Ezért olyan fontos, hogy a gyerek kipihenje magát idén nyáron

GettyImages-645795597

Berobbant a nyári szünet, és ezzel együtt a rengeteg szabad idő is, ami az iskola végével a gyerekekre szakad. Már ha jut idejük bármire is a táborok, a foglalkoztatások, a nyári olvasmányok és a mindenféle tartalomfogyasztás mellett. A minőségi pihenés és feltöltődés valóban képes-e megvalósulni úgy, ha tele a naptár?

A gyermekek egészséges fejlődésében kiemelten fontos szerepe van a pihenésnek. A rohanó és túlterhelt világban a gyerekek gyakran számos elvárással, igénnyel és tevékenységgel vannak elárasztva, ami miatt csökkenhet a pihenéssel töltött idő. A mi felnőtt fejünkben is egyre inkább eltorzul, mi is számít valóban pihenésnek, amikor energiatartályainkat feltölthetjük. Sokkal inkább a tevékenységek, a programok és a fogyasztás köré épül az életünk, és ezt tanítjuk a gyermekeinknek is. Pedig az elvárásoktól mentes nyári időszak kiemelten fontos lehet amiatt, hogy megengedjük a gyermekeinknek a valós, jóleső és valójában létszükségletnek számító pihenést.

Otthon lenni fejben és lélekben

A megfelelő pihenés kulcsfontosságú a gyermekek optimális kognitív fejlődéséhez. A folyamatos tevékenységek, az állandó „csinálás” mentális fáradtsághoz, a kognitív funkciók és a produktivitás csökkenéséhez vezethetnek. Az energikusság ellenére a mentális kapacitások gyorsan kifogynak, a megfelelő relaxációs idő pedig lehetővé teszi a gyermekek elméjének pihenését, feltöltődését és felépülését. Az elegendő pihenés javítja a memória megtartását, a koncentrációt és a problémamegoldó képességeket. Éppen ezért fontos megtanítani számukra, hogy megengedhetik maguknak a semmittevést, ami végül jobb mentális jóllétet, fokozott fókuszt és kreativitást eredményezhet. Egy megterhelő és hosszú iskolaév után valahogy ezért is elengedhetetlen egy kis fűben ejtőzős felhőbámulás.

A pihenés jelentős szerepet játszik a gyermekek érzelmi szabályozásának támogatásában. Ezt felnőttként is könnyű elképzelnünk, ha csak megfigyeljük, hogy egy kis kellemes énidő után kevésbé vagyunk frusztráltak, és jobban tudjuk értékelni a napjaink kellemes pillanatait. Ugyanígy az elegendő pihenés a gyerekeknél is elősegíti a pozitív érzelmi állapotot, csökkenti az ingerlékenységet, a hangulatingadozásokat és a viselkedési problémák valószínűségét. Emellett a strukturálatlan relaxációs idő lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy megvizsgálják önmagukat. Ez az idő olyan önreflexióra ösztönzi a gyerekeket, ami során reflektálnak a tapasztalataikra, érzelmeikre és személyes fejlődésükre. Az önreflexió révén a gyerekek betekintést nyernek erősségeikbe, gyengeségeikbe és személyes értékeikbe, elősegítve a személyes növekedést és önmaguk mélyebb megértését.

A nyár a gyermekek számára remek lehetőség lehet a közös pihenésre
A nyár a gyermekek számára remek lehetőség lehet a közös pihenésreMorsa Images / Getty Images Hungary

Engedjük meg a pihenést

Manapság semmit tenni bűn, „elvesztegetett idő”, amit végtelen más tevékenységre el lehetett volna használni. Ezt éljük át mi, felnőttek, és ezt tanulják meg a gyermekeink is. Miközben az üres órák támogatják a kreativitást, beolajozzák a fantáziájuk motorját, megtanulják elsajátítani azt, mit tehetnek a saját jóllétükért a saját tempójukban. Néhány tipp ehhez a felnőtteknek:

  • Váltsunk szemléletet, és mi magunk is értékeljük fel az életünkben a pihenést.
  • Legyen a gyermeknek egy kényelmes tere, ahol megpihenhet, ez lehet akár a szobája is, de egy jó bunker a nappali közepén is megfelel erre a célra.
  • Bátorítsuk a gyerekeket arra, hogy kifejezhessék, ha fáradtak vagy nincs kedvük ahhoz a tevékenységhez, amit kitaláltunk nekik. Validáljuk a szükségleteiket.
  • Ne árasszuk el őket, legyenek üres napok is a nyár folyamán.
  • Tanítsunk meg számukra egy könnyed relaxációs gyakorlatot, amit bármikor használhatnak a napjaik során.
  • Lefekvés előtt segítsünk nekik nyugalmi állapotba kerülni, akár egy meleg fürdővel vagy közös olvasással, meséléssel, a pihentető alvás megteremtéséhez.

Ahogy láthatjuk, a mentális és testi jólléthez is elengedhetetlenül fontos a megengedhető pihenés élménye. Nem szükséges a folytonos hatékonyságra tanítani a gyerekeket. Elegendő pihenéssel lehetnek végül fenntarthatóan hatékonyak életük során, miközben sokkal inkább védetté válnak a kiégéssel szemben. Sosem lehet elég korán kezdeni mindennek az elsajátítását, és majd felnőttként az elvárások hada mögül kinézve meg fogják köszönni nekünk, hogy időben elsajátíthatták ezt az elengedhetetlen készséget.

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra