Börtönbüntetésre ítélik azokat a szülőket, akik nem igazolják a hiányzást, és nem fizetnek

GettyImages-181874783
Vermes Nikolett

Méghozzá akár több hétre is. Ugyanis az igazolatlan hiányzásokra vonatkozó jogszabály értelmében a szülőé a felelősség. Vannak olyan magyar falvak, ahol az édesanyák rendszeresen ülnek börtönben a gyerek lógása miatt.

Sokkolt a hír, amikor a Magyar Helsinki Bizottság munkatársával folytatott beszélgetésen elhangzott, hogy a magyar börtönök megteltek, sok helyen konténerbörtönöket állítanak fel az intézet udvarán, hogy legyen hely az elítélteknek. A fogvatartottak között természetesen vannak erőszakos bűncselekmény miatt büntetett személyek, gazdasági perben letartóztatott értelmiségiek és azok a mélyszegénységben élő szülők, akiket a gyerekük miatt zártak el a társadalomtól. De mégis hogyan kerülhet börtönbe valaki, aki nem írja alá az ellenőrzőt? A kérdés egyszerűen hangzik, viszont a válasz nagyon összetett. Röviden: így fizetnek azok, akiknek nincs semmijük, csak a szabadságuk

Nem igazolják a hiányzást, helyette leülik 

Magyarországon szabálysértésnek minősül, amennyiben a fiatalkorú, iskolaköteles gyerek az oktatási rendszerből (óvoda, általános és középiskola) igazolatlanul 30 napot hiányzik. Ebben az esetben a hatóság pénzbírságot szabhat ki a szülőkre 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedően. Itt érdemes megjegyezni, hogy egy nap a börtönben 5 ezer forintot ér – míg a fogvatartottak ellátása naponta több mint 15 ezer forint. Tehát azoknál a családoknál, ahol a gyerek lógása kitesz egy hónapot, ott a szülő akár százezres csekket is kaphat. Ezt egy átlagos magyar család képes kifizetni, viszont a mélyszegénységben élők ekkora összeget szinte sosem látnak egyben, éppen ezért számukra nagy gondot okoz a bírság megtérítése.

Vannak, akik részletfizetést kérnek, és az alkalmi munkákból, napi bérből próbálnak törleszteni, de ez nem mindenkinek sikerül, és inkább vállalják a szabadságvesztést, hogy kiváltsák a retorziót. Ez a képtelennek tűnő helyzet nem is olyan ritka. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága tájékoztatójából kiderül, hogy 2021 elejétől 2023-ig mintegy 8741 főt ítéltek el szabálysértési bírság elmulasztása miatt, ebből csupán 541-en vállalták önként az elzárást, és 8200 főt kellett elővezetni.

A büntetés-végrehajtás célja, hogy védje a társadalmat
A büntetés-végrehajtás célja, hogy védje a társadalmatGetty Images

Kilenc gyerek mellől vitték börtönbe 

A példa főleg Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében jellemző, ahol számos faluban a szülők képtelenek kifizetni a bírságot. Az ördögi körhöz tartozik, hogy azokban a családokban gyakoriak az igazolatlan hiányzások, ahol a gyerekek az anyagi körülmények miatt nem mennek iskolába (ennek oka lehet, hogy nincsen pénz a közlekedésre, vagy éppen dolgoznia kell). Más esetben a szülők sokszor nem is tudják, hogy az iskolaköteles lány vagy fiú nem megy be az órákra. A témával foglalkozó Szabad Európa Szabadon egyik epizódjából kiderült, hogy egy asszony abban a meggyőződésben köszönt el reggelente 15 éves fiától, hogy ő iskolába indul, majd kiderült, hogy lett egy barátnője, és ezért inkább vele találkozott ebben az időben. 40 igazolatlan hiányzást gyűjtött össze. Arról nincsen pontos adat, hogy mennyi ilyen eset zajlik a mindennapokban, ugyanakkor megállapítható, hogy ahol eleve nehéz körülmények között nevelkednek a gyerekek, ott nő az iskolai hiányzások száma. Egy másik eset szerint egy kilencgyerekes anyukát két hét börtönbüntetésre ítéltek, hiszen a csemeték hamar összegyűjtötték az igazolatlan lógásokat. 

Nem mindenkit érint

A Magyar Helsinki Bizottság elmondása szerint főként azokat a szülőket ítélik börtönbüntetésre az igazolatlan hiányzások miatt, akik nem tudják kifizetni az ezzel járó bírságot, míg azoknak az anyáknak és apáknak nincsen félnivalójuk, akik biztosan tudják, hogy a gyerek nem hiányzik, és amennyiben mégis, az adott keret erejéig leigazolják azt a távollétet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra