Nemrég sorra vettük a zavarbaejtő gasztronómiai kifejezéseket, most pedig összegyűjöttünk pár dolgok azoknak, akik az ünnepekre angol nyelvű receptek alapján szeretnének sütni, főzni. A hajtás után van pár jó tanács is, amivel megkönnyíthetjük néhány alapanyag értelmezését vagy helyettesítését.
Active dry yeast: folyadékban futtatandó szárított élesztő
Allspice: nem fűszerkeverék, hanem egyszerűen a szegfűbors.
Baking powder: sütőpor, ami egyébként tartalmaz szódabikarbónát is. Kétfélét is használnak: egyfázisú és kétfázisú sütőport. Az előbbivel nem állhat a tészta, a második, mivel hő hatására aktiválódó alkotórésze is van, jobban bírja a várakozást.
Baking soda: szódabikarbóna. Savas alapanyagokkal együtt fejti ki jól hatását, tehát olyan tésztákban, amiben van citromlé, joghurt stb. Ilyen esetben vészhelyzetben helyettesíthetjük vele a sütőport is, de ne hagyjuk állni a tésztát, hanem süssük meg rögtön, mivel a kémiai reakciók azonnal beindulnak az összekeverés után.
Cake flour: a sima liszthez képest csökkentett fehérjetartalmú, magasan feldolgozott fehér liszt, nagyon finomra őrölt. Helyettesíthető sima liszttel, 10%-kal kevesebbet tegyünk belőle a tésztába.
Cottage cheese: túrójellegű, de inkább krémes, 4% zsírtartalmú, lágy, általában még épp morzsás tejtermék. Néhány multiban kapható.
Cream cheese/soft cheese: natúr, sótlan krémsajt, itthon is kapható a Phliadelphia, vagy sajátmárkás helyettesíthetői.
Crème fraîche: nem joghurt, nem tejföl, nem kefir, nem főzőtejszín. A tejföl rokona, de kevésbé sűrű és savanykás. Házilag így készíthető.
Double cream: habtejszín, 30, inkább 35%-os
Fresh yeast: friss élesztő
Self raising flour: a lisztbe (általában ez is cake flour) előre belekeverik a sütőport és a sót. Házilag 10 dkg liszthez 5 g sütőport és 2 g sót keverjünk.
Heavy cream: magas zsírtartalmú állati tejszín, 48% a zsírtartalma a sima 30%-os habtejszínnel szemben. Jellemzően öntetként használják, ha tésztába szükséges, akkor plusz vajjal emelhetünk a tészta általános zsírtartalmán.
Instant dry yeast: szárított élesztő, amit nem szükséges a felhasználást megelőzően folyadékban megfuttatni – elméletileg aktívabb, "erősebb" így 20%-kal kevesebb szükséges belőle, mint az active dry yeastből
Kosher salt: jódozatlan, nagyobb szemcsés só, lassabban oldódik, mint a sima asztali só. Sima asztali sóval helyettesíthető, de abból csak feleannyi szükséges.