Gasztroajándék: fűszeres, szilvás trüffel

Igazi karácsonyváró trüffelek ezek: a házi, sűrű szilvalekvár mézeskalácsfűszerrel kombinálva gondoskodik arról, hogy garantáltan adventi hangulatba kerüljünk. A trüffelkészítés egyébként is idegnyugtató tevékenység: miután alaposan megkóstoltuk a trüffelkrémet, jól összecsokizzuk a kezünket, majd ismét kóstolunk. Ha duplázzák az adagot, még akár ajándékba is juthat belőle!

Trüffel
Ötvös Zsuzsanna

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

Trüffelkrém:

100 g étcsokoládé
30 g sűrű, 100%-os szilvalekvár
40 g habtejszín
1 kk. mézeskalácsfűszer
1 tk. akácméz
10 g szilvapálinka
15 g puha vaj

Bevonás:

100 g étcsokoládé
kb. 3 ek. átszitált kakaópor

1. A trüffelkrémhez a szilvalekvárt, a tejszínt, a mézeskalácsfűszert és a mézet összemelegítjük. Ha a szilvalekvár darabosabb volt, turmixgépben vagy botmixerrel érdemes simára keverni.

2. Az étcsokoládét megolvasztjuk, majd 3-4 részletben hozzáadjuk a szilvalekvár-tejszín elegyét, és egyneművé keverjük. Végül hozzákeverjük a szilvapálinkát és a puha vajat is.

3. A trüffelkrémet kb. egy órára hűvösebb helyre félretesszük, majd sütőpapírra habzsákkal vagy kivágott végű nejlonzsákkal kis halmokat nyomunk belőle.

4. Hagyjuk állni 1-2 órán keresztül hűtőben vagy egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten, utána kézzel átgömbölyítjük. Ismét hagyjuk állni rövid ideig a kézmelegtől kicsit átmelegedett golyókat.

5. A kakaóport előkészítjük egy kis tálba. A bevonáshoz szükséges étcsokoládé kb. negyedét nagyon apróra vágjuk. A maradék csokoládét vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben megolvasztjuk, és hozzákeverjük az apróra darabolt csokoládét. Ebben mártjuk meg egyenként a trüffelgolyókat.

6. Miután egyet-egyet kimártottunk, a kakaóporos tálba ejtjük, és a tálat addig rázogatjuk, míg a kakaópor egyenletesen nem fedi a trüffelgolyót. A bevont trüffelgolyókat sütőpapírra ültetjük, és egy órán keresztül állni hagyjuk szobahőmérsékleten.

7. A kész trüffeleket adagonként szitába tesszük, és lerázzuk róluk a felesleges kakaóport.

8. Ha még „mézeskalácsosabb” hatást szeretnénk, kakaópor helyett hempergessük a trüffeleket durvára tört mézeskalácsmorzsába, akárcsak ezeknél a trüffeleknél.

Oszd meg másokkal is!
Mustra