18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szex a magyar börtönökben: dolgozók és rabok közti viszonyok is vannak

GettyImages-1249905918

Korábban megmutattuk, hogyan zajlik a mindennapi élet egy magyar börtönben: most azt mutatjuk be, milyen a valóságban a szex egy magyar börtönben – mert bár elméletileg tilos, a testiség a rácsok közt is ott van…

Előző cikkünkben a hétköznapok kérdéseivel kapcsolatosan mutattuk meg, hogyan zajlanak a magyar börtönhétköznapok, most azonban lássuk, mi a helyzet a szexszel az itthoni intézményekben. Azonos és ellenkező neműek közt is létrejöhet kapcsolat odabenn – de erről ismét forrásunk beszél, aki a rácsok mögött szerzett tapasztalatait osztotta meg velünk.

A börtönökben is beleegyezéses alapú a legtöbb kapcsolat

Elmondása szerint a hiedelmekkel ellentétben a nemi erőszak ritka a börtönökben – és akkor is leginkább a gyermekeket molesztálókat érinti megalázási céllal –, van ugyanakkor beleegyezéses alapon homoszexuális viszony, és a rács két oldalán állókat összekötő kapcsolat is.

„Ezekben a fogvatartott és az állomány egyik tagja között alakul ki romantikus vagy épp szexuális kapcsolat. Épp ezért már a szerződésekbe is belekerült, hogy testi, szexuális kapcsolatot nem lehet létesíteni fogvatartottal”

 – tudtuk meg forrásunktól.

Mindezek közös vonása ugyanakkor, hogy nem történhetnének meg, az ellenőrzés mégsem tudja őket teljes mértékben kiszűrni.

A magyar börtönökben minimum óránként kell a rabokat ellenőrizni – de ez a szexuális aktusokat nem akadályozza meg
A magyar börtönökben minimum óránként kell a rabokat ellenőrizni – de ez a szexuális aktusokat nem akadályozza megAlex Walker / Getty Images Hungary

„Hivatalosan minimum óránként körbe kéne járniuk az őröknek és figyelni az eseményeket: még a WC-ben is van kémlelő, hogy lássák, mi történik ott. Hetente testfelületet kell vizsgálni, hogy lássák, van-e valamilyen zúzódás, ha pedig van, ki kell deríteni, hogy keletkezett. Akik veszélyeztettettek vagy szuicid hajlamúak, azokat 15 percenként kéne ellenőrizniük. De van, hogy a zárkán lévő vészjelzésekre sem jönnek az őrök” – mondta forrásunk. Az ő ismeretei szerint kísérleteztek egy olyan rendszerrel is, amelyben érzékelők a hang változására vagy emelkedésére is figyelve ki tudnák szűrni azt is, ha valahol éppen aktus zajlik, de ez a tesztfázisban megbukott.

A szex tiltott minden formájában

Amint arról már korábban is írtunk, a szabályozás azok számára sem teremt lehetőséget a testi együttlétre, akik házastársukkal szeretnének ilyenfajta kapcsolattartást elérni: a magyar szabályok szerint csak hazalátogató rabok tehetnék meg ezt.

„Vannak kivételek: bár hazánkban a házastársi, hitvesi találkozó nem engedélyezett, de vannak, akiknek megoldják. Összesen két ilyen esetről tudok, mindkét esetben védett tanúkról volt szó” – árnyalta a képet forrásunk.

Ott vannak ugyanakkor a dolgozók és a rabok közti kapcsolatok, amelyek a négy fal közt is lehetőséget adnak együttlétre – még ha tiltottra is.

„Általában saját magukat buktatják le, vagy irigységből teszik velük ezt mások. Gyakori az is, hogy valaki nagyzolni akar – bár itt sokan kamukapcsolatra hivatkoznak -,

a legtöbb esetben ugyanakkor a folytonos gyanakvás miatt bukik ki a dolog.

Állandóak az ellenőrzések: a dolgozók privát mobilkészülékeit is lehallgatják, és előfordul, hogy a rabnak a dolgozó csempész be telefont, és azon kommunikál vele. De a szerelem vak, egyértelműen felismerhető, hogy valami van, másképp viselkedik az illető egy bizonyos emberrel” – mesélt forrásunk ezeknek a kapcsolatoknak a jellemzőiről.

A dolgozóból hirtelen kapcsolattartó lesz

Női rabok körében ritkábban fordul elő, hogy egy dolgozóval sikerülne ilyen kapcsolatba keveredni, leginkább azért, mert ritka az olyan elítélt, aki el tudna csábítani egy dolgozót – főként azonos neműt.

A férfiak már merészebben próbálkoznak.

A kizárólagos kapcsolatnál gyakoribb az, hogy laza viszonyok alakulnak ki.

„Van tudomásom olyanról, hogy komplett orgiát rendeztek éjszakai műszakban” – állította forrásunk, hozzátéve, hogy a rabok igyekeznek kihasználni a lehetőségeket. Van, aki akkor kezd mosakodni, amikor a női dolgozó ellenőrizni jön, hogy őt az meztelenül lássa, és vannak férfi rabok, akik egészségügyi vizsgálat apropóját igyekeznek kihasználni vonzerejük megcsillogtatására.

Szökésekre ugyanakkor nem kerül sor úgy, mint Amerikában – a dolgozók nem igyekeznek kiszabadítani benti párjaikat, de az előfordul, hogy miután fény derül a kapcsolatra, a volt őr kapcsolattartóként szerepel az elítélt neve mellett.

„Hivatalosan ilyenkor is minimum fél évet kéne várni, hogy felkerüljön az illető a kapcsolattartók listájára, de ezek a dolgok inkább közös megegyezéssel szoktak történni, hogy ne derüljön ki a botrány. Aminek mégis hamar híre megy. Nálam is másnap már az ország másik feléből tudták, mi történhetett, s mivel belsős információi vannak annak, aki dolgozó volt, nem kötekednek a jogi útvesztőkkel, mivel úgyis tudja, mivel kihez kell fordulni” – tudtuk meg.

Az intimitás nem jellemző… Getty Images Hungary
Az intimitás nem jellemző… Getty Images HungaryInstants

A magyar intézetekben nincs intim szféra

Ha valaki nem kapcsolatot, csak kielégülést keres, arra megoldás lehet az is, hogy ezt ne partnerrel tegye – intim szféra azonban ahhoz sincs egy börtönben, ha valaki önkielégítést végezne.

„Egyesek egyáltalán nem zavartatják magukat, és mindenki előtt csinálják, kulturáltabb helyen mellékhelyiségre mennek. Vannak újságok vagy filmek ehhez, telefonon internetes segítség,

ilyenkor csak elfüggönyözik magukat az ágy elé tett lepedővel az illetők, hogy egy kis intim szférájuk legyen, de tudható, mit történik.

Viszont vannak olyanok is, akik visszaélnek a másik helyzetével, családi állapotával. Ismertem olyat is, akinek testi felépítése miatt zsarolták a feleségét, hogy a telefonon keresztül távszexeljen, vagy a férjét sanyargatni fogják…” – zárta szavait forrásunk.

Ilyen tehát az intimitás egy magyar börtönben, már amennyiben ezeket a helyzeteket intimnek nevezhetjük: a bezártság büntetés jellegét egészen biztosan erősítik a körülmények is.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra