Ezért olyan fontos, hogy a gyerek kipihenje magát idén nyáron

GettyImages-645795597
Olvasási idő kb. 5 perc

Berobbant a nyári szünet, és ezzel együtt a rengeteg szabad idő is, ami az iskola végével a gyerekekre szakad. Már ha jut idejük bármire is a táborok, a foglalkoztatások, a nyári olvasmányok és a mindenféle tartalomfogyasztás mellett. A minőségi pihenés és feltöltődés valóban képes-e megvalósulni úgy, ha tele a naptár?

A gyermekek egészséges fejlődésében kiemelten fontos szerepe van a pihenésnek. A rohanó és túlterhelt világban a gyerekek gyakran számos elvárással, igénnyel és tevékenységgel vannak elárasztva, ami miatt csökkenhet a pihenéssel töltött idő. A mi felnőtt fejünkben is egyre inkább eltorzul, mi is számít valóban pihenésnek, amikor energiatartályainkat feltölthetjük. Sokkal inkább a tevékenységek, a programok és a fogyasztás köré épül az életünk, és ezt tanítjuk a gyermekeinknek is. Pedig az elvárásoktól mentes nyári időszak kiemelten fontos lehet amiatt, hogy megengedjük a gyermekeinknek a valós, jóleső és valójában létszükségletnek számító pihenést.

Otthon lenni fejben és lélekben

A megfelelő pihenés kulcsfontosságú a gyermekek optimális kognitív fejlődéséhez. A folyamatos tevékenységek, az állandó „csinálás” mentális fáradtsághoz, a kognitív funkciók és a produktivitás csökkenéséhez vezethetnek. Az energikusság ellenére a mentális kapacitások gyorsan kifogynak, a megfelelő relaxációs idő pedig lehetővé teszi a gyermekek elméjének pihenését, feltöltődését és felépülését. Az elegendő pihenés javítja a memória megtartását, a koncentrációt és a problémamegoldó képességeket. Éppen ezért fontos megtanítani számukra, hogy megengedhetik maguknak a semmittevést, ami végül jobb mentális jóllétet, fokozott fókuszt és kreativitást eredményezhet. Egy megterhelő és hosszú iskolaév után valahogy ezért is elengedhetetlen egy kis fűben ejtőzős felhőbámulás.

A pihenés jelentős szerepet játszik a gyermekek érzelmi szabályozásának támogatásában. Ezt felnőttként is könnyű elképzelnünk, ha csak megfigyeljük, hogy egy kis kellemes énidő után kevésbé vagyunk frusztráltak, és jobban tudjuk értékelni a napjaink kellemes pillanatait. Ugyanígy az elegendő pihenés a gyerekeknél is elősegíti a pozitív érzelmi állapotot, csökkenti az ingerlékenységet, a hangulatingadozásokat és a viselkedési problémák valószínűségét. Emellett a strukturálatlan relaxációs idő lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy megvizsgálják önmagukat. Ez az idő olyan önreflexióra ösztönzi a gyerekeket, ami során reflektálnak a tapasztalataikra, érzelmeikre és személyes fejlődésükre. Az önreflexió révén a gyerekek betekintést nyernek erősségeikbe, gyengeségeikbe és személyes értékeikbe, elősegítve a személyes növekedést és önmaguk mélyebb megértését.

A nyár a gyermekek számára remek lehetőség lehet a közös pihenésre
A nyár a gyermekek számára remek lehetőség lehet a közös pihenésreMorsa Images / Getty Images Hungary

Engedjük meg a pihenést

Manapság semmit tenni bűn, „elvesztegetett idő”, amit végtelen más tevékenységre el lehetett volna használni. Ezt éljük át mi, felnőttek, és ezt tanulják meg a gyermekeink is. Miközben az üres órák támogatják a kreativitást, beolajozzák a fantáziájuk motorját, megtanulják elsajátítani azt, mit tehetnek a saját jóllétükért a saját tempójukban. Néhány tipp ehhez a felnőtteknek:

  • Váltsunk szemléletet, és mi magunk is értékeljük fel az életünkben a pihenést.
  • Legyen a gyermeknek egy kényelmes tere, ahol megpihenhet, ez lehet akár a szobája is, de egy jó bunker a nappali közepén is megfelel erre a célra.
  • Bátorítsuk a gyerekeket arra, hogy kifejezhessék, ha fáradtak vagy nincs kedvük ahhoz a tevékenységhez, amit kitaláltunk nekik. Validáljuk a szükségleteiket.
  • Ne árasszuk el őket, legyenek üres napok is a nyár folyamán.
  • Tanítsunk meg számukra egy könnyed relaxációs gyakorlatot, amit bármikor használhatnak a napjaik során.
  • Lefekvés előtt segítsünk nekik nyugalmi állapotba kerülni, akár egy meleg fürdővel vagy közös olvasással, meséléssel, a pihentető alvás megteremtéséhez.

Ahogy láthatjuk, a mentális és testi jólléthez is elengedhetetlenül fontos a megengedhető pihenés élménye. Nem szükséges a folytonos hatékonyságra tanítani a gyerekeket. Elegendő pihenéssel lehetnek végül fenntarthatóan hatékonyak életük során, miközben sokkal inkább védetté válnak a kiégéssel szemben. Sosem lehet elég korán kezdeni mindennek az elsajátítását, és majd felnőttként az elvárások hada mögül kinézve meg fogják köszönni nekünk, hogy időben elsajátíthatták ezt az elengedhetetlen készséget.

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek