Több százezerrel növeli a szókincset, és egyéb csodára is képes

GettyImages-510872694

A mese oldja a feszültséget, segít, hogy lezárd a napot, és a gyereked is könnyebben beszél majd a napközben történt eseményekről. A pszichológia nem véletlenül alkalmazza a történetek gyógyító erejét.

Sárvári Töttős Györgyi magyar szakon végzett, majd másoddiplomásként lett tanácsadó szakpszichológus. Jó ideig nem találta az irodalom és a pszichológia ma már egyértelmű metszéspontjait, ám idővel ráébredt, milyen sokat segítenek a történetek a traumák feldolgozásában. Azt mondja, nincs olyan problémánk az életünkben, amire ne lenne ott a megoldás a mesékben. 

Nincs korhatár, ott vannak a válaszok

A mesék segítenek, hogy a gyerek feldolgozza a félelmeit, fejlődik általa az érzelmi intelligenciája, és a szókincse is. Egy amerikai kutatás szerint, azok a gyerekek, akiknek a szülei olvasnak mesét esténként, 290 ezerrel több szóval találkoznak ötéves korukig, mint azok, akiknél ez a rituálé kimarad.

„Én már várandósan is olvastam fel a gyerekeknek, és az életem során több olyan epizód volt, amikor az irodalom, a történetmesélés jelentette a kapaszkodót, a mentsvárat” – magyarázza Sárvári Töttős Györgyi meseíró pszichológus. „Tanácsadó szakpszichológusként az emberek életében jelentkező normatív krízisekkel foglalkozom, a valós, hétköznapi problémákkal, a kistinitől a nagymamáig. A meseolvasásnál nincs korhatár, bárki megtalálhatja benne a válaszait.

Ugyan a szakember nemcsak népmeséket alkalmaz a terápia során – hiszen ő maga is ír meséket –, de azt mondja, Bajzáth Mária, Zalka Csenge Virág vagy éppen Boldizsár Ildikó gyűjtéseiben talán nincs is olyan nehéz helyzet, amire a mese ne szolgálna útmutatóul az életünkre. És erre általában nem csak a gyerekek nyitottak.

A gyerekek szókincse nő, a fantáziája élénkebb lesz, ha mesét olvasnak
A gyerekek szókincse nő, a fantáziája élénkebb lesz, ha mesét olvasnakIose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

A jó harag és a rossz harag

A mese – és legfőképpen a népmese – nagy titka, hogy emberöltők bölcsességét rejtik a sorai.

„Mindig akad olyan szereplő, akivel tud az olvasó azonosulni” – magyarázza Györgyi. „Emellett megment minket attól az illúziótól, hogy munka nélkül fel lehet érni a csúcsra, hiszen a mesékben általában próbákon kell keresztülmenni ahhoz, hogy végül elnyerjük a vágyott jutalmat.”

A történetben mindig van egy átmeneti mélypont, aztán a főszereplő megoldást talál rá. És ez a mi életünkre is igaz; hiszen amit ma nagy problémaként élünk meg, arra talán öt év múlva már nem is fogunk emlékezni.

A mesék bölcsességét felnőttkorunkban is érdemes megfogadni. 

„Sokszor ajánlok Lázár Ervin-meséket a felnőtt klienseimnek, az egyik kedvencem közülük a Szegény Dzsoni és Árnika. Ebben van egy rész, amikor a király azt kéri, hogy az udvarmester számoljon el 5000-ig, mielőtt kivégzik a kérőket. Aztán, mire elérnek 5000-ig, kijön a palotából, hogy ugye nem vágták le senki fejét. Milyen szép példája ez annak, hogy van jó harag és rossz harag, és a rossz haraggal – ha hirtelen döntünk – nagy bajokat okozhatunk.”

A gyászmunkában is segít

A mesék esetében nincsenek kész receptek; ha a gyereket rémálmok gyötrik, vagy elvesztette a nagymamáját, nem egyértelmű, melyik mese segít majd neki. Ezért is érdemes sokat olvasni; hiszen leszűrhetjük, hogy ránk, a gyermekünkre melyik történet van jó hatással. Az a mese, amelyik a szívünkbe talál, szerepmintát ad, ötletet egy probléma megoldására, és nem érzem magam többé egyedül a bajommal, hiszen lehet, a főhős hasonlóval küzd.

A mese és a pszichológia metszéspontja a gyászmunkában is segíthet
A mese és a pszichológia metszéspontja a gyászmunkában is segíthetKashin Sergey Alekseevich / Getty Images Hungary

„A gyerekeknek, de sokszor a szülőknek is, sokat segíthet a gyászmunkában is a mese” – mondja a pszichológus. „Alkalmat ad beszélni erről a tabutémáról, megoldja a nyelvet. A láthatatlan fonál, a Nagypapa szigete, vagy éppen a Miú, Vau és a cikázó cickány vigasztaló történetek, melyek által enyhülhet a feszültség, a veszteség élménye. Nem csak a gyerekek, a felnőttek is megkönnyezik a történetet.”

Mesét olvasni nem letudandó feladat, és jó, ha az anya és az apa is kiveszi részét az esti olvasásból, hiszen ezzel a kapcsolatotok is sokat formálódik. 

„Mindenkinek jólesik az egész napos rohanás után elcsendesedni, a felnőtteknek is kell az átmenet nappal és éjszaka között. Ez a rituálé lehetőséget ad, hogy felszínre bukkanjanak olyan események, amelyeket talán el sem mondott volna a gyerek, de a történetek kihozzák belőle. És hogy meddig olvassunk mesét? Amíg a gyerekünk igényli. Ha még 13 évesen sem öröm, hanem feladat az olvasás, olvassuk fel inkább mi a történetet. Mert az esti meseolvasásnak nem a gyakorlás, a tanulás a célja, hanem a szórakozás” – összegez Sárvári Töttős Györgyi meseíró pszichológus.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra