivel hívatlan vendégeket és szomszédokat lehet kínálgatni, a drágább szaloncukor pedig megmarad a családnak. 

Összetevők: cukor, sovány tejpor, zsíros tejpor, zsírszegény kakaópor, törökmogyoró, szójalectitin, aromák, citromsav, kurkumin, kárminok

5. Tesco mogyorókrémes tejcsokoládés - 20 pont 

A furcsa ízű szaloncukroknál bejött a robbanócukros Tescónak, a mogyorókrémes azonban nem aratott ekkora sikert.  Csomagoltak mellé csokikrémest is, úgyhogy az mindenképpen értékelendő, hogy egyáltalán meg tudtuk különböztetni, hogy melyik melyik. 

DSC5686
Kaszás Tamás / Dívány

 "Megvan, hova tűntek az eladatlan mikulások, ennek a szaloncukornak a csokimázában élnek tovább. A töltelék száraz és ebben is gesztenyére emlékeztet az íze" "Nem győzött meg, bár van mogyorójellege"  De volt, akinek a töltelék nem tetszett: "Hú ez túl édes! A csokibevonat minősége nem annyira jó, bár ez is tejcsoki, de mindent elnyom az, hogy tömény cukorsziruppal van töltve" egyikünk rá is jött, mit kell elnyomnia a a sok cukornak: "lágy, krémes, de valahogy nem az igazi, picit avas mogyoró íze van". "Semmi extra. Közepes minőségű nugátkrémes" - foglalta össze tesztelőnk a Tesco termékét, bár nem valószínű, hogy elfogy azonnal az összes " A mogyorókrémesből egy egészen vállalható verzió. De ebből sem tudnék eggyel többet megenni."

Összetevők: Cukor, pálmazsír, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, tejsavópor, napraforgóolaj, pörkölt mogyoró (5% a krémben), zsírszegény kakaópor, emulgeálószerek (szójalecitin, poliglicerin-poliricinoleát), aromák

4. Tibi mogyorókrémes-karamellás - 21 pont

Hatalmas minőségi ugrás volt a Tibi, bár így is csak a negyedik helyet szerezte meg. A tesztelők többsége azonnal kiérezte belőle a karamellás ízt is.

DSC5682
Kaszás Tamás / Dívány

"Mit keres a karamella a mogyorós szaloncukorban? Mondjuk szeretem nem baj, csak elnyom minden más ízt" - mondta egyik tesztelőnk, aki szerint ez inkább karamellás mintsem mogyorós. Másik kollégánk már nem volt ennyire megengedő "Émelyítően édes, gagyi szar!" - foglalta össze élményeit. "Igazi töltött csoki íz, de nem szaloncukros" - jött a következő kritika. De volt, akinek meg pont a karamell jött be: "Kifejezetten király a csomagolása! A csoki itt is jó, jó ötlet, hogy van benne karamell a mogyorókrémen felül, így viszont túl tömény lesz a cukor, 1-2 szemnél többet szerintem lehetetlen ebből megenni." "A csokoládé messziről elárulta a márkát. Fölismerhető íz: Tibi" - a tesztelőnk simán kitalálta melyik szaloncukrot fogyasztotta. Más azonban tanácstalanabb volt, de úgy tűnik, a Tibinek tényleg van egy jellegzetes íze: "Ez valami karamellás furaság, ami az édessége ellenére is nagyon izgi. A csokija kimondottan finom tejcsokoládé. Ez biztos valami márkás lesz."

Összetevők: Cukor, Pálmazsírok, Kakaóvaj, Zsíros tejpor, Cukrozott sűrített tej, Kakaómassza, Glükózszirup, Tejsavópor, Zsírszegény kakaópor, Mogyorópaszta (a krémben 3%), Sovány tejpor, Alkohol, Emulgeálószerek (szójalecitin, E476), Aromák, Nedvesítőszer (invertáz), Étkezési só, Karamell: a krémben 90%.

3. Bonbonetti Nosztalgia mogyorókrémes szaloncukor - 26 pont

A Bonbonetti szaloncukra a nosztalgia vonalat nagyon erősen hozta, legalábbis a csomagolása mindenképpen. Az íze már megosztóbb volt, a legtöbben a mogyorót hiányolták belőle.

DSC5688
Kaszás Tamás / Dívány

"Semmi markáns dolog nincs benne, de legalább felismerhetően mogyorós, és nem is akarom kiköpni" - vázolta fel a tesztelőnk az élet apró örömeit. A csomagolás többeknek is bejött: "Nagyon szép, hagyományos csomagolása van, a benne lévő szaloncukor pedig maga a tökély. A csoki is nagyon jó, a krém is remekül el van találva benne" - írta egyikünk, "Nem túl markáns íz, de tuti karácsonyi hangulat. Ránézésre is." - nyilatkozta a másik tesztelő. "Mindenképpen teleaggatnám vele a karácsonyfámat. Ez aztán a hagyományos szaloncukor"  Persze voltak kritikusabb vélemények is, mint hogy "Nem volt íze" vagy a másik tesztelő, aki a tescóshoz hasonlítás, ami persze elismerés a Tescónak, de nem éppen jó hír a Bonbonettinek, hiszen árban jócskán felette szerepel. 

Összetevők: Cukor, növényi zsír (pálma), kakaóvaj, sovány tejpor, pörkölt mogyoró (a krémben 15%), kakaómassza, tejsavópor,vajzsír, zsírszegény kakaópor, emulgeálószer: lecitinek (szója), aromák. Tejcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 30%, bevonatarány legalább 45%.

2. Milka mogyorókrémes szaloncukor - 29 pont

Mindenkit lenyűgözött a Milka azzal az egyszerű húzással, hogy a szaloncukorba került egy egész mogyoró is. Persze nem csak ennek köszönheti a második helyét, de azért valóban sokat dobott a megítélésen. 

DSC5671
Kaszás Tamás / Dívány

"Kemény töltelék, ezt már rágni kell, a Milka csoki íze nagyon domináns. És van benne meglepetés törökmogyoró, szóval vigyázat." - figyelmezteti a habzsolókat az egyik tesztelőnk. "A csoki remek, a töltelék is, ráadásul nagy pluszpont, hogy van benne egy szem valódi mogyoró is. Szerintem ez a tökéletes szaloncukor" "Az a fajta szaloncukor, ami eteti magát".  Bár a legtöbben szerették, volt akinek nem nyerték el tetszését a mogyoródarabok, hiába a Port.hu kritikusa nem csak a filmekkel, de a szaloncukrokkal is szőrösszívű. "Egész finom, csak a kis mogyoródarabok beakadnak a fogam közé!" - írta.

Összetevők: Cukor, kakaóvaj, sovány tejpor, mogyorómassza (8,5 %), kakaómassza, tejsavópor, mogyoró, növényi zsír (pálma), tejzsír, emulgeálószerek (szójalecitin, napraforgó lecitin), aromák, étkezési só.

1. Stühmer mogyorókrémes szaloncukor - 32 pont

A maximális 35 pontból mindössze csak hármat vesztett a Stühmer mogyorókrémes szaloncukra, amit többen is tökéletes szaloncukorként definiáltak, és senki sem jött rá, hogy ebben nem a cukor dominál, hiszen édesítőszerrel készült. 

DSC5667
Kaszás Tamás / Dívány

"Puha kívül, belül, gyorsan szétolvad a szájban, és nem tapad a foghoz, van egy kis sós mellékize, ami jót tesz, mert amúgy túl gejl lenne"- kezdődik az első dicséret. "Kicsit kesernyés a krém, de alapvetően finom, különösen jó a csokibevonó rajta" - írta másik tesztelőnk. "Már az illata is ellenállhatatlan, mintha Nutella lenne kocka formában." " Régen voltak ilyen nugátos csokifalatkák, arra hasonlít. Ez az a szaloncukor, amiből nem tudja az ember magát degeszre tömni, mert annyira tömény." Volt, akiket egészen megihletett a Stühmer csokoládéja: "A szaloncukrok királynője. Íze nagyon mogyorós, de harmonizál a csokival. Az állaga selymesen szívet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető."

Összetevők: Édesítőszer: maltitol, Mogyoró paszta 27%, Kakaóvaj, Zsíros tejpor, Kakaómassza, Emulgeálószer: szójalecitin, Aroma: természetes vanília, Kakaó szárazanyag-tartalom a csokoládéban: legalább 53,9%.

Megnevezés Kiszerelés Ár Ár/kg  Hol vettük
Stühmer mogyorókrémes 350 gramm 2299 forint 6569 forint  Tesco
Milka mogyorókrémes 350 gramm 1998 forint 5709 forint Auchan
Bonbonetti nosztalgia szaloncukor 350 gramm 1879 forint 5369 forint Auchan
Tibi mogyorókrémes karamellás 340 gramm 1499 forint 4409 forint Tesco
Tesco mogyorókrémes tejcsokoládés 300 gramm 769 forint 2563 forint Tesco
Csengettyű szaloncukor 400 gramm 999 forint 2497 forint Auchan
Oszd meg másokkal is!
Mustra