A mai napig megoldatlan a zöld bőrű gyerekek rejtélye: mi okozhatta a furcsa elváltozást?

GettyImages-1470363330

Legalább két történelmi beszámoló szerint is zöld bőrű gyerekek jelentek meg az angol Woolpit faluban a 12. században. A furcsa történet a mai napig zavarba ejti a történészeket.

Egy egyébként átlagos napon, 1150 körül az angol Woolpit falu lakói megdöbbentő felfedezést tettek: két zöld bőrű kisgyerek jelent meg a település szélén. Nemcsak furcsán néztek ki, de furcsa nyelvet is beszéltek, és hiába tűntek éhesnek, az angol ételek közül szinte mindegyiktől undorodtak. A gyerekeknek – egy fiú és egy lány – még a ruhája is furcsa, idegen szövetből készült, és legalább olyan furcsa színe volt, mint a kicsik bőrének. A falusiak ennek ellenére befogadták őket, s megfigyelték, hogy idővel eltűnt bőrük különös színe, és enni is elkezdtek. Lassan ugyan, de megtanultak angolul, és úgy-ahogy beilleszkedtek. Amikor már képesek voltak rá, elmondták, hogy egy távoli, St. Martin nevű vidékről származnak, ahol az emberek ritkán találkoznak napfénnyel.

Az azóta eltelt évszázadokban a két gyerek esete zavarba ejtő történelmi rejtéllyé vált. Ha valóban léteztek, mitől lett zöld a bőrük? Milyen furcsa vidékről származhattak? Kik élhettek még ott, kik voltak a szüleik? Lehet, hogy a magyarázatot nem is ezen a bolygón kellene keresni? (A 17. században elterjedt az elmélet, miszerint a két gyerek valójában földönkívüli volt, de ez nagyrészt Robert Burton hatására alakult ki, aki A melankólia anatómiája című 1621-es könyvében arról elmélkedett, hogy a woolpiti gyerekek a mennyből hullhattak alá.) Vagy valóban egy farkasnak ásott csapdából másztak elő (a Woolpit településnév eredeti jelentése farkasverem)? A történet mai szemmel is hitelesnek mondható, hiszen két különböző krónikás is feljegyezte: a 13. századi történész, William of Newburgh és a 12. századi Ralph of Coggeshall apát. 

Woolpitet a két zöld bőrű gyerek története tette híressé, ezt a településjelző táblákon is látjuk
Woolpitet a két zöld bőrű gyerek története tette híressé, ezt a településjelző táblákon is látjukRod Bacon / Wikimedia Commons

A zöld gyerekek rejtélye

Coggeshall jelentése szerint a gyerekeket végül a közelben élő Sir Richard de Calne otthonába vitték. A férfi hiába kínálta őket étellel, nem voltak hajlandók enni semmit. Néhány nap múlva viszont a fiúcska a férfi kertjében bóklászva zöldbabot talált, és ott helyben befalta. Nem sokkal később a két éhes gyerek csak megette azt, amit a falusiak eléjük tettek, és szép lassan a bőrük is rózsaszínessé vált. Bár a kisfiú megbetegedett és meghalt, a lány szinte kivirágzott a falusiak gondozása alatt. Felvette az Agnes Barre nevet, és a falusiak közt élt. Azt sosem tudta megmondani, hogy kötöttek ki épp a faluban, de emlékezett az otthonuk nevére, és arra, hogy az állatokat legeltették a testvérével, amikor erős, furcsa hangot hallottak, hasonlót ahhoz, mint Woolpitben a harangozás, és utána nem sokkal már a falu határában találták magukat.

A furcsa hely, ahonnan a gyerekek származtak

Agnes elbeszélése szerint az országa keresztény, és vannak templomai, de egyébként egészen más, mint Anglia. A nap nem kel fel reggelente, olyan alkonyatszerű fényben élnek folyamatosan, mint ami megelőzi a napfelkeltét, vagy követi a naplementét Angliában. De a teljes vidék nem sötét: egy fényes ország látható a szomszédban, de nem tudnak odamenni, mert egy nagy folyó választja el őket tőle. 

Mi lehet a magyarázat?

Mai fejjel hallgatva már nem földönkívüliekre vagy varázslatra gyanakszunk a gyerekek furcsa története kapcsán. Az egyik lehetséges magyarázat egyszerűen az arzénmérgezés, ami valóban zöldes árnyalatúvá színezi a bőrt, és magyarázatot ad arra, miért halhatott meg a kisfiú. A hazánkban jellemzően növényeknél kialakuló klorózis nevű állapot szintén szóba jöhet, ami alultápláltság hatására alakul ki, és szintén elszínezi a bőrt. Ez magyarázná, miért múltak el a tünetek a megfelelő táplálás hatására. Ami a furcsa nyelvüket és ruházatukat illeti, egyes szakértők szerint flamand bevándorlók gyermekei lehettek, akiknek szüleit a flamandokat üldöző II. Henrik király katonái ölhették meg. Így az, amit a Woolpit falubeliek „halandzsának” tekintettek, valójában holland nyelv volt, a gyerekek által leírt „szürkület” pedig a közeli Thetford-erdő dús lombjai által nyújtott árnyék. Woolpittől nem messze található egy megfelelő nevű település, Fornham St. Martin faluja, amely bányászatának köszönhetően egész alagútrendszerrel büszkélkedhetett, amelyben könnyű eltévedni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra