A válások mindössze 10-15 százalékánál érez megkönnyebbülést a gyerek

GettyImages-627372934
Olvasási idő kb. 6 perc

Nagyon fontos, hogy két ember között a válás után is megmaradjon a jó kapcsolat abban az esetben, ha van egy vagy több közös gyermekük. Ha a férfi-női viszony meg is szakad, jó kommunikációval a szülőtársi kapcsolat megőrizhető. Ha nem így teszünk, azzal a gyereknek és saját magunknak is számos és akár hosszú távú problémát okozunk.

Legyen bármilyen figyelmes is egy szülő, egy válás mindenképpen veszteséggel jár egy gyermek életében. Azért, hogy ez a változás ne okozzon zavart a gyerek fejlődésében, elengedhetetlen a szülők közti értelmes és tudatos kommunikáció. Csak így csökkenthető a gyermekben a veszteség- és a bizonytalanságérzés, és így segíthetünk neki a válás feldolgozásban – mondja Herkules Mónika, a válásra specializálódott Szépen Válj El Válásközpont projektvezetője. 

Figyeljünk a gyerek reakciójára

„Egy válás nemcsak az egykori házastársakat vagy élettársakat viseli meg, hanem a gyerekeket is. Egy óvodás- és egy iskoláskorú gyerek emiatt képes mindenféle betegségtünetet produkálni. Igen gyakori, hogy fejfájásra, hasfájásra panaszkodnak, vagy felszökik a lázuk. Ezekre a pszichoszomatikus tünetekre, habár nem súlyosak, oda kell figyelni, és jelzésértékűnek kell tekinteni. Azt üzeni a szülőknek, hogy nem jól kezelik az egymás közti konfliktust, amibe gyakran még a gyereket is belehúzzák. Ezek a válás miatt generált újabb problémák tovább nehezíthetik a felnőttek és a gyerekek életét is” – osztotta meg tapasztalatait Herkules Mónika, hozzátéve: nem ritka, hogy a kialakult helyzet akár még tanévismétléshez is vezethet, illetve okozhat a gyereknél magatartászavarokat és viselkedési problémát is.

A válás és a szülők közti rossz viszony nyomot hagy a gyerek lelkén is
A válás és a szülők közti rossz viszony nyomot hagy a gyerek lelkén isskynesher / Getty Images Hungary

A szülők közti normális viszony fenntartása azért is nagyon fontos, mert a gyerek akkor is érzi a feszültséget, ha erről nem beszélnek neki. Az elfojtások és a kezeletlen krízishelyzetek miatt gyakran jelentkeznek tanulási problémák, illetve agresszió. Ebben az esetben pedig szülőként még a gyerekneveléssel is meggyűlhet a bajunk. 

A szakember kiemelte: a helyzet kezelése érdekében természetesen kérhetik a szülők például gyermekpszichológus segítségét, de a legjobb eredményt akkor érhetik el, ha ők maguk alakítanak ki egy olyan érzelmi közeget, amiben a gyerek biztonságban érzi magát.

A tehetetlenség frusztrációt okoz a gyerekben

Igen gyakori probléma, hogy a szülők nem veszik észre: a gyerek viselkedése és a válás között szoros kapcsolat van. 

A szülők válása után is fontos, hogy a gyerek biztonságban érezze magát
A szülők válása után is fontos, hogy a gyerek biztonságban érezze magátJamie Grill / Getty Images Hungary

„Amikor a szülők külön folytatják az életüket, és elválnak, a gyerek ott áll a célkeresztben pőrén, mint egy bőrét levedlett kígyó, védtelenül, zavarodottan.

Nagyon ritka, mindössze 10-15 százalék az olyan esetek aránya, amikor a válás nem okoz frusztrációt a gyereknek, és sokkal inkább megkönnyebbülést érez, hogy vége az otthoni cirkuszoknak. Többségében a gyerekek szomorúak, és sok esetben azt érzik, hogy választaniuk kellene a két szülő között, valamelyikük mellé oda kellene állniuk. Ez pedig súlyos lelki károsodást okozhat a gyereknek” – hangsúlyozza a válásra specializálódott szakember.

„A válás kontrollvesztést okoz a gyereknél. Egyrészt azért, mert még nem látja át a helyzetet, azt, hogy pontosan mi történik. Másrészt szorong, mert nem tud hatást gyakorolni az eseményekre, és azt érzi, a feje fölött zajlanak az események.

Óriási frusztrációt okoz a gyerekben, hogy se beleszólása, se ráhatása nincs arra, hogy mi fog történni, és még a kívánsága szerint sem módosíthatja a kialakult élethelyzetet.

Emiatt sok további kellemetlenség felüti a fejét, ami egyaránt rossz a gyereknek, terhet ró a szülőkre, és hosszú távon akár személyiségzavart is okozhat a felnőtté vált gyereknek” – tette hozzá Herkules Mónika.

Így segíthetnek a szülők

Krízishelyzetben a legjobb, amit a szülők tehetnek, ha erősítik a gyerek biztonságérzetét. Ezt mindig az életkornak megfelelő formában kell megtenni. Egy óvodásnál szerepjátékkal vagy mesével tisztázhatjuk a kialakult helyzetet, egy iskolásnak pedig már el is magyarázhatjuk a családon belüli változást úgy, hogy azt ő is megértse.

A legfontosabb mondat, aminek nagyon, nagyon sokszor el kellene hangoznia a válás után, így hangzik:

attól, hogy anya és apa már szerelmespárként és házastársként nem tud együtt élni, attól téged, a gyerekünket még ugyanúgy szeretünk, és ez soha nem fog megváltozni

– mondja a szakember, kiemelve: Azért, mert a szülők elvágják egymás között az érzelmi szálakat, nem jelenti azt, hogy a gyerek felé forduló szeretetünk megszűnik. Ezt pedig a gyerekkel is meg kell értetniük. Ugyanis a gyerekek nagyon sokszor azt érzik, hogy a válás egyúttal azt is jelenti, hogy tőlük is elfordulnak a szülők.

Ezért megijednek, és azt gondolják, hogy ha a szülők képesek elengedni egymás kezét, akkor őket is elhagyják.

Fontos, hogy ezt a görcsöt a szülők maguk oldják fel, és, hogy részleteiben elmagyarázzák a gyereknek, hogyan fog kinézni a továbbiakban az ő jövőjük. Vagyis mikor lesznek anyánál és apánál, mit fognak csinálni és így tovább. Fontos, hogy a gyerekek érezzék, mind a két helyen nekik otthonuk van.”

A nagyszülők is sokat segíthetnek

A gyerek biztonságérzetének kialakításában a nagyszülők is fontos szerepet játszhatnak. Annál biztosabb és erőteljesebb a gyermek érzelmi stabilitása, minél több emberhez tud biztonságosan kötődni. 

Fontos, hogy a gyerek érezze, a szülein kívül akár a nagyszüleire is biztonsággal számíthat
Fontos, hogy a gyerek érezze, a szülein kívül akár a nagyszüleire is biztonsággal számíthatJenny Elia Pfeiffer / Getty Images Hungary

Ha vannak nagyszülők vagy olyan más felnőtt segítők, akiben szülőként meg tudunk bízni, és jó szívvel ráhagyjuk a gyermekünket, őket is érdemes belevonni a gyermeknevelésbe, akár úgy, hogy eleinte lassú átmenetet követve, csak rövidebb időszakra hagyjuk velük a gyereket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek