SZÜLŐSÉG

Nem elég egymás mellett élni

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. március 26., vasárnap 11:20

Szerencsére sok felnőtt komolyan veszi, hogy a gyereknek árt, sőt, betegíti, ha feszült, agresszív otthon a légkör, ha a szülők rendszeresen veszekednek, kiabálnak egymással, nem beszélve arról, ha pofonok is elcsattannak. Csakhogy úgy tűnik, van egy általánosan elterjedt félreértés, amiről fontos beszélni: az, hogy az agresszió hiánya és a viszonylag nyugodt légkör már elég is lenne ahhoz, hogy a gyerek biztonságban érezze magát.

A gyereket nemcsak az agresszió, hanem az üresség, a szülők közötti kötelék és érzelmi szövetség hiánya is megsebzi. Nem jó cél, amit sokan megfogalmaznak valahogy úgy, hogy „Mi már nem igazán szeretjük egymást, de együtt maradunk a gyerekek kedvéért, nekik jó lesz így, mert nem szoktunk veszekedni, elviseljük egymást valahogy.” Igaz, külön ágyban alszunk, igaz, nem osztjuk meg egymással érzéseinket, gondolatainkat, igaz, már kedvünk sem lenne délután egyet sétálni kettesben – folytatható a gondolat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért élnek tovább a családosok, mint a gyermektelenek?

Aladár 2017. március 25., szombat 11:57

Gyakori szülői tévhit, hogy a gyereknevelés néhány évet elvesz az életből, de úgy tűnik, ennek az ellenkezője igaz. Egy új kutatás szerint ez az öregedő szülőknek segítő gyerekeknek köszönhető. 

Sokaknak ismerős lehet az érzés, hogy szülőként az élet minden perce mintha hosszabbnak tűnne, mindez azonban mindent jelent, csak hosszabb életet nem. Eddig is sok kutatás volt, aminek eredményei ellentmondani látszottak ennek a népszerű panasznak, de egy sem tudta megválaszolni a kérdést, miért is van ez.

shutterstock 104982092

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem kell kiakadni egy fütyis színezőn

Koncz Andrea 2017. március 24., péntek 14:59

Hét közepén robbant be a köztudatba, hogy létezik egy elsősöknek szánt kiadvány, ami egyebek mellett meglehetősen direkten tárgyalja a szex témakörét is, kendőzetlen - de nem trágár - szavakkal, elég sematikus rajzokkal világosan elmagyarázza, hogyan és miből lesz a gyerek, mit csinál anya és apa, amikor nagyon szeretik egymást. 

Ahogy arra számítani is lehetett, egyből kitört a botrány, ahogy a HVG összeállításából kiderül, mindjárt számos fronton is, a fideszes-libsi tengelytől a Szodoma és Gomora vízión és a félrement a korosztályi ajánláson át a nincsen ezzel semmi bajig.

Update: Pszichológusunk elemzését a színezőről itt olvashatják.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felismered, ha hazudik a gyerek? Haha!

Aladár 2017. március 24., péntek 11:45

A következő videó bizony szolgálhat meglepetéssel.

Kang Lee rengeteg időt tölt a hazudozással. Na nem ő hazudik, annak szenteli idejét, hogy megértse, milyen korban mennyit, és hogyan hazudnak a gyerekek. A TedEdnek tartott beszámolójában egy találgatós játék eredményeiről számol be. A játék segítségével azt mérték fel, mennyire jellemző a különböző korcsoportokra, hogy füllentenek. A játék dióhéjban annyi, hogy miután elhelyeznek néhány lefordított kártyát egy asztalon, azt mondják a gyerekeknek, hogy amennyiben eltalálják a számokat a kártyákról, ajándékot kapnak.

Ezek után a gyerekeket egyedül hagyják a kártyákkal, és rejtett kamerák segítségével megfigyelik mi történik. Néhány perc után aztán visszatér a játékmester, és megkérdezi a gyerekektől, csaltak-e. 2 évesen a gyerekek 30%-a hazudott, 3 évesen már a felük, 4 évesen a 80%-uk, és így tovább. A hazugság képessége tehát úgy tűnik szerves része a gyermekek fejlődésének.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gumicsont, vagy a csoda, amire vártunk az oktatásban?

Dívány 2017. március 23., csütörtök 18:27

"Van egy személyes küldetésem is: az unokáimnak tartozom annyival, hogy olyan iskolába járjanak, ahol jól érzik magukat ők is és a pedagógusok is."- fogalmazott az indexnek adott interjújában Csépe Valéria, az új Nemzeti Alaptanterv kidolgozásával megbízott miniszteri biztos. 

Aki csupa olyasmiről beszélt, amiről már sokat írtunk itt vágyakozón: a gyerekek kütyüaffinitását kihasználó, számukra vonzó, érdeklődésüket sokáig fenntartani képes tananyagról, élvezhető kötelező olvasmányokról, digitális iskoláról, használható tudásról.

Kiemeltünk néhány gondolatot, de érdemes elolvasni az egész interjút, mert rengeteg további érdekes kérdést jár körül, tanárképzéstől a szakmai egyeztetéseken át a szülők szerepéig.

05
Fotó: Huszti István / Index
Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt veszélyes dolog, amit engedj meg a gyereknek!

Primilla 2017. március 23., csütörtök 07:17

Van a gyereknek bicskája? Nincs? Akkor legalább egy öngyújtója? Mert kéne!

Az ön gyerekének van zsebkése? Csak egy kis bicskára gondolunk, nem ilyen félméteres machetére, nincs abban semmi, nagyon hasznos szerszám. Nincs? Jó, de legalább egy öngyújtója? Az sincs? Hogy miért?

Egy számítógépekkel foglalkozó tudós, Gever Tulley, aki nem mellesleg a Tinkering School (kb: Barkácsiskola) nevű program megalapítója, úgy véli, hogy minden gyereknek a kezébe kellene adni kést, hagyni kell, hogy játsszanak a tűzzel, és még másik három ilyen hasonlóan hajmeresztő dolgokat csináljanak.

A gyerekek ugyanis nemcsak szívesen csinálják ezeket, rendszerint be is bizonyosodik, hogy nem hülyék, és igenis tudnak felelősséggel bánni az eszközökkel, ha megbíznak bennük, ráadásul egy csomót okosodnak, ügyesednek közben. Nézeteit egy TED előadásban fejti ki, amikkel ugyan nem kell egyetérteni, de mindenképpen érdemes megismerkedni velük, és fontolóra venni.

shutterstock 32126950

A Barkács Iskola egy nyári program, ahol a gyerekek megtanulnak elkészíteni, megépíteni mindenféle dolgokat, amiket megálmodtak, és ehhez elektromos szerszámokat is kapnak a kezükbe. Időnként persze érik vágások és horzsolások is őket, de nagyobb baj még nem történt. Vagyis, ha történt volna, gondolom, megemlítette volna az előadásában (vagy nem).

Minden esetre Tulley szerint olyan világban élünk, amiben lépten-nyomon gyermekbiztonsági szabályokba botlunk: minden műanyagra rá van írva, hogy fulladásveszély, ráírják a bögrére, hogy lehet, hogy forró ital van benne, és lassan ott tartunk, hogy minden túl éles egy tíz év alatti gyereknek, ami nem úgy néz ki, mint egy golflabda. Vagy, hogy a saját kedvenc témámat említsem: az ikeás függönyösszehúzóval nem lehet összehúzni a függönyt, nehogy megfulladjon tőle a gyerek három méter magasságban. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

MBA, külföldön, ingyen? Pályázat!

Dívány 2017. március 22., szerda 16:46

Tippek menő helyekre vágyóknak.

Remek pályázati lehetőségre hívta fel a figyelmet az eduline, egy ciprusi MBA programra lehet jelentkezni, két pályázó 50 százalékos, egy jelentkező pedig 100 százalékos támogatást nyerhet el a kiírás szerint.

A Times legutóbbi rangsora szerint a Ciprusi Egyetem a világ 200 legjobb felsőoktatási intézménye között van, az MBA programjuk pedig 10,250 euró értékű, ennek támogatására lehet pályázni, a jeentkezési határidő március 31.

shutterstock 90557392

Van máshol is!

Nem ez az egyetlen MBA ösztöndíj persze a világon, még a legnagyobb egyetemek is kínálnak ilyen programokat, így mindenképpen érdemes körülnéznie annak, akit éppen ez érdekel. A teljesség igénye nélkül, a világ top intézményei ezt ajánlják:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a négy legveszélyesebb babaholmi

Puskás Pálma 2017. március 22., szerda 13:22

Elvileg egyre biztonságosabbak a babaholmik, mégis egyre több baleset éri a gyerekeket. A négy legfőbb veszélyforrás nekünk nagyon meglepő volt

Az Ön gyereke esett már ki a kiságyból? És a babakocsi felborult már vele? A drága pénzért felhalmozott babaholmik nem veszélytelenek, egy friss tanulmány szerint egyre nő a babacuccokkal kapcsolatos balesetek száma. Érdekes adatok ezek, mert az mindenkinek nyilvánvaló, mennyire veszélyes mondjuk a konnektor, egy éles kés vagy egy olló, de az nem feltétlenül jutna eszünkbe, hogy a gyerekülés is lehet az.

Az USA-ban nyolc percenként megsérül egy hároméves gyerek olyan balesetben, amely babakocsival, babahordozóval, bölcsővel, bébikomppal vagy járókával kapcsolatos – értelemszerűen az esetek többségében kiesnek ezekből a gyerekek.

Ez évente az USA-ban 66 ezer esetet jelent, és ezek csak azok az esetek, amikor a sérülést orvosi ellátás követi a kisebb, orvost nem igénylő borulásokat bele sem számították. A leggyakoribb sérülés egyébként a fejsérülés és az agyrázkódás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kamasz gyereked van? Viselkedj úgy, mint egy szobanövény!

Aladár 2017. március 21., kedd 11:44

Bármilyen műfaj hívei vagyunk is gyereknevelés terén, szigorú szülők, barátkozós szülők, vagy épp holisztikusak, mire a gyerek tinédzser lesz, valószínűleg szükség lesz némi finomhangolásra. Ebben a helyzetben jöhet jól a szobanövény alapú gyereknevelés.

Álcázzuk magunkat szobanövénynek

Lisa Damour a New York Timesban megjelent cikke amellett foglal állást, hogy amire a tinédzsereknek leginkább  szükségük van szüleiktől, az a csendes, rejtőzködő életmód. A növények nem mozognak, nem hívják fel magukra a figyelmet, és semmi esetre sem beszélnek. Olvadjunk bele a háttérbe, ne kérdezősködjünk, és ne lássunk el senkit kéretlen tanácsokkal. Ne bombázzuk a gyereket nap rendszerességgel iskolai határidőkkel kapcsolatban. Természetese, ha lecsúszik valamiről, azért mi leszünk a hibásak. 

shutterstock 561661186
Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki felmatricázni a gyereket?

Menő/Ciki

Dívány 2017. március 21., kedd 09:34

Kisfiúnak nézték a kislányodat csak azért, mert még nincs elég sok haja? Tragédia! De a "Kislány Ragasztó" (Girlie Glue) segít a bajban! Most a fejükön egyértelműsítheted a gyerekek nemét, így minden néninek egyértelmű lesz, kit csipked halálra - írja a Mommys.com

Távolról sincs vége, olvasson még »
642 szavazat 499 szavazat

Jogokat adjon, ha szófogadó kamaszt szeretne!

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. március 20., hétfő 17:19

A gyereknevelésben a következetesség az egyik leggyakrabban használt, de a szülőkből leginkább gondterhelt sóhajtozást kiváltó szó. Igaz, félreértések is fűződnek hozzá.

A következetesség átláthatóságot, a következmények kiszámíthatóságát jelenti a gyerek számára, és azt, hogy nem írják felül a szülő hangulatai, illetve a szülő és gyerek közti érzelmi játszmák a közösen lefektetett szabályokat.

De azt nem jelenti, hogy "amit mondtam, a körülményektől, időközben történt változásoktól függetlenül szó szerint úgy kell, hogy bekövetkezzen", és nem mond ellent a rugalmasságnak sem. Ha például beígértem jutalomként, hogyha lefordít nekem egy szöveget németre, kap egy koncertjegyet, nem válok attól következetlenné, ha rábólintok, hogy lecserélje a jutalmát valami hasonló nagyságrendűre, mert időközben rájött, inkább másra vágyna.

shutterstock 110040512
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha egy anya adta volna az elhíresült BBC interjút

Dívány 2017. március 20., hétfő 13:31

Mindannyian láttuk az azóta már mémmé vált BBC interjút, amelyben a koreai helyzet elemzése közben a szakértő szobájába beszambázott a férfi két kisgyereke, a feleség pedig menteni próbálta a menthetőt. 

Az ebből faragott vicc most szintet lépett, leforgatták ugyanis, mi történt volna, ha az interjúalany az anya, és nem az apa lett volna. Íme:

Egyre több gyereknek nincs fogalma arról, mi az a reklám

Aladár 2017. március 19., vasárnap 15:35

Ahogy egyre több felhasználó szünteti meg a kábeltévé előfizetését, és vált streaming szolgáltatásokra, egyre több gyerek akad, akinek fogalma sincs, mi fán terem a reklám. Mindezt a Netflix reklámmentes online jelenlétének köszönhetjük.

 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pornóba futott a gyerek? Ezt mondja neki!

Primilla 2017. március 18., szombat 11:14

A gyerek szexuális nevelése szempontjából az internetpornó nagyjából annyira hasznos, mintha egy szlengszótárt adnánk a kezébe egy tudományos esszé megfogalmazásához. Ugyanakkor, míg a jelenlegi szülők korosztálya akkor látott először cicisnőt, amikor egy szerelőműhely öltözőjében járt, vagy a benzinkút vécéjében talált egy ottfelejtett magazint, manapság egy félresikerült Google kereséssel, mintegy véletlen, rázúdulhat a gyerekre a pornográf bőségszaru.

Vagyis ne áltassuk magunkat, a gyerek nagy valószínűséggel nem cseppenként fog hozzájutni az információhoz – állítja a Fatherly magazin cikke, mi meg jogosnak találjuk a felvetést, úgyhogy szülőként nem árt felkészülni a dologra. Annál is inkább, nehogy csak ott álljunk hülyén, és jobban lesokkolódjunk, mint ő, amikor a húsvét közeledtével gyanútlanul rákeresett a nyuszimuszi kifejezésre, de egészen mást talált, mint amire számított.

shutterstock 589448078

Cindy Pierce, szexuális oktató, és a Sexploitation: Helping Kids Develop Healthy Sexuality In A Porn-Driven World (magyarul nagyjából Hogyan vezessük a gyerekünket az egészséges szexualitásra egy pornóvezérelt világban) című könyvében arra tanítja a szülőket, hogy hogyan beszéljenek a gyereküknek a pornográfiáról úgy, hogy megfelelő érzékenységet is mutassanak, ugyanakkor reflektáljon a valóságra, amit mondanak. Például, amit a Playboyban látnak, az nem a színtiszta igazság, és ezzel jó tisztában lenni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a legcukibb pénteki videó!

nemoszi 2017. március 17., péntek 14:14

Az egyik legjobb a videóban, hogy Snoop Dogg megosztotta, a másik, hogy Pakalu Papito posztolta. Meg igazából az is menő, ami történik rajta, nézze csak:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vajon hagyják ránk rohadni az egész oktatási rendszert?

Primilla 2017. március 17., péntek 09:47

Szólunk, ha változik a helyzet.

Úgy tűnik, most meg mégsem lesz kilencosztályos az általános iskola, legalább is ezt írta a Magyar Idők. Méghozzá azért nem, mert a kormányban nincsen egyetértés arról, hogy egyáltalán szükség van az új iskolaszerkezetre. És ha lesz is egyetértés, akkor is csak később valósulna meg, és nem két év múlva.

Balog Zoltán miniszter, március elején ugyan még azt jelentette be, hogy a kormányülésen eldöntötték, elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami azért mégiscsak konszenzust sejtet, sőt, pár nappal később, a Köznevelési Kerekasztal ülése után, még a változtatás fő irányvonalait is ismertették, amire Palkovics államtitkár szerint a kormány is rábólintott. Úgyhogy most egy kicsit értetlenül állunk a dolog előtt.

shutterstock 520160416

Nem mintha meglepne, ha ebből a tervből sem lenne semmi, volt már példa ilyesmire, habár megjegyezzük, ha egy iskolás gyerek csinálná ugyanezt, (igen, nem, de igen, ja, mégsem), hát nem biztos, hogy nagyra értékelnék a produkcióját a tanárai. Na, de legyünk megértők, jól meg kell fontolni, hogy akarnak-e kezdeni valamit az oktatással, vagy hagyják inkább ránk rohadni az egészet. Mert végül is az is egy opció, látjuk.

Az új rendszert – mondjuk nem is tudom, hogy ezek után érdemes-e róla beszélni, de azért nagy vonalakban fussunk végig rajta, hátha mégsem olyan jólértesült a kormányközeli lap, vagy félreértett valamit, vagy, ami szintén nincs kizárva, megint meggondolja magát a kormány - 2019-től tervezték bevezetni. Vagyis röpke két év alatt lezavarták volna a Nemzeti Alaptanterv radikális átírásától a plusz egy évhez szükséges osztálytermek felépítéséig és a tanárképzés átalakításáig az összes változást. Merész terv, de nem példa nélkül való. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet jó anya egy prostituált?

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. március 16., csütörtök 18:09

A napokban valaki megkérdezte, vajon lehet-e jó anya egy prostituált, vagy teljesen korrekt kifejezéssel élve: egy szexmunkás. Ha röviden kellene felelni, mondhatnánk, hogy lehet, csak nehezebb. De kérdés, mit jelent, hogy „jó anya”, és ki ítélheti ezt meg. Inkább érdemes onnan nézni a témát, hogy mennyiben nehezített a szülői lét egy szexmunkás számára. Ám az ördög a részletekben rejlik, koránt sem homogén csoportról beszélünk, nem egyféle életmódról, nem egyfajta emberről.

Mindenkinek él valamiféle kép a fejében arról, milyen egy prostituált élete, és aztán abból indul ki, hogy ez mindenkire vagy a többségükre igaz. Van, aki a legkiszolgáltatottabbakra gondol, akik az utcasarkon fagyoskodnak, valaki másnak van haszna tevékenységükből, és teljes függőségben élnek. És ott a másik véglet, a romantikus kép szabad és elegáns hölgyekről, akik közösséget alkotnak, biztonságos körülmények között végzik tevékenységüket, sőt, valamiféle rangjuk is van a kuncsaftok körében. A témával foglalkozó szakemberek szerint mindkettő, és számos egyéb forma is létezik. Az Internet korában ez is jelentősen megváltozott, sokan maguk szervezik ügyfeleiket, azaz nincs futtatójuk, és nem kényszerítés hatására végzik munkájukat. Persze sokaknál továbbra is ez a helyzet.

shutterstock 220778029
Távolról sincs vége, olvasson még »

Újabb videóval tér vissza a troll gyerekeiről elhíresült BBC szakértő!

Dívány 2017. március 16., csütörtök 17:10

Robert Kelly, a BBC legújabb sztárja visszatér - és ezúttal a felesége és gyerekei is direkt szerepelnek a képen. A BBC kihasználja a dél-koreai tudósító hirtelen jött népszerűségét, úgyhogy forgatott vele és családjával egy újabb kétpercest, melyben maguk az érintettek magyarázhatják el, mi és miért történt a balul sikerült bejelentkezésben és utána.

Kellyék rögtön az interjú elején elmondják, hogy azóta ők is többször megnézték a felvételt, és bár szemmel láthatólag traumatikus volt számukra az élmény, értik, hogyan lettek sztárok, és miért vicces a videó. Az eredeti interjúba szó szerint berepülő Jung-a, Kelly felesége azért megjegyzi, hogy kezdetben igencsak aggódtak a történtek miatt, Kelly azt gondolta, utoljára szerepelt a BBC-n. Látszik ugyanakkor, hogy a Jung-a-val kapcsolatos dadus-elméletek már komolyabban megviselték őket (merthogy az angolszász területeken rögtön azt kapta fel a Twitter, hogy dadust tart a szakértő, mintha egy ázsiai nő nem lehetne más egy európai férfi életében, mint alkalmazott...).

Az ezzel kapcsolatos kérdésre Jung-a válaszol, ő azt hangsúlyozza, hogy szeretné, ha az emberek nem vitatkoznának az eredeti videó tartalmáról, és inkább nevetnének a jeleneten. Az utolsó kérdés aztán egy másik összeesküvés-elméletre is rákérdez: viselt-e Kelly nadrágot, vagy már pizsamában volt, és azért nem állt fel egyszer sem az interjú alatt. Kelly gyorsan demonstrálja is, hogy most van rajta nadrág, és azt állítja, ez az előző alkalommal is így volt. Persze most már mi is ezt mondanánk.

Ez történik, ha szuperhősök szedik a szemetet

Dívány 2017. március 15., szerda 17:35

Mit tehet egy 12 éves, aki szerint lényeges, hogy a társadalom minden rétegében élők fontosnak és erősnek érezzék magukat? Például rajzolhat különleges szuperhősöket. Ez eddig talán nem lenne annyira hatékony, kivéve, ha a kiskamasz ezzel pénzt is gyűjt, méghozzá pont a fent említett jótékony célra.

Így rajzolt össze eddig valamivel több mint 2200 dollárt (kb: 600 ezer forintot) a 12 éves Sasha Matthews, aki egyébként már három képregényt is jegyez, és most azt találta ki, hogy bárki önként jelentkezőt megörökít szuperhősként, ha kap egy fényképet és egy leírást, mivel foglalkozik az illető. Az elkészült művekért felajánlott adományokat pedig az ACLU (American Civil Liberties Union - Kb: Amerikai Civil Jogokért Szövetség) kapja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Döbbenetes, mennyi koraszülést okoz a szmog!

Puskás Pálma 2017. március 15., szerda 15:01

A légszennyezés rossz dolog, tudjuk. Arra azonban nem biztos, hogy gondolunk, milyen sokrétűen befolyásolja egészségünket és utódaink egészségét is. A kültéri légszennyezettség növeli például a koraszülés kockázatát – a koraszülöttség pedig számos testi és idegrendszeri betegségre hajlamosít és rontja a baba életkilátásait. Egy friss kutatás szerint világszerte évente 2,7 millió koraszülés történik a légszennyezettségnek köszönhetően.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így változik a család élete, ha telefont kap a gyerek

Primilla 2017. március 15., szerda 10:14

Hónapok óta rágja a fülem a lányom egy saját jogú telefonért, amihez saját telefonszám és adatcsomag is tartozik, ami csak az övé, és nem valaki másnak a levetett darabja, szóval egy olyan „igaziért”. Nemrég elérkezett a tizedik születésnapja, és hosszas megfontolás után úgy ítéltem meg, hogy kiérdemelte, megkaphatja a hőn áhított telefont.

Persze tudom, hogy a születésnapi, karácsonyi ajándékot nem azért kapja a gyerek, mert megérdemelte, de a telefon mégiscsak más kategória, ahhoz azért bizonyos érettséget kell mutatni. Bevallom, előtte kemény hónapokon át teszteltem a lányom, amiről ő is tudott, és mivel nagyon szerette volna a telefont, igyekezett nagyon megfelelni a feltételeknek.

Bizonyos érettség és megbízhatóság előfeltétel

Nulladik, és rendkívül pozitív és gyökeres változásként tartjuk számon, hogy a gyerek lassan fél éve semmijét nem veszítette el, halleluja! Odafigyel az utolsó radírjára is, és habár időnként kell pótolni a dolgokat, mert elfogynak, de már egészen más a helyzet, mint régen, amikor szinte minden napra jutott egy elvesztett, és soha elő nem kerülő tárgy, kardigántól komplett kottamappákig. Mert hát, amíg elveszíti a dolgait, hogy is beszélhetnénk saját telefonról?

shutterstock 403782565

Azt is mindig figyeltem, hogy hogyan használja a laptopját, miket nézeget és olvasgat, milyen oldalakat, programokat és alkalmazásokat használ. Úgy látszik, hogy minden egyezségünket betartja, például akármekkora volt a csoportnyomás, abbahagyta bizonyos, egyáltalán nem az ő korosztályának való vloggerek követését, és lemondott a saját Facebook-profilról is. Tegyük hozzá, szabály szerint, hivatalosan nem is lehetne 13 éves kor alatt, habár sok osztálytársának van már, és a magam részéről ehhez tartani is szándékozom magam. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Normális, hogy néha felnőttként is hisztis gyerek vagyok?

Puskás Pálma 2017. március 14., kedd 07:21

Bizonyára láttunk már elhagyatott, gyámoltalan, rémült gyereket, és magából kikelve hisztiző, dühös gyereket is – ha van sajátunk, akkor otthon, ha nincs, akkor sajtófotókon meg a bevásárlóközpont édességpultjánál. Főleg az óvodáskorú gyerekek esetében feltűnő, mennyire bele tudnak feledkezni egy-egy érzelmi állapotba, és adott esetben milyen hamar váltanak állapotok között.

Kevésbé nyilvánvaló, hogy ezek az érzelmi állapotok felnőttkorunkban is jelen vannak, azaz felnőve is teljesen normális, ha esetenként rémült gyereknek vagy épp őrjöngő dackorszakosnak érezzük magunkat – csak az a kérdés, mihez kezdünk velük.

Ha felnőttként megértjük saját ilyen állapotainkat, az nem csak azért jó, mert nekünk könnyebb lesz, hanem azért is, mert sokszor a gyerekben zajló folyamatokat is könnyebben megérthetjük, és neki is jobb szülei leszünk.

shutterstock 310310333
Távolról sincs vége, olvasson még »

Kruppra kúp? Van jobb megoldás!

Primilla 2017. március 13., hétfő 18:07

Szerencsésen magunk mögött hagytuk a telet, ami a kruppos gyerekeknek (és szüleiknek) a legizgalmasabb időszak, mármint ami a befulladások lehetőségét illeti. A rutinosok viszont már tudják, hogy ezzel még koránt sincs vége, tavasszal még simán bármikor beüthet a baj.

Aki érintett a témában, kapásból sorolja a megoldást: Salvus vizes párologtatás, köptető, Rectodelt kúp, és gyerekorvostól függően antibiotikum. A többi meg már megy rutinból, hang után, a gyerek köhögésének és lélegzetvételének dallamából pontosan tudja az ember, hogy mikor, melyiket kell adagolni.

shutterstock 248440243

Gondolta volna-e, hogy Nyugat-Európában ez már régen nem így van? A minap dr. Szakács Krisztina gyermekorvos jegyzetébe botlottunk, amiből kiderül, külföldön sem a Rectodeltet, sem pedig a Salvus vizes párologtatást nem javasolják a kruppos gyerekeknek. De hát akkor mit adnak?

Bizonyára emlékeznek még Szakács Krisztinára, ő volt az a gyermekgyógyász, akit ha másról nem, a „barbározásról” biztosan megjegyeztek: angliai kórházakban dolgozva többször is úgy néztek rá, mint aki a sötét középkorból érkezett. Facebook jegyzetében most levezeti, hogy a krupp hazai kezelése erősen ellentmond annak,  amit külföldön javasolnak.

Amit jobb lenne elfelejteni:

  • Antibiotikum: kizárólag bakteriális felülfertőződés esetén szükséges, ez azonban rendkívül ritka.
  •  A kalcium teljesen hatástalan, nem csak kruppban, de allergiában is. (Amikor Angliában kalciumot akart adni allergiára, szintén úgy néztek rá mint egy ufóra, mivel a kutatások szerint teljesen hatástalan.)
  •  A Fenistil csepp szintén teljesen hatástalan kruppban, és egyébként is igen elavult allergiaellenes szer.
  • A Salvus vizes inhalálást hatása nem bizonyított, kruppban nem javasolt
  • Ahogy köptetők, köhögéscsillapítók adása sem javasolt kruppos gyereknek.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért mindig az a fontos, mik NEM vagyunk?

Koncz Andrea 2017. március 13., hétfő 06:41

ÉN szoptatom a gyereket (és nem adok tápszert, mert az gáz). ÉN hordozom a gyereket (és nem rakom babakocsiba, mert az gáz). ÉN vega vagyok (és nem eszem húst, mert az gáz). ÉN magyarosan eszem (és nem urizálok, mert az gáz). ÉN gurmé vagyok (és nem igénytelen, mert az gáz). 

ÉN keresztény vagyok, ÉN hetero vagyok, ÉN hazafi vagyok, ÉN liberális vagyok, ÉN jobboldali vagyok, ÉN jó vagyok, mert az a jó, amiben én hiszek. 

Észrevették már, milyen szinten határozza meg az életünket az a rengeteg minden, ami NEM vagyunk? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cigány jöhet az osztályba, fogyatékos kösz ne

Primilla 2017. március 12., vasárnap 15:15

A méltányosság egy szép és magasztos eszme az oktatásban, de inkább csak mások bőrére kísérletezzenek vele. A gyakorlatban, saját kontóra, ha lehet, inkább ne jöjjenek az osztályba sem eltérő képességű, se cigány, leginkább pedig fogyatékkal élő gyerekek.

Nagyjából így foglalható össze annak az online felmérésnek a méltányos oktatásról szóló része, amit az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete készített tavaly ősszel pedagógusok, diákok és szülők megkérdezésével. A kérdőív alapját a Civil Közoktatási Platform által megfogalmazott követelések jelentették, és több mint ötezren töltötték ki, igaz, az utolsó kérdésig csak kétharmaduk jutott el.

A felmérésben többek között azt vizsgálták, hogyan vélekednek a kitöltők három hátrányos csoport: a kevésbé jó képességű, a cigány és a fogyatékkal élő gyerekek együttneveléséről, más szóval inklúziójáról.

shutterstock 210172747

Ha az összes válaszadót nézzük, hatvan százalékuk gondolja úgy, hogy a különböző teljesítményt nyújtó gyerekeket közös osztályban kell tanítani, ahol a pedagógus egyénre szabja a tanítást. A cigány gyerekeket a nem cigány gyerekekkel a megkérdezettek 65 százaléka szerint kell együtt nevelni.

A legkevésbé a fogyatékkal élők inklúziójával értenek egyet a válaszadók, csak 32 százalék gondolja úgy, hogy az épekkel egy csoportban lenne jó (pedig tudunk jó példáról), 42 százalék úgy véli, hogy oké, járhatnak velük egy intézménybe, de lehetőleg külön csoportba. Ráadásul leginkább maguk a diákok utasítják el, hogy egy osztályba járjanak fogyatékos kortársaikkal, a szülők már sokkal elfogadóbbak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés