A válások mindössze 10-15 százalékánál érez megkönnyebbülést a gyerek

GettyImages-627372934

Nagyon fontos, hogy két ember között a válás után is megmaradjon a jó kapcsolat abban az esetben, ha van egy vagy több közös gyermekük. Ha a férfi-női viszony meg is szakad, jó kommunikációval a szülőtársi kapcsolat megőrizhető. Ha nem így teszünk, azzal a gyereknek és saját magunknak is számos és akár hosszú távú problémát okozunk.

Legyen bármilyen figyelmes is egy szülő, egy válás mindenképpen veszteséggel jár egy gyermek életében. Azért, hogy ez a változás ne okozzon zavart a gyerek fejlődésében, elengedhetetlen a szülők közti értelmes és tudatos kommunikáció. Csak így csökkenthető a gyermekben a veszteség- és a bizonytalanságérzés, és így segíthetünk neki a válás feldolgozásban – mondja Herkules Mónika, a válásra specializálódott Szépen Válj El Válásközpont projektvezetője. 

Figyeljünk a gyerek reakciójára

„Egy válás nemcsak az egykori házastársakat vagy élettársakat viseli meg, hanem a gyerekeket is. Egy óvodás- és egy iskoláskorú gyerek emiatt képes mindenféle betegségtünetet produkálni. Igen gyakori, hogy fejfájásra, hasfájásra panaszkodnak, vagy felszökik a lázuk. Ezekre a pszichoszomatikus tünetekre, habár nem súlyosak, oda kell figyelni, és jelzésértékűnek kell tekinteni. Azt üzeni a szülőknek, hogy nem jól kezelik az egymás közti konfliktust, amibe gyakran még a gyereket is belehúzzák. Ezek a válás miatt generált újabb problémák tovább nehezíthetik a felnőttek és a gyerekek életét is” – osztotta meg tapasztalatait Herkules Mónika, hozzátéve: nem ritka, hogy a kialakult helyzet akár még tanévismétléshez is vezethet, illetve okozhat a gyereknél magatartászavarokat és viselkedési problémát is.

A válás és a szülők közti rossz viszony nyomot hagy a gyerek lelkén is
A válás és a szülők közti rossz viszony nyomot hagy a gyerek lelkén isskynesher / Getty Images Hungary

A szülők közti normális viszony fenntartása azért is nagyon fontos, mert a gyerek akkor is érzi a feszültséget, ha erről nem beszélnek neki. Az elfojtások és a kezeletlen krízishelyzetek miatt gyakran jelentkeznek tanulási problémák, illetve agresszió. Ebben az esetben pedig szülőként még a gyerekneveléssel is meggyűlhet a bajunk. 

A szakember kiemelte: a helyzet kezelése érdekében természetesen kérhetik a szülők például gyermekpszichológus segítségét, de a legjobb eredményt akkor érhetik el, ha ők maguk alakítanak ki egy olyan érzelmi közeget, amiben a gyerek biztonságban érzi magát.

A tehetetlenség frusztrációt okoz a gyerekben

Igen gyakori probléma, hogy a szülők nem veszik észre: a gyerek viselkedése és a válás között szoros kapcsolat van. 

A szülők válása után is fontos, hogy a gyerek biztonságban érezze magát
A szülők válása után is fontos, hogy a gyerek biztonságban érezze magátJamie Grill / Getty Images Hungary

„Amikor a szülők külön folytatják az életüket, és elválnak, a gyerek ott áll a célkeresztben pőrén, mint egy bőrét levedlett kígyó, védtelenül, zavarodottan.

Nagyon ritka, mindössze 10-15 százalék az olyan esetek aránya, amikor a válás nem okoz frusztrációt a gyereknek, és sokkal inkább megkönnyebbülést érez, hogy vége az otthoni cirkuszoknak. Többségében a gyerekek szomorúak, és sok esetben azt érzik, hogy választaniuk kellene a két szülő között, valamelyikük mellé oda kellene állniuk. Ez pedig súlyos lelki károsodást okozhat a gyereknek” – hangsúlyozza a válásra specializálódott szakember.

„A válás kontrollvesztést okoz a gyereknél. Egyrészt azért, mert még nem látja át a helyzetet, azt, hogy pontosan mi történik. Másrészt szorong, mert nem tud hatást gyakorolni az eseményekre, és azt érzi, a feje fölött zajlanak az események.

Óriási frusztrációt okoz a gyerekben, hogy se beleszólása, se ráhatása nincs arra, hogy mi fog történni, és még a kívánsága szerint sem módosíthatja a kialakult élethelyzetet.

Emiatt sok további kellemetlenség felüti a fejét, ami egyaránt rossz a gyereknek, terhet ró a szülőkre, és hosszú távon akár személyiségzavart is okozhat a felnőtté vált gyereknek” – tette hozzá Herkules Mónika.

Így segíthetnek a szülők

Krízishelyzetben a legjobb, amit a szülők tehetnek, ha erősítik a gyerek biztonságérzetét. Ezt mindig az életkornak megfelelő formában kell megtenni. Egy óvodásnál szerepjátékkal vagy mesével tisztázhatjuk a kialakult helyzetet, egy iskolásnak pedig már el is magyarázhatjuk a családon belüli változást úgy, hogy azt ő is megértse.

A legfontosabb mondat, aminek nagyon, nagyon sokszor el kellene hangoznia a válás után, így hangzik:

attól, hogy anya és apa már szerelmespárként és házastársként nem tud együtt élni, attól téged, a gyerekünket még ugyanúgy szeretünk, és ez soha nem fog megváltozni

– mondja a szakember, kiemelve: Azért, mert a szülők elvágják egymás között az érzelmi szálakat, nem jelenti azt, hogy a gyerek felé forduló szeretetünk megszűnik. Ezt pedig a gyerekkel is meg kell értetniük. Ugyanis a gyerekek nagyon sokszor azt érzik, hogy a válás egyúttal azt is jelenti, hogy tőlük is elfordulnak a szülők.

Ezért megijednek, és azt gondolják, hogy ha a szülők képesek elengedni egymás kezét, akkor őket is elhagyják.

Fontos, hogy ezt a görcsöt a szülők maguk oldják fel, és, hogy részleteiben elmagyarázzák a gyereknek, hogyan fog kinézni a továbbiakban az ő jövőjük. Vagyis mikor lesznek anyánál és apánál, mit fognak csinálni és így tovább. Fontos, hogy a gyerekek érezzék, mind a két helyen nekik otthonuk van.”

A nagyszülők is sokat segíthetnek

A gyerek biztonságérzetének kialakításában a nagyszülők is fontos szerepet játszhatnak. Annál biztosabb és erőteljesebb a gyermek érzelmi stabilitása, minél több emberhez tud biztonságosan kötődni. 

Fontos, hogy a gyerek érezze, a szülein kívül akár a nagyszüleire is biztonsággal számíthat
Fontos, hogy a gyerek érezze, a szülein kívül akár a nagyszüleire is biztonsággal számíthatJenny Elia Pfeiffer / Getty Images Hungary

Ha vannak nagyszülők vagy olyan más felnőtt segítők, akiben szülőként meg tudunk bízni, és jó szívvel ráhagyjuk a gyermekünket, őket is érdemes belevonni a gyermeknevelésbe, akár úgy, hogy eleinte lassú átmenetet követve, csak rövidebb időszakra hagyjuk velük a gyereket.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra