A Mimbó Jimbó és a hosszú tél a hónap mesekönyve

A Szívünk rajta program gyerekzsűrije sokszor nevetett a szereplők nevein, és nagyon tetszettek neki a rajzok, szerették a Mimbó Jimbót.

Jakob Martin Strid Mimbó Jimbó és a hosszú tél című könyve lett február hónap kiemelt könyve a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint. De mellette szerették még az Erdei jógakalandot és Polgár Judit Sakk és Mattját is. 

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, amiket a program független zsűrije a legkiemelkedőbb műveknek talál. A szakmai csapat részéről Magyarosi Éva képzőművész, animációs rendező a Mimbó Jimbót imádnivaló mesének találta.

„Felnőtt fejjel sem untam el, teljesen magával ragadott a történet kellemesen vicces hangulata. Tetszett az is, hogy a végén a történet lazán lett lezárva. Tüneményesek az illusztrációk, a karakterek szerethetőek. Ajánlom nagyon, szerintem nem hiányozhat a mesekönyves polcról” - írta a könyvről a képzőművész.

Forrás: Kolibri Kiadó
Forrás: Kolibri Kiadó

A kötet fordítójának, Petrikovics Editnek kis fejtörést okozott a történet szempontjából kulcsfontosságú szereplő, a Tél Szellemét megidéző, eredetileg Igor Spratolnovitsj néven megjelenő habókos feltaláló nevének magyarítása. Igazán kifejező és frappáns vezetéknévre volt szükség, ám ez nem kis utánajárást igényelt. És bár a könyvet az eredeti nyelvből, dánból fordította, végül a norvég szótár volt a segítségére, amelyből kiderült, hogy a norvég sprette ige, 'felkel/kisüt (a nap)' jelentéssel is rendelkezik. Innen aztán már csak egy lépés volt kiötleni Igor Ragyogovszkij, a hó alatt fekvő, fagyos világot kiolvasztó napgép megalkotójának vezetéknevét.

Az UNICEF delegálta gyerekzsűri sokat és sokszor nevetett a szereplők nevein, és nagyon tetszettek neki a rajzok, szerették a Mimbó Jimbót.

Februárban matricát kapott még a programban a Szívünk rajta szakmai és gyerekzsűrije szerint a mesébe ágyazott jógatanítás, az Erdei jógakaland, a fejlesztő kategóriát kiérdemlő Hogy működik? David Macaulay tollából, Polgár Judit kreativitást segítő, 6 éveseknek szóló Sakk és Matt című kiadványa, Ivy Pocket kíméletlenül őszinte, páratlanul humoros és hajmeresztően merész kalandjai, Kántor Kata Tolvajtempója és a kamaszoknak szóló Eltűnt gyerekek című regény.

Szívünk rajta 2018 február 

Kiadó Szerző Cím/link Kategória
Kolibri Jakob Martin Strid Mimbó Jimbó és a hosszú tél Mesél
Bookline Salinger Richárd Erdei jógakaland Segít
Manó könyvek    Hogy működik? Fejleszt
Kolibri Caleb Krisp Állítsátok meg Ivyt! - Ivy Pocket 2 Mesél
Bookline Polgár Judit Sakk és matt - 6 éves kortól Fejleszt
Könyvmolyképző Kántor Kata Tolvajtempó - Nózi nyomoz 2. Rád talál
Kolibri Lars Joachim Grimstad Eltűnt gyerekek Rád talál

A Szívünk rajta könyvajánló program több mint 3 éve segít a szülőknek és gyerekeiknek megtalálni a számukra legérdekesebb könyveket. A zsűritagok között megtaláljuk például Kádár Annamária gyermekpszichológust (aki szeptember végén tartott előadást a Dívány olvasóinak), Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanárt, D. Tóth Kriszta író-újságírót, az UNICEF nagykövetét, és persze rengeteg gyereket is.

A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

Mustra