Ez történik a babákkal, akiket börtönbüntetését töltő anya szül

Vermes Nikolett
GettyImages-1459799653
Olvasási idő kb. 4 perc

Ez is élet, azzal az óriási különbséggel, hogy a kicsik vajmi keveset látnak a világból születésük után. Nem tudják, milyen az utcán sétálni, nincsen gyerekszobájuk, de legalább ott lehetnek az édesanyjuk mellett. Persze csak ideig-óráig, és mindezt szabályok között.

A börtönbüntetés alatt szülő nők együtt lehetnek gyermekükkel az első 12 hónapban. Egyesek szerint ez nagyon kevés, azonban a körülményeket tekintve sokat jelent az anya és a baba számára is. Különösen akkor, ha várandósság alatt kerülnek letartóztatásba a nők, ami elől nincsen menekülés. A bíróság nem köteles felmenteni szülés előtt személyeket, amennyiben megszegték a törvényt. 

Az anya-gyerek részleg teljesen más 

„Nehezen elképzelhető még egy olyan csoport az elítéltek között, akik ennyire speciális helyzetben lennének, mint azok a nők és gyermekeik, akik az anya-gyermek részlegen élik mindennapjaikat. Őket nem kizárólag a rájuk vonatkozó külön jogszabályok különböztetik meg az elítéltek más csoportjaitól, hanem velük élő, jogi szempontból teljesen szabad gyermekeik, valamint életkörülményeik. A Bács-Kiskun Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet II. objektumában az anya-gyermek részlegen élnek azok az anyák, akik gyermekük születésekor már előzetes letartóztatásban vannak, vagy szabadságvesztéses büntetésüket töltik” – tudjuk meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága tájékoztatásából. Magyarországon egy évet tölthet az édesanya a gyerekével, amennyiben börtönbüntetés alatt szül. Ilyenkor az anya ugyanúgy megkapja azt az egészségügyi ellátást, ami megilleti, beleértve a nőgyógyászati vizsgálatot vagy a szülés utáni időszakot. Az elkülönített részleg leginkább egy bentlakásos intézetre hasonlít, ellentétben a filmek alapján kialakult börtönképről.

Az anya-gyerek részleg olyan, mint egy bentlakásos intézmény
Az anya-gyerek részleg olyan, mint egy bentlakásos intézményGetty Images

Védőnő és csecsemőgondozó is van

„Az anya-gyermek részlegen az anyáknak lehetőségük van úgy megkezdeni büntetésüket, hogy nem kell egyévesnél fiatalabb gyermeküktől elszakadniuk. A kecskeméti részleget a gyermekek igényeire tekintettel alakították ki, ezért van például napi védőnői és csecsemőgondozói szolgálat, fejlesztő játékok és speciális programok, lehetőségek. Amikor a gyermek eléri az egyéves kort, az anyának át kell adnia őt a családjának. A részleg speciális szabályai ezt az átadást is meg szeretnék könnyíteni a gyermek számára” – ezt már a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai írják. A szervezet jogi képviseletet lát el, és ügyfelei között jelenleg nincsen olyan fogvatartott, aki gyermekével van elzárás alatt, azonban figyelemmel követik az érintettek esetét. 

Egy év után lesz igazán nehéz 

Kiderült, hogy ma 10 kismama van az anya-gyerek részlegen. Az érintett személyek védelme érdekében kevés nyilvános információt nyertünk, de tudhatjuk, hogy a szülés alatt egy női őr van a büntetett személy mellett, akinek feladata a letartóztatott kismama felügyelete. Az őrök együttműködők az anyákkal, segítséget nyújtanak számukra a kiszolgáltatott helyzetben. Majd később a büntetés-végrehajtás jóval intenzívebb kapcsolattartást engedélyez az érintetteknek, annak érdekében, hogy egy év elteltével a gyermek kiadásakor ne érje traumaként a kicsit, hogy elválasztják az édesanyától. Hova kerül a baba? Adott esetben az apához, nagyszülőkhöz, rokonokhoz vagy állami gondozásba, miközben csak remélheti, hogy a mamája hamarosan szabadul. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek