Három tévhit a szülésről

Tényleg később érkeznének az első babák? Ha tényleg szőrszálhasogatók akarunk lenni igen. Néhány órával.

Sok olyan szájról szájra terjedő, és gyakran anekdotákkal és személyes tapasztalatokkal is megtámogatott városi legenda létezik a szülés bizonyos aspektusaival kapcsolatban, amelyek gyakran megalapozatlanok vagy csak félig-meddig igazak. A szüléssel kapcsolatos három leggyakoribb tévhitről a BBC írt.

Az első babák előszeretettel késnek egy kicsit

Egy számítógépes analízis során arra jutottak a kutatók, hogy bár valóban „pontatlanabbak” az első gyerekek, rengetegen vannak között olyanok is, akik korábban, és olyanok is, akik később érkeznek. Tulajdonképpen csak a babák 4 százaléka születik pont akkor, amikor „kéne” nekik, összességében tehát nem jelent túl sokat az a kilenc hónap.

shutterstock 435236155
Fotó: Shutterstock

A korábban és később érkező elsőszülöttek is többen vannak azért, mint a második és harmadik gyerekek, átlagosan csupán 16 órát késnek ugyanakkor az első babák. Semmiképp sem napokról, és pláne nem hetekről van tehát szó. A második és harmadik gyerekek esetében egyébként akkor szokott rövidebb lenni a terhesség hossza, ha az első terhessége után egy éven belül újra megfogan valaki.

Fűszeres ételekkel megindítható a szülés

Egy amerikai kutatás szerint a szülés napjaként megjelölt nap elmúltára nem kevesebb, mint az anyák ötöde reagál azzal, hogy csípős és fűszeres ételekkel próbálja elősegíteni a szülés megindítását. Ők azt remélik, hogy az emésztőrendszert átmozgató fűszeres ételek a méhösszehúzódásokat is képesek lesznek majd megindítani. Ezt a módszert azonban nem nagyon tesztelték le eddig, tudományos igényű magyarázatok vagy statisztikák nem állnak tehát az anyák rendelkezésére.

A magzatvíz ömlik és árad, mint az Amazonas

A filmekből ismerős drámai jelenetek igazából jóval kevésbé gyakoriak a valóságban. Sok esetben már a magzatvíz „kiömlése” előtt elkezdődnek az összehúzódások, és az is előfordul, hogy mesterségesen kell előidézni a folyamatot. Az is gyakori, hogy csak szép lassan csordogál ki valakiből a magzatvíz, sőt bizonyos esetekben akár ép magzatburokban is megszülethet egy baba.

Jelentősége persze van azért a dolognak, egy kutatás szerint ugyanis az esetek többségében 24 órával a magzatvíz távozása után valóban megindul a szülés.

Mustra