Influenszerek, akik börtönmúltjukból élnek: mi ez a fura trend?

GettyImages-1374842104

A TikTok furcsa trendje ez is: börtönmúltjukról osztanak meg részleteket az egykori elítéltek.

A legtöbben nem szeretnénk megtapasztalni, milyen is az élet egy börtönben, de ahogy azt az olyan sorozatok sikere, mint A szökés vagy A narancs az új fekete mutatja, azért sokakat érdekel, milyen is az élet a rácsok mögött. És ki ismerhetné ezt jobban, ha nem azok, akik börtönben töltötték életük egy részét?

Arcukkal vállalják börtönmúltjukat

Ezek a tartalomkészítők leginkább Amerikából számolnak be arról, miért kerültek börtönbe, hogyan teltek ott mindennapjaik, hogyan tudtak talpra állni azt követően, hogy kikerültek onnan – és ha már eddig eljutottak, akkor 

akadnak köztük olyanok is, akik pénzért tanácsokat is adnak másoknak azzal kapcsolatosan, hogyan fordíthatnak sorsukon ennél jelentősen egyszerűbb helyzetekben.

Elsőre nagyon furcsa koncepciónak tűnhet, hogy valaki abból keressen ma pénzt, hogy korábban valamilyen súlyos bűncselekményt követett el, de ezek a tiktokerek és egyéb tartalomgyártók saját arcukat adják videóik mellé, mintha úgy mennének ki az utcára, hogy a mellkasukra írnák: hé, börtönben voltam!

Ezek az TikTok-influenszerek arcukkal vállalják, hogy börtönben voltak
Ezek az TikTok-influenszerek arcukkal vállalják, hogy börtönben voltakInstants / Getty Images Hungary

Ezek az influenszerek sokféle témát feldolgoznak

Michael Lacey, a börtöninfluenszerek egyike 21 évet töltött bezárva, ma pedig a börtön-TikTok egyik legismertebb arca. Véleménye szerint furcsa módon ezek a tartalmak hozzák a legtöbb pozitív kommentet a TikTokon – az emberek egyrészt kíváncsiak arra, milyen az élet rácsok mögött, másrészt ezek a csatornák vonzzák azokat, akik múltjában hozzá hasonlóan található egy hosszabb vagy rövidebb kitérő, melynek ideje alatt rácsok mögött éltek.

Egymás támogatására is jut lehetőség, de nagyon sokféle érzelem tölti meg ezeket a tartalmakat. Lacey egyik videójában egykori börtöntanárát látogatja meg meglepetésszerűen, aki boldogan veszi tudomásul, hogy tanítványa ma már szabad. Jessica Kent, egy másik, ma már szabad elítélt arról számol be, milyen volt börtönben gyermeket szülni. Tayler Arrington videója azzal kapcsolatosan nyújt felvilágosítást, hogy milyen érzés börtönben menstruálni. A témák tárháza nagyon széles – és mivel a börtönéletről korábban ilyen nyíltan ritkán beszéltek emberek, nem csoda, hogy minden típusú videó gyorsan népszerűvé válik.

@jesken12 #greenscreen ♬ original sound - Jessica Kent

Ők is átlagos emberek

Sok börtöninfluenszer szándéka az is, hogy megmutassa: az, hogy valaki elítélt volt, nem feltétlenül jelenti, hogy velejéig romlott és gonosztevő: ezeknek a tartalomgyártóknak az is célja, hogy megmutassák, sokkal több emberrel történik meg ez, mint hinnénk. 

A legtöbb, börtönmúltjának részleteit bemutató egykori elítélt ugyanakkor fehér – annak ellenére, hogy a börtönön belülről, nem mindig legálisan tartalmakat készítők között sokkal több színes bőrű van.

Ez azt képezi le, amit a tartalomgyártás és az internet minden területén láthatunk: a színes bőrű emberek máig sokkal kevésbé reprezentáltak.

@comrade_sinque #answer to @René Hicks When this light bulb hit me in prison things were never the same #prisontiktok #greenscreen ♬ original sound - Comrade Sinque

Második esélyt kapnak

De lássuk, milyen típusú tartalmak töltik meg a börtönről videókat készítők oldalait! Természetesen nagy teret kapnak a börtönmindennapok: milyen a börtönben betegnek lenni, milyen értelmetlen szabályokat tapasztaltak meg ott, tényleg készítenek-e szappanból szexuális játékszereket – és randiznak-e a börtönőrök elítéltekkel?

Persze minden egyes egykori elítélt esetében felmerül az is, miért ült pontosan, mennyi ideig, hogyan bántak vele, és sokszor előkerülnek még a letartóztatáskor készített fényképek is. A csatornák ugyanakkor időnként lehetőséget is nyújtanak arra, hogy a nemritkán fegyveres bűncselekményekért elítéltek

visszatérjenek ahhoz, amiben tehetségesek voltak – még mielőtt az életük rossz fordulatot vett volna.

A Big Herc néven videókat készítő youtuber például cipőket és ruhákat tervezett, forgatókönyveket írt, és az Atarinak készített játékötleteket, csak aztán elkezdett drogot árulni, és abból hamarabb folyt be a pénz. A börtönévek után visszatalálva igazi önmagához viszont sikeres vállalkozó és coach lett, akinek az internet adta meg a valódi új esélyt. A börtön után felhasználta az ott töltött időket ahhoz, hogy sikeres lehessen – de nem abból él meg, amit rosszul tett, hanem abból, amit nagyon is jól tud. Ők is megérdemelnek egy új esélyt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra