Ez most a legnépszerűbb tábor: 70 000 forint naponta, mégis megéri sokaknak

GettyImages-1370083432
Vermes Nikolett

Balatoni fürdőzés és számháború helyett a számítógép mögött ülnek egy héten keresztül. Mégis inkább ezt a tábort választják a szülők gyermekeik számára. Az IT-táborok kiütik a többi programot.

Az egyik legnépszerűbb tematikus tábor a programozásról szól, ilyen jellegű eseményből mintegy 343 különböző alkalmat szerveznek idén nyáron az általános és középiskolás gyerekeknek. A programozótáborok száma ugrásszerűen nőtt az elmúlt évekhez képest, és már nemcsak fiúknak, hanem lányoknak is ajánlják. Ennek oka, hogy a magas IT-tudással a későbbiekben jobb eredményeket érhetők el a továbbtanulás érdekében. De a programozó bentlakásos vagy napközis foglalkozás nemcsak az újszerűsége miatt emelkedik ki, hanem az árazásban is. Egy nap átlagosan 70 000 forintba kerül.

Mi történik a programozótáborban?

A napi feladatok között van az informatikai rendszerek megismerése, az úgynevezett programnyelvek elsajátítása és a számítógépes játékok kontrollált használata. Itt a gyerekek megtanulják a programozás alapjait, megtudják, mi az a változó, és hogyan működnek az algoritmusok, miközben saját menő játékaikat fejlesztik. A cél a gondolkodás serkentése, a problémamegoldó készség fejlesztése és némi hasznos ismeret a jövőre nézve. Ugyanis a táboroztatók nem egyszerűen animátorokból állnak, hanem IT-szakemberekből. Mint kiderült, úgy oktatják a programozótáborba érkezőket, hogy képesek legyenek önállóan elkészíteni egy weboldalt – és itt 10–18 éves fiatalokról van szó!

A csoportos feladatok alatt együtt dolgoznak projekteken a gyerekek /Fotó: GettyImages
A csoportos feladatok alatt együtt dolgoznak projekteken a gyerekek /Fotó: GettyImages

Az egész nap az informatikáról szól 

Az ötnapos táborban előre tervezett tematika mentén haladnak. A délelőtt az elméletről szól, ilyenkor a gyerekek a számítógép előtt ülnek, és a rövid tízórai szünetet leszámítva folyamatosan tanulnak. Természetesen nem egy szigorú, fegyelmező délelőtti tanórát kell elképzelni, hanem egy játékos, színes foglalkozást. Kifejezetten gyerekbarát programokat készítenek, tehát egy-egy animációs játékot vagy meseszerű weboldalt. Ez a kreativitást is támogatja, és élvezhetőbbé teszi az informatikai tételek megismerését. Az nap második felében, tehát ebéd után már az aktív mozgás is helyet kap, a gyerekek legókkal, robotokkal játszhatnak. Nap végén pedig mindenki a saját gyerekszobájában folytathatja a tanulást. Bár vannak bentlakásos programozótáborok, az esetek többségében napközis formában szerveznek ilyen eseményt. A Pyton táborban például reggel 8:00 és délután 16:30 között tartanak a foglalkozások.

Van, akinek jobban megéri

A táborok átlagosan 70 ezer forintba kerülnek, legfeljebb 10-15 ezer forintos eltéréssel. Ez tartalmazza az eszközhasználatot, a napi háromszori étkezést és frissítőket. A szolgáltatást nyújtó programozók és pedagógusok szerint ez segít abban, hogy a gyerekek megszeressék az IT szektort, a későbbiekben szívesebben tanuljanak ezen a területen, és felnőttként sikeresen kamatoztassák informatikai ismereteiket. Mivel a programozótáborok az elmúlt években indultak, még nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, hogy ez mennyiben befolyásolja a fiatalok sikerességét. Azonban biztos, hogy egy tábori környezetben nagyobb eséllyel lesznek nyitottak a nehezebb, de játékos formában kínált feladatokra. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra