SZÜLŐSÉG

Top 3 szülőbüntető gyerekszórakozás

kondara 2012. szeptember 10., hétfő 18:37

Múltkor kiderült, hogy a hamarosan bezáró Csodák Palotája olyan gyerekprogram, amit a szülők is élveznek (szavazásunkon 3416-an szerették, és csak 53-an nem). Most viszont a másik végletet nézzük, mik azok a helyek, amiket minden gyerek imád, viszont a szülők egy emberként szenvednek. A hármas lista szereplői egyenrangúak, megosztott aranyérmet kapnak a szülősanyargató szórakozások listáján.

stockfresh 316189 live-concert-at-home-two-little-girls-playing
Távolról sincs vége, olvasson még »

Dizájnbútor fillérekből, elszántaknak

kondara 2012. szeptember 10., hétfő 15:06

Íróasztal kéne a gyereknek. Legyen olcsó. Legyen valódi fából, nézzen ki jól, passzoljon a szobába, legyenek fiókjai. Na, ez az, ami nem létezik. Lehetne persze venni 20 ezerért sok helyen asztalt, de nem visz rá a lélek, ronda és/vagy ócska mind. Az íróasztal is olyan tétel, aminél a jó-olcsó-azonnal hármasból kettő választható.

Mivel olcsón gagyit vagy drágán jót venni a hülye is tud, nézzük, mire jut, aki olcsón akar egy igazi csúcsdarabot. A jó hír az, hogy ideális esetben bárkinek olyan asztala lehet fillérekből, amiért dizájnboltban kicsengetné a százezreket. A rossz meg az, hogy meg kell dolgozni érte.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mitől marad életben a motorozó gyerek?

mollyqueen 2012. szeptember 7., péntek 13:45

A múltkoriban arról volt szó, hogyan érdemes elkezdeni a biztonságos közlekedést a legkisebbekkel, akik éppen csak kiszabadultak a babakocsiból. Most eggyel tovább megyünk, és végigvesszük, mire kell figyelni, ha már nagyobb a gyerek, pláne, ha kismotoron, biciklin, rolleren száguldozik.

stockfresh 693167 little-girl-on-toy-motorcycle-hunawihr-alsace-
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mitől lesz termékenyebb a pasi?

mollyqueen 2012. szeptember 6., csütörtök 20:34

Nem jön az a gyerek, nem jön, csak nem jön. Az ilyen esetek bő 40 százalékában az apajelöltnél van a gond. Ez lehet biológiai és/vagy lelki ok, de gyakran egyszerűen csak a helytelen életmód akadályozza meg a sikert. Nem kell azonnal pánikba esni, ha kiderül, hogy a spermák minősége, mennyisége nem tökéletes. Első nekifutásra érdemes megpróbálkozni az alábbi tippekkel, amelyek ráadásul nem csak az ivarsejtekre gyakorolnak  jótékony hatást

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kirakta a tanár az utcára a fiam

momó 2012. szeptember 6., csütörtök 13:33

Új város, új iskola, új osztály. Ahogyan az várható is volt, tök könnyedén vette az akadályokat, én már annál kevésbé: három gyerekkel soha, semmi nem egyszerű, az iskolakezdés meg konkrétan tragédia, főleg akkor, ha nemcsak különböző osztályba, de még különböző épületbe is járnak. Bejelentkezés menzára, napközibe, tanulószobára, nyilatkozatok aláírása (például, hogy a gyerek csak szülői felügyelettel mehet csak haza, ellenkező esetben a szülőnek írásban kell jeleznie a változást), várakozás, hőség, várakozás, várakozás, várakozás, majd a nap legmeghatározóbb párbeszéde:

- Jézusom. Ez a hajléktalan meg az iskolából jött ki. Nincs portaszolgálat?

- Ő a magyartanárom.

(Ahogy elnéztem amúgy, írhattam volna úgy is: ő a magyar tanárom.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bezár a Csodák Palotája a Millenárison

Dívány 2012. szeptember 6., csütörtök 12:43

Siessen, aki mostanában tervezett egy látogatást a Csodák Palotájába, tegnap ugyanis hivatalossá vált az a hetek óra keringő pletyka, mely szerint a Millenáris szerződést bontott a Csodák Palotjával.

4.1 11 1267714920-46968a9915

Az interaktív kiállításnak szeptermber végén el kell hagynia jelenlegi helyét, ahol hét évig működött. A szakításnak pénzügyi okai vannak: a Millenáris nem tudja tovább finanszírozni a kiállítás évi több tízmilliós veszteségét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Állami ingyenes vs piaci fizetős biztosítások

nora 2012. szeptember 5., szerda 13:11

Szeptemberben az ovikban, iskolákban gyakran ütközünk a gyerekeknek szánt biztosítási ajánlatokba, miközben azt kevesen tudják, hogy minden gyerekre automatikusan köt biztosítást az állam. Megnéztük, mit tud az alanyi jogon járó biztosítás, és milyen extrái vannak a többieknek.

tk3s 20020109 aaa r43 273
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit várhatsz a gyerektől, ha felnő? Semmit

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. szeptember 4., kedd 11:19

Mit várhatsz a gyerektől, ha felnő? A pszichológus ezen a héten arról ír, legjobb, ha semmit. A közös jövőre ugyanis nagy terhet ró, ha valamiféle elvárás miatt vállalunk gyereket, például azért, hogy legyen, aki gondoskodik rólunk öregkorunkban.

Jó lesz nélkülük is?
Jó lesz nélkülük is?

A cél az lenne, hogy a gyermek képes legyen önálló életet élni, ugyanakkor szüleivel is fennmaradjon a jó, nem függőségre alapuló viszony. Ehhez az kell, hogy érzelmi értelemben előbb a szülő nőjön fel, és készüljön tudatosan arra, hogy a csemete ki fog repülni, és neki akkor is kezdeni kell valamit az életével. Annak számára lesz az ezt követő időszak örömteli, aki nyer is ezzel: akinek ajándék, hogy több idő jut párjára és kedvelt elfoglaltságaira.

"Akkor csináltad jól, ha felnőtt korában le se tojik téged a gyereked"– fogalmazta meg kissé sarkosan egy kétgyermekes családapa a gyermeknevelésről alkotott véleményét. Első látásra nehéz ezzel egyet érteni, hiszen nem kellemes, ha azért nem „tojja le” az a gyermek a szülőt, mert már nem tudnak beszélgetni, nincs köztük szeretet. Egy fontos igazságra mégis rámutat ez a mondat: a gyereket nem magunknak neveljük, és nem azon mérhetjük le anyai, apai sikerességünket, hogy sokat csüngünk egymáson felnőtté válása után is. Sokkal inkább azon, képessé vált-e arra, hogy saját életet kezdjen, hogy tőlünk eltávolodjon, és másvalaki töltse be a legfontosabb személy szerepét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Városi gyerek közlekedni tanul

mollyqueen 2012. szeptember 3., hétfő 14:24

A gyerek egy szép kavicsért simán kisétál a hetes busz elé, figyelmét annyira magával ragadja egy lepke/madár/csótány, hogy észre sem veszi, hogy zöld műanyag motorjával pillanatokon belül teljes sebességgel nekimegy egy villanyoszlopnak. Ha belegondolunk, kész csoda, hogy felnőnek. Itt van néhány tipp, hogy megtanuljanak közlekedni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úristen, mi van, ha sosem lehet gyerekünk? 4. felvonás

Divany.hu 2012. szeptember 2., vasárnap 13:58

Szubjektív beszámoló a meddőségről, 4. rész

Az első részt itt talájátok, a másodikat itt, a harmadikat pedig itt. Ebben a sorozatban megosztom veletek, min mentem keresztül testileg, lelkileg. Milyen köröket futottam feleslegesen, és mit lett volna jó már a legelején is tudni. A végén pedig kiderül, sikerrel jártunk-e.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit kezdjen a gyerek a kudarccal?

Cziglán Karolina, pszichológus 2012. szeptember 2., vasárnap 09:51

Sajnos nem tudjuk mindig megkímélni a gyerekeinket a kudarctól, bárhogy is szeretnénk. A pszichológus most arról ír, hogy ha okosan és empatikusan állunk hozzá, elérhetjük, hogy erőt merítsen a tapasztalatból. Attól, hogy valami nem, vagy nem úgy sikerül, még értékelhetjük az erőfeszítést, amit tett.

stockfresh 986607 angry-boy-with-notebook-in-hands sizeM
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az első iskolai sokk: az évnyitó

momó 2012. szeptember 1., szombat 12:07

Évnyitó. Már magától a szótól kiver a víz, pláne, ha belegondolok, pár nap és újabb szörnyű egy órában lesz részem a tanév első napjának reggelén. Évekig reménykedtem. Már a saját iskolai évnyitómon is. Rühelltük a fekete-fehér ünneplőruhát, az állandóan szorító kopogós cipőt, a hőséget, a sorokból kizuhanó diákokat, az igazgató hosszú és unalmas beszédét az éves teendőkről, rühelltük a mindig ugyanolyan nehézkesen elnyögdécselt verseket, a felkészületlenül előadott dalokat – mintha nem is egy ünnepélyről, hanem gyászszertartásról lenne szó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyolcvan kilométer bringával és gyerekkel

nora 2012. augusztus 31., péntek 14:18

Vonattal Bicskére, utána meg bringával 84 kilométer, hátul a gyerekkel. Bringás túraajánló, első kézből.

erdei alag+¦t
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért tilos a házi torta?

nora 2012. augusztus 31., péntek 10:24

Oviba, iskolába csak bolti vagy cukrászdai sütit lehet vinni, mert így biztonságosabb. De tényleg? Miközben az összes ünnepségre anyukák viszik a kaját? Mikor a gyümölcs származását bemondásra elhiszik? Egyáltalán, feltételezik, hogy anyuka beküldene kétes dolgot, miközben tudja, hogy a gyereke is eszik majd belőle?  stockfresh 1496355 birthday-cake-for-geeks sizeM

Tegnap kézhez kaptam az óvodánk házirendjét, amiben megakadt a szemem egy érdekes ponton. Idézem: „A rendezvények céljára a szülők csak az élelmiszeripar által előállított és gyárilag csomagolt felbontatlan terméket, illetve a működési engedéllyel és HACCP rendszerrel rendelkező cukrászatból származó süteményeket hozhatnak az intézményekbe.” Amikor megláttam, eszembe jutott, hogy már hallottam erről, de akkor azt hittem - az erről mesélő anyukával egyetemben -, hogy ez az ő óvodájuknak/szülőknek a különleges igénye. Utánakérdeztem, és kiderült, hogy ez egy iskolákban és ovikban általánosan használt szabály.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még a ZP-ben is gyűjtenek

kondara 2012. augusztus 30., csütörtök 13:50

Több jó kezdeményezésbe is belebotlottunk az iskolakezdés kapcsán, és biztosan van még rengeteg hasonló, ha tudnak ilyenről, írják be kommentben. Bár itt a Porontyon igyekszünk kerülni az érzelgést, de most előállunk a farbával: szerintünk jó fej dolog segíteni azoknak, akiknek nincsenek tanszereik. És, bár biztos jön majd ezer ellenkező értelmű komment, én azt vallom, hogy az a konkrét kisiskolás, aki ott ül a padban, és nincs semmije, na ő pont nem tehet semmiről, sem a szülei anyagi helyzetéről, sem a nehéz helyzetről. Ha van affinitásuk az efféle jótékonykodáshoz, érdemes körülnézni, mert még számtalan helyen szerveznek hasonló akciókat.

stockfresh 1561569 back-to-school sizeM

Az Iskolatündér fedőnevű jótékonysági akcióban mélyszegénységben élő gyerekek számára gyűjtenek tanszereket. Itt olyan adományokat várnak, mint például füzetcsomagok, ceruzák, rajzeszközök, tankönyvek, és még sok minden más, a teljes felhívás elolvasható itt. Az újlipótvárosi akció során szeptember 7-ig több (tesztelt, megbízható) helyszínen is le lehet adni az adományokat (Parksarok, Noha, Pozsonyi Piknik), amelyek borsodi iskolásokhoz kerülnek - a legtöbbünk számára a Nyomor széle blog által ismert Igazgyöngy Alapítvány segítségével.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mibe fáj egy elsős?

kondara 2012. augusztus 30., csütörtök 10:39

Egyszer csak iskolás lesz a gyerek. De mennyiből? Mire elég a csaknem 28 ezer forintos iskolakezdési utalvány? Hát, ahogy számoltuk, szigorúan a minimumra, ha kevéssel is megelégszünk, és mindenből a legolcsóbbat vesszük. Ha viszont kicsit is adunk a minőségre, máris a háromszorosát költjük el, ha pedig urizálunk, simán elmegy egy jó bő negyed milla is.

stockfresh 83563 elementary-school-pupils-running-outside sizeM

Az itt felsoroltakhoz hozzájönnek még olyan augusztus végén esedékes kiadások, mint az első ebédbefizetés, az iskolai póló, fizetős különórák első havi díja (ez simán lehet egy huszas). És természetesen a kinőttek helyett beszerzendő ruhák, cipők ára is (itt is könnyen elröppen egy-két tízezres).

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 roppant kínos Facebook-poszt szülőktől

kondara 2012. augusztus 29., szerda 14:50

Facebookon kalandozva nyilvánvaló, hogy igenis létezik túl sok információ. A közösségi oldalon számos szülő különös kegyetlenséggel kínozza ismerőseit, a STFU, Parents blog (ha szalonképes szeretnék maradni: Szülők, kuss) számolatlanul hozza a példákat arra, amikor jobb lett volna nem megnyomni a közzétesz gombot. Nevezhettek konzervatívnak, de az alábbi képeknek a családi fotóalbumban lenne a helye, nem máshol.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alig várom a szeptembert

olvir 2012. augusztus 29., szerda 12:43

Az sem fenékig tejföl, ha az embernek nem kell egész nyárra táborokat keresnie, mert otthonról dolgozik. Olvasónkat megihlette az iskolakezdéses sorozat, és megírta nekünk, miért számolja a napokat szeptemberig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így igényeljen iskolakezdési támogatást

Dívány 2012. augusztus 28., kedd 12:45

A családok idén is csökkenthetik iskolakezdési támogatással kiadásaikat, a kedvezményes adózású hozzájárulás összege idén 27 900 forint. A támogatás összege valójában korlátlan, vagyis bármilyen mértékű támogatást adhat a munkáltató, azonban kedvezményes, 30 százalékos adózással maximum 27 900 forintot lehet igénybe venni, gyermekenként. Ezen összeg adóterhét a munkáltató fizeti meg, így valószínűleg a legtöbb esetben erre az összegre számíthatunk. Szerencsére ez az összeg azonban növelhető, mivel a támogatást mindkét szülő igénybe veheti, így ez az összeg akár az 55 800 forintot is elérheti gyermekenként. De csak akkor, ha az embernek olyan a munkáltatója.

stockfresh 274294 diligent-pupil sizeM

Idén a juttatás még a régi szabályok szerint adható. Vagyis a munkavállaló kérheti természetben (tankönyvek, eszközök formájában), vagy a munkavállaló felé számla benyújtásával is. Jövőre viszont a munkaadó csak utalvány, vagy e-kártya formájában nyújthatja azt. Éppen ezért fontos, hogy a szülők jövőre az utalványokat időben beszerezzék, lehetőleg a tanév megkezdése előtt. Ez hátrányosan érintheti azokat, akik a tankönyveket eddig az iskolától szerezték be, ugyanis nem biztos, hogy az iskolák ezen utalványokat el tudják majd fogadni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Létezik megfizethető és jó tornacipő

Tuna Judit 2012. augusztus 27., hétfő 11:50

Tornacipőt venni a gyereknek meglehetősen nehéz feladat. Ugyan ki akar több tízezret kiadni egy csukára, ami jövő tavasszal már kicsi lesz? Vagy, ha nem, hát szétrúgja a gyerek. Körbenéztünk, hogy hol mennyiért kaphatóak a tornacipők, edzőcipők.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rászálltak a gyerekemre a szakértők

olvir 2012. augusztus 26., vasárnap 14:47

Megnyugtató, hogy a bölcsiben, oviban odafigyelnek a gyerekek fejlődésére, és mindenféle szakértő segít idejében felismerni ha gond van. De történik, ha akkor is kitartanak emellett, amikor már rég kiderült, hogy nincs igazuk? Szembeszélben az oviba, Olivérnapló folytatódik.

stockfresh 992589 sweet-ginger-haired-little-boy-studying-globe

Eltelt öt hónap azóta, hogy a bölcsiben marasztalt gyerekemről írtam. Aki nem ismerné a sztorit, röviden arról van szó, hogy tavaly ősszel néhány, számunkra eléggé értelmezhetetlen indok miatt elkezdtek arról győzködni, nyilváníttassam a fiamat speciális nevelési igényű (SNI) gyereknek. Inkább valamilyen hadjáratfélének tűnt ez az egész, mert a „vádpontokat” látva csak néztünk, hogy kiről beszélnek, mert nem a mi gyerekünkről, az tuti.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vacak a menza, de akadnak, akik javítanának rajta

nora 2012. augusztus 25., szombat 12:59

Pár nappal ezelőtt volt szó a közétkeztetés állapotáról. A siránkozás után most jöjjön néhány kezdeményezés, ahol közösségek, szakemberek és szülők nemcsak sajnálkoznak és beszélnek, hanem programokat, kampányokat szerveznek, összefognak a jó ügy érdekében. A honatyákat megcélzó szakértői javaslatoktól kezdve a szülői hozzájárulásig minden szinten találunk valamilyen megmozdulást. Most ezekből szemezgettem, hátha valakinek hasznos lehet.

Sok minden lehetne helyi
Sok minden lehetne helyi
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért szültél te hét gyereket?

Koncz Andrea 2012. augusztus 25., szombat 09:27

Eszter és Gábor sikeres, életvidám házaspár. Gábor vállalati pénzügyes, Eszter otthon van a gyerekekkel, nagymama a szomszédban. Arany élet igaz? És ha azt is elárulom, hogy több náluk a gyerek, mint a Jolie-Pitt házban? Nem tudom, ki hogy van vele, de én nem gyakran találkozom ekkora családdal.

Miért van nektek hét gyereketek? És hány évesek?

Gábor: Sorban három lányunk (15, 13 és 12 évesek), két fiunk (9 és 6 évesek) és még két lányunk (5 és 2 évesek) van. Épp ennyit szerettünk volna. Kicsit meredeken hangzik, de ez a helyzet. Természetesen nem tűztünk ki ennyit mindjárt az elején. Az első kettőben-háromban már az elején biztosak voltunk, aztán mindig csak még egyet terveztünk.

Eszter: Az újszülöttnek mindig örül az ember, aztán megnőnek, „megöregszenek”, és más miatt lesznek szeretetreméltóak – éppen járni, beszélni tanul, vicceseket kérdez stb., de akkor meg hiányzik a kicsi a családból. Ezért (is) lett 7 gyerekünk.

Most már eldöntöttem magamban, hogy nem szeretnék több babát szülni, de ettől a döntéstől időnként még mindig fáj a szívem, néha irigykedve nézem a csecsemőket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ruhakörkép: még az olcsó boltokban is sokba kerül egy gyerek

Dívány 2012. augusztus 24., péntek 12:53

Egy gyerek drága mulatság, képes folyton kinőni a ruháit, egy idő után már a divat is elkezdi érdekelni, és nem hajlandó felvenni az általunk szupernek gondolt örökölt darabokat, sőt, hiába bizonygatjuk, hogy az a kabát a turkálóból igazán jó vétel, és nem fog elszakadni három hét hordás után – na, ez mind nem érdekli a gyerekeket. Ők leginkább azt akarják hordani amit az osztálytársaik, vagy amit a tévében látnak, és nem a mama kötött pulcsiját.

Megnéztük, hol érdemes beszerezni az őszi ruhatárat. Végigjártuk a Tesco-H&M-Zara-C&A négyszöget, hogy kiderüljön, mennyibe is kerül egy teljes őszi szett, ami kombinálható, divatos, természetes anyagú és még meg is fizethető.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amikor a fordítószoftver árul magyarul

kondara 2012. augusztus 23., csütörtök 13:32

Ha ön éles labdarúgó, tudod is bolt részére gyerekek labdarúgással csizma hihetetlen árakon! Ilyen, és hasonló gyöngyszemekre bukkanhat az, aki a verhetetlen árairól híres SportsDirect weboldalának magyarítását böngészi.

SDsupermanlunchbox.png
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés