Nem mindegy, hova dob le a gólya

A világ legveszélyesebb országában ötvenszer akkora esély van rá, hogy egy baba a szülés utáni egy hónapon belül meghal. Az UNICEF legfrissebb jelentése szerint ez nem csak pénzkérdés.

A UNICEF tanulmánya az újszülöttek halálozási mutatói alapján rangsorolta a világ országait. A 2016-os adatok alapján összeállított jelentés szerint hatalmas a különbség a legjobb és a legrosszabb országok között. A sereghajtó Pakisztánban például közel ötvenszer akkora az esélye annak, hogy egy újszülött nem éli túl élete első négy hetét, mint Japánban, ahol csak minden 1.111-dik baba élete ér ennyire korán véget - írja a CNN.

shutterstock 220618744

Ahová a legveszélyesebb születni

A tíz legveszélyesebb, háborúk ás gazdasági nehézségek sújtotta országban a tiszta víz, a megfelelő világítás és a legalapvetőbb gyógyszerek is gyakran hiányoznak, nem csoda tehát, hogy még megszületni sem veszélytelen. Pakisztánban ezerből 46 újszülött élete ér véget egyhónapos kora előtt, a 10. Csádban pedig 35 baba hal meg egyhónapos kora előtt.

 1. Pakisztán
 2. Közép-afrikai Köztársaság
 3. Afganisztán
 4. Szomália
 5. Lesotho
 6. Bissau-Guineai Köztársaság 
 7. Dél-Szudán
 8. Elefántcsontpart
 9. Mali
 10. Csád

A UNICEF listáján olyan országok kaptak helyet a legjobban teljesítők között, ahol nem csak az egy főre jutó jövedelem sokkal magasabb, de már régóta prioritás az anyák és az újszülöttek gondozása is. Eszerint Japánba a legjobb születni, itt ugyanis csupán ezerből egy csecsemőt veszítenek el az orvosok egy hónapos koruk előtt. 

A 10. Luxemburg esetében ez a szám 1.5, és Magyarország esetében sem túl magas ez a szám, nálunk is „csak” 2.8 ilyen halálesetet jegyeztek ugyanis fel, ami a magasabb jövedelmű országokat felsoroló UNICEF adatai szerint a hasonló gazdasági helyzetű országok listájának közepére elég.

Tíz ország, ahová a legjobb születni

 1. Japan
 2. Izland
 3. Szangapúr
 4. Finnország
 5. Szlovénia
 6. Észtország
 7. Ciprus
 8. Dél-Korea
 9. Norvégia
 10. Luxemburg

Sokszor a tiszta víz is hiányzik

A csecsemők halálának leggyakoribb okai között a koraszülést, a szülés során fellépő komplikációkat és a különböző fertőzéseket (vérmérgezés, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás) sorolja fel a UNICEF. Ezek többsége megelőzhető és gyógyítható lenne a szervezet szerint, ha a tíz legalapvetőbb életmentő gyógyszer és gép, valamint legalább tiszta víz a szülészek rendelkezésére állna. Emellett persze a nők személyiségi jogainak biztosítása is fontos lenne, sok helyütt ugyanis az sem magától értetődő, hogy egyáltalán felemelhessék a szavukat és követelni merjék a megfelelő ellátást.

Az is fontos persze, hogy egyáltalán legyenek szülészorvosok és nővérek egy adott országban. 2000-ben például csupán a szülések felénél volt jelen orvos vagy bába az afrikai Malawiban, ami azt jelentette, hogy akkoriban még 25-ből egy újszülöttet vesztettek el egy hónapon belül a szüleik. Mióta a szülések 90 százalékát felügyeli valaki, ez a szám jelentősen, 44 százalékkal javult.

Oszd meg másokkal is!
Mustra