Így szöknek meg a gyermekotthonból a fiatal lányok

GettyImages-524904818
Vermes Nikolett

A hátrányos helyzetű kamasz lányok ördögi köréből csak kevesen tudnak kilépni. Az ifjúsági és szociális intézetek ugyan mindent megtesznek ennek érdekében, de a lányok minden segítség ellenére inkább saját utat választanak.

Az országban legismertebb ilyen intézmény a budapesti Kornis Klára Gyermekotthon és Szakiskola, ami állami gondoskodásban élő 14–24 éves serdülő leányok gondozására és nevelésére szerveződött. Ezenkívül nappali rendszerű koedukált iskolaként szakképzést biztosít a gyermekvédelmi hálózatban élő gyerekek számára. Az itt lakó lányok többsége már tízéves korában használt valamilyen tiltott szert, nem beszélve az őket érő abúzusról.

Kiút a hátrányos helyzetből 

A gyermekotthon névadója, Kornis Klára saját vagyonából alapította az intézményt, és jótékonysági gyűjtésekből építtette fel Ybl Miklós tervei alapján, hogy menedéket nyújtson a kiszolgáltatott fiatal lányoknak – 139 éve. Kik élnek itt? Azok a kamaszok, akiknek nincs maradásuk saját otthonukban. Többüket testileg, érzelmileg és fizikailag is bántalmazták saját családjukban, érthető, hogy a nevelés és oktatás mellett egy speciális csoport is működik, amely a szenvedélybetegségekkel (alkohollal, drogokkal) küzdő fiatalokat segíti. A cél, hogy ezek a lányok lehetőséget kapjanak egy teljesebb életre, és szakítsanak azokkal a romboló mintákkal, amiket otthonról hoznak, majd mentálisan stabil fiatal felnőttként folytassák életüket. Bár a lakók élettere sokkal kevesebb, mint ha saját gyerekszobájuk lenne, viszont a fenntartók biztosítják, hogy a saját hálórészüket kedvük szerint alakítsák. 

A lázadó kamaszok többsége nem él a segítséggel
A lázadó kamaszok többsége nem él a segítséggelGetty Images

A fiatal lányokat keresik

Az előélet miatt a lányokra más előírások vonatkoznak, mint egy átlagos kollégiumban. Például szigorúbbak a kijárási szabályok, és bár ez a fiatalok érdekeit szolgálja, mégis újra és újra kísérletet tesznek a szökésre. A nevelőknek ezért határozottan kell fellépni a gyanús esetekben. De miért akarnak visszamenekülni a lányok egy rossz családba, ahol bántják őket? A szökés mögött kitörési vágy áll, a gyerekek az utcán keresik mindazt, amit a családban nem kaptak meg – a figyelmet. Majd jönnek az érzelmek, mint a szerelem, a bulik, és újra kezdődik az ördögi kör. A csellengő fiatalokat kizsákmányoló bűnözők hamar felismerik, hogy lelkileg kiszolgáltatott gyerekről van szó, és azonnal visszaélnek a helyzettel. Ezt nevezhetjük szélsőséges emberi manipulációnak is, aminek a kamaszok az áldozatai. A módszerük a következő: a lányokkal elhitetik, hogy számítanak valahol, szeretik őket.

Amikor ez sikerült, elérik, hogy szerelmesek legyenek beléjük, majd ezt kihasználva csalásra, lopásra, prostitúcióra kényszerítik a fiatalokat, mert tudják, hogy az érzelmi zsarolás miatt bármire képesek az kamaszok.

Miért akarnak megszökni? 

Akik már az „utca áldozatai”, az intézet nyújtotta lehetőségeket inkább eldobják maguktól, hogy újra ott legyenek, ahol azt érzik, hogy szabadok lehetnek. De csak egy módszer van: a szökés. A menekülési tervekkel saját és mások életét is kockáztatják. A hírekben is gyakran hallunk a keresett fiatalkorú személyekről, néhány kivételt leszámítva a fent említett gyerekekről van szó. Az elmúlt években két megrázó eset is történt. Egy alkalommal a lányok felgyújtottak az intézetben egy ágyat, hogy kijuthassanak az utcára. Az elmondások szerint a fiatalok a gyújtogatás előtt a poroltó készüléket kiürítették, feltehetően azért, hogy ezzel is akadályozzák a tűz oltását. De a tűzjelző rendszer riasztott, és a gyermekfelügyelő értesítette a tűzoltókat, akik rövid idő alatt eloltották a tüzet. A szökési kísérlet nem sikerült. Ellentétben azzal az esettel, amikor egy dolgozónak támadtak a szökés reményében. A lánybanda 14, 15 és 17 éves tagjai együtt támadtak rá a 40 éves nevelőre, hogy elmeneküljenek. A dolgozó könnyű testi sérüléseket szenvedett, a lányok cselszövése sikeres volt, viszont háromból kettőt rövid időn belül megtaláltak a hatóságok, és visszavitték őket az otthonba. 

A gyermekotthon töretlenül segíteni akar

Az elrettentő esetek mellett vannak olyan sikeres történetek is, amelyek igazolják az intézet javító célját, de a gyerekekre vadászó bűnözők aktívak, a visszaéléseknek csupán egy része kerül felszínre. Az intézmény ezért OKJ-szakmákhoz juttatja saját és más gyermekotthonok olyan tanulóit, akik már minden képzési rendszerből kiestek, hiszen ez az egyetlen esély arra, hogy az ördögi kör bezáruljon. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra