Ez az eszköz okozza messze a legtöbb gyerekbalesetet, műtéttel végződik az esetek fele

GettyImages-1484794408

Noha sok gyermekes háztartásból nem hiányozhat a trambulin, a szakemberek óvatosságra intenek a használatával. Gyermeksebésszel jártunk utána, miért nem veszélytelen ez a kerti, nyáron igencsak divatos elfoglaltság.

Ha tippelni kellene, hogy arányukat tekintve melyek a legsúlyosabb gyerekbalesetek, akkor a legtöbben valószínűleg azt mondanánk, hogy rollerrel és biciklivel esnek a legtöbbet a csemeték. Ám mint tudjuk, a szerencsétlen esetekért még az otthonunkat sem kell elhagynunk, elég csak a kertbe kimenni: az abszolút elsőség ugyanis a trambulinozás miatti baleseteké.

A trambulin nem játék

„A legtöbben elfelejtik, hogy a trambulin egy nagyon veszélyes akrobatikai sportszer, és nem játék” – hangsúlyozza dr. Kőnig Róbert gyermeksebész, aki legszívesebben betiltaná a sokak kertjében álló „ugrálót”.

Amíg száz biciklis sérülésből általában csupán egyet kell megoperálni, addig tíz trambulinozás okozta balesetből akár négy-öt is biztosan a műtőasztalon végződik.

A legtöbb gyermekbaleset a trambulinozás miatt történik
A legtöbb gyermekbaleset a trambulinozás miatt történikImage taken by Mayte Torres / Getty Images Hungary

Fejletlen vázizomrendszer

A balesetek gyakorisága jól mutatja azt, hogy a trambulinban ugrálás veszélyeit még mindig nem veszik elég komolyan a szülők, annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben megannyi tanulmány született világszerte a témában. Az amerikai és az ausztrál gyermekortopéd-társaság is készített kutatást arról, hogy a 6 év alatti gyerekek vázizomrendszere egyszerűen nem elég fejlett ahhoz, hogy károk nélkül elviselje a folyamatos, több G-s becsapódást. 

Veszélyes sérülések

A trambulinbalesetekből származó sérülések palettája igen széles. Kőnig doktor szerint gyakoriak a gerincrázkódás miatti végtaggyengeségek és -fájdalmak, de leginkább az a jellemző, hogy az ugrálásban elfáradt izmok nem tudják megfeszíteni a szalagokat, így a csontok elhajlanak, eltörnek. A gyermeksebésztől megtudtuk azt is, hogy rendszeresen tolnak ki a műtőből gyerekeket csavarral, fémhurokkal, acél- és velőűrszeggel az al- vagy felkarjában, könyökében, térdében vagy a lábszárában, de sok 6 év alatti apróság lábára és karjára kerül gipsz is, sőt, előfordulnak ín- és szalagszakadások, valamint váll- és kulcscsonttörések. 

Fejfájás ugrálás után

A lista ezzel nem ér véget: feltétlenül szót kell ejtenünk azokról a fejfájásokról is, amelyekről ugyan csak keveseknek jutna eszébe, hogy összehozhatók a trambulinozással, de attól még igaz. A gyermektraumatológián rendszeresen kell ugyanis kivizsgálni gyerekeket trambulinozás utáni fejsérülés és idegrendszeri tünetek miatt, és vannak kisbetegek emiatt az osztály fekvőrészlegén is.

Az ugrálás utáni ismeretlen fejfájások az egymást követő, pici agyrázkódások következményei lehetnek. 

A trambulinozás utáni fejfájás agyrázkódás jele is lehet
A trambulinozás utáni fejfájás agyrázkódás jele is lehetElva Etienne / Getty Images Hungary

Használjuk okosan!

Dr. Kőnig Róbert azt tanácsolja, ha már nincsenek betiltva az egykor katonai kiképzőeszközként is használt trambulinok, legalább tanuljuk meg, hogyan kell a lehető legbiztonságosabban használni. Hatéves kor alatt ne engedjük a trambulinban ugrálást, és figyeljünk arra, hogy egyszerre csak egy gyerek használja, mindig szülői felügyelet mellett! A trambulint a kert legalacsonyabb pontján állítsuk fel, messze minden fától, és feltétlenül erősítsünk köré biztonsági hálót és párnás rugófedőket!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra