A palacsinta és a pite szerelemgyereke: körtés-mogyorós clafoutis

Ez, a tortának látszó, gyümölcsös palacsinta hivatalosan cseresznyével készül, de mi nem szeretjük a szabályokat a konyhában. Íme a körtés változat!

A helyiek szerint csak a magozatlan, fekete cseresznyéből készült desszertet nevezhetnénk eredeti, francia clafoutis-nak, megálmodói ugyanis azt mondják: muszáj benne hagyni a magot is, ettől lesz igazán jó az aromája. Hát sebaj, mivel a körtés változat is finom, azt is ki kellett próbálnunk.

Meggyes-mandulás változatban is finom.
Meggyes-mandulás változatban is finom.Instagram/chachaboo.jt

Hozzávalók 3 személyre

  • 50 gramm pirított mogyoró
  • 60 gramm liszt
  • 2 deci tejszín
  • 1 deci tej
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 4 tojás
  • 120 gramm cukor
  • 3 körte
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 fél mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A mogyorót egy aprítógépben összetörjük, majd a gyümölcsön kívül a többi hozzávalóval simára keverjük. Egy sütőformát kivajazunk, beletesszük a vékonyra vágott gyümölcsszeleteket és ráöntjük a sűrű tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük. Porcukorral, házi tejszínnel és pirított mogyoródarabokkal tálalva a legfinomabb, de a sós karamell és a vaníliafagyi is illik hozzá.

Ha cseresznyével készíted, keverj a tésztába egy kiskanálnyi mandulaaromát is.  

13 tökéletes barackos recept, mert szezon van 13 tökéletes barackos recept, mert szezon van

Válogatásunkban a lekvártól az ivólén át a kihagyhatatlan gombócig mindenhez talál receptet.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Alma-körte morzsasüti – egy kanál citromfagylalt is elfér a tetején

A legjobb a morzsasütikben ugyanaz, ami a smoothie-k egyik előnye is: klassz édességet varázsolnak a legcsúnyább, félig megevett, kissé nyomi gyümölcsökből is. Már mutatjuk is, hogyan.

2020. szeptember18., 06:04

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Ha van az ősznek íze, az valami ilyesmi: Fűszeres, körtés csatni

Ez a változat egy szelet natúr csirkemellet is feldob, de sajtok mellett is tökéletes, ahogy egy adag gesztenyekrémleveshez kínált vajas pirítóson is.

2019. október20., 10:44

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek