Zanza!

A nyár egyik kedvenc gyümölcse a barack. Illatos, aromás, édes, nem kell órákat tölteni a magozásával, szóval nem véletlen szeretjük olyan nagyon. Receptválogatásunkban talál tippeket lekvárfőzéshez, ivólé készítéshez, valamint a kihagyhatatlan gombócot és persze sok-sok süteményt. 

1. Grillezzen gyümölcsöt, elsőosztályú lesz!

A grillserpenyőbe gyorsan bedobjuk a gyümölcsöket, közben kikeverjük a krémet, és kész is az elsőosztályú édesség. Ha nincs grillserpenyőnk, használhatunk sima aljút, vastag falút is. Olyan gyümölcsöket válogassunk hozzá, amik érettek, de még kellőképpen kemények.

DSC 6337kicsi
Fotó: Katuci

2. Tejespite normál és paleo változatban

A clafoutis (“klafuti”) egy tipikus francia nyári desszert, tejes pite sok tejjel, tejszínnel, némi liszttel, tojással és gyümölccsel. Az eredetileg fekete cseresznyével készülő clafoutis sokféleképpen variálható, málnával, barackkal, eperrel vagy bármilyen más bogyós gyümölccsel is nagyon finom, de léteznek sós clafoutis-k is, találkoztunk már paradicsomos, parmezános, sajtos és cukkinis clafoutis-val is, melyek akár könnyű vacsoraként, grillköretként is bevethetők.

3. Barackos "rózsatorta"

Egy dobjuk-gyorsan-össze sütibe azért belefér egy óra pihentetés, cserébe a klasszikus kelt tésztához hasonló, puha, szaftos végeredményt kapunk, amit a krémsajtnak és a vajnak köszönhetünk. És bár valójában egyszerű csigákat tekerünk, a kerek formában mindjárt elnevezhetjük barackos rózsatortának.

4. Barackos túrós pite

Ha már letudtuk a sárgabaracklekvár befőzését, némi rostos ivólevet is készítettünk, és még mindig maradt pár szem sárgabarack, akkor érdemes összedobni ezt a könnyű, nyári pitét! A klasszikus vajas omlós tésztába friss citromos-vaníliás túrókrém kerül, rá pedig sárgabarack: a túrós töltelék krémes-légies lesz a sütés során, míg a barack szaftosra sül.

5. Az univerzális barackos

A barack nemcsak lekvárba jó, ha maradt a befőzések után, és nem unjuk még, akkor isteni süteményeket lehet vele készíteni. Ilyen ez az enyhén citromos tésztájú barackos süti is, amit a hétvégi piknikezésre/strandra/kerti partira is magunkkal vihetünk. Egyszerű elkészíteni, és akár előző este is megsüthető. 

barackos sutemeny
Fotó: Doctor Pepper

6. Sárgabarackos pite karamellszósszal

Tejszínnel, sárgabarackkal és karamellel nem lehet nagyot tévedni. A tésztakosár megsütésén kívül nem igényel semmilyen konyhai tudást ez a süti – ha az alap kész, bármikor összedobható. Kifejezetten jót tesz neki egy éjszaka a hűtőben, mert akkor összeérnek az ízek és a tésztaalap is könnyebben vágható, de előre szólunk, hogy igen nehéz lesz mellőle elhessegetni az önkéntes kóstolókat.

7. Őszibarackos-kókuszhabos szelet

Az őszibarack-tejszínhab párosítás mindig nyerő, legyen szó fagyiról vagy süteményről. Ebben a sütiben egy kis kókusz turbózza a tejszínhabot, alul pedig kakaós piskóta felel azért, hogy kiegyensúlyozza a barack és a tejszín édességét. Mint minden nyári sütemény, ez is behűtve hozza a legjobb formáját, az ízek pedig jobban összeérnek, ha egy nappal előbb készítjük el. Aki pedig inkább egy pudingos-őszibarackos egyszerűségre vágyik, ne hagyja ki ezt a tükörtojás sütit!

8. Barackos túrós

Egy szuperegyszerű, a túrótól a szokásosnál is finomabb tésztájú gyümölcsös sütit még hőségben is érdemes megsütni. A nektarin helyettesíthető, vagy kombinálható őszibarackkal vagy szilvával is.

9. A pisztáciás sárgabarackos

Avagy szezonális, tej-, cukor, és gluténmentes paleosüti édesszájú diétázóknak. Van benne sok paleokompatibilis alapanyag, abból is a java: mandula, pisztácia, kókuszreszelék, ráadásul a jolly joker sárgabarackkal kombinálva.

10. Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek

Crumble és cobbler, a két desszert, ami nélkül szinte nincs angolszász szakácskönyv, magazin és tévéműsor. Mindig felbukkan, mert könnyű elkészíteni, nehéz elrontani, sokféleképpen variálható és ráadásul még finom is. Mivel friss gyümölccsel az igazi, tökéletes nyári desszert. Előre elkészíthető, jól szállítható, úgyhogy lehet vele tarolni a nyári bulikban. Forrón, langyosan és hidegen is kiváló mindkettő.

cobbler

11. Barackos (vagy szilvás) gombóc egyszerűen, házilag

Gombócot gyártani nem ördöngősség, nem kell félni tőle! Amíg tart a sárgabarack szezonja, készítsünk a friss, apró szemű barackokból gombócot is. A piacon most még éppen el lehet kapni az aprószemű kajszit, az tökéletesen alkalmas erre. Egyáltalán nem bonyolult, és ilyenkor már a krumpli is tökéletesen alkalmas tésztagyúrásra. Egy adagból nagyjából 20 gombóc jön ki. Olcsó, kiadós és a gyerekek kedvence!

12. Baracklekvár szájbarágó

Ez minden lekvárok anyja, szinte mindenkinek ez jut először eszébe, ha lekvárról hall. Jó sárgabaracklekvárt befőzni nagyon könnyű, venni viszont annál nehezebb és drágább, nézzék meg egyszer a boltok polcaik az ott sorakozó lekvárok gyümölcstartalmát és árát, az mindent elmond. További nem hagyományos tippeket pedig ITT olvashat.

13. Készítsen magának baracklevet!

Szezonban nemcsak lekvárt készíthetünk a sárgabarackból, hanem akár rostos ivólevet is. Narancssárga színe akár még ősszel és télen is felidézi az elmúlt nyarat...már ha marad belőle valamennyi addigra, ugyanis jól behűtve nagyon itatja magát!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra