#ÉLETEM

Gyógyszertár, posta, kormányablak: tökéletes hely a Sziget az ügyintézésre?

dívány.hu 2016. augusztus 15., hétfő 14:07

A Sziget néhány éve Fesztiválköztársaságként hivatkozik magára, aminek az állampolgárai a szitizenek. Idénre tényleg annyira kiépült a fesztivál, hogy a város a városban Inception-élményt csak úgy lehetne tovább húzni, ha jövőre már színpadok sem lennének, hanem csak azért kérnének belépőt, hogy az ember különleges helyszínen tudjon boltokba menni, ügyeket intézni.

Rengeteg üzletnek és hivatalnak van már fesztiválosított verziója, úgyhogy jól leteszteltük, hogy ezek mennyire funkcionálnak a valóságban. Voltunk postán, gyógyszertárban, kormányablaknál egyaránt, és vásároltunk is. 

Ennyi kalóriát égethet az olimpiai sportokkal

Dívány 2016. augusztus 15., hétfő 08:10

A Treated egészségügyi oldal a riói olimpia apropóján kiválasztott 28 versenyszámot, és utánajártak annak, hogy mégis mennyi energiát égethetünk el adott testmozgással, hogy a felhasznált kalóriák száma milyen ételnek felel meg, meg persze azt is hozzátették, hogy milyen izomcsoportokat mozgatnak meg. Ez a gyűjtés bárkinek hasznos lehet, hiszen a top10-be olyan sportágak kerültek be, amelyekkel nemcsak a tévé képernyőjén keresztül találkozhatunk. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennybe ment a kevert a Szigeten

Dívány 2016. augusztus 14., vasárnap 14:40

A Szigetre látogató külföldi fesztiválozókat elkalauzoltuk a magyar italkultúra mély és kevésbé mély bugyraiba, tipikus magyar piákat kóstoltattunk a fesztiválon.

Voltak nagy klasszikusok, mint az Unicum vagy a pálinka, kaptak a nagy népszerűségnek örvendő fröccsből, de megmutattuk a pincekocsmák rögvalóságát, a boroskólát és a kevertet is. Egészen meglepő eredmények születtek, minden kiderül a videónkból!

Ha messze a Balaton, fürödjön a Dunában!

ermiz 2016. augusztus 14., vasárnap 11:55

Végre valakinek eszébe jutott, hogy összegyűjtse hol lehet fürödni a Dunában,és mire számíthat, aki a vízbe ereszkedik. Az I love Duna oldalon ugyanis le lehet csekkolni, hogy milyen minőségű a Dunakanyar szabadstrandjainak a vize. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Veszekszik partnerével? Képzelje el, milyen lesz együtt egy év múlva!

Sákovics Diana 2016. augusztus 14., vasárnap 10:29

Hogyan tudunk hosszú távon jó párkapcsolatot fenntartani? Erre a kérdésre az emberiség már régóta keresi a választ, nem véletlen, hogy a pszichológusok is lelkesen foglalkoznak a témával. Korábbi kutatásokból tudjuk például, hogy sokat segít a boldog párkapcsolat fenntartásában, ha észben tarjuk, miért lehetünk hálásak a másiknak, ha kerüljük a kritikát, a megvetést, és inkább nyíltan belemegyünk a konfliktusokba, ha képesek vagyunk teret hagyni azoknak a dolgoknak, amik a másiktól függetlenek, amik a saját személyes fejlődésünk, szórakozásunk szempontjából lényegesek, ha érzékenyen reagálunk a másikra, és képesek vagyunk a kapcsolatban felmerülő helyzeteket rugalmasan kezelni. Most egy friss kutatás ehhez a listához tesz hozzá még egy fontos dolgot: konfliktusok idején érdemes elképzelnünk a közös jövőt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Néha úgy érzem, az ADHD fertőző. De már azt se bánnám, ha így lenne.

S-W. Zsó 2016. augusztus 13., szombat 19:24

Többször meggyanúsítottak már, hogy biztosan azért tudom annyira átérezni ADHD-s párom állapotát, mert nekem is tök hasonló tüneteim vannak: szétszórt vagyok, folyton pörgök, nehezen koncentrálok, elkalandozok, sokszor egy-egy szimpla beszélgetés közben is elveszítem a fonalat és a memóriám is cserben szokott hagyni. Én persze csak hárítok, hogy ugyan már, ha ez így volna, képtelen lennék ennyire jól (mármint a magam módján jól) kézben tartani a dolgokat. Megismerkedésünk előtt is ilyen voltam, és ez soha nem is zavart különösebben - kivéve a vizsgaidőszakokat, amikor kész tortúra volt a szűkös határidőkön belül felkészülni egy-egy kihívásra -, de mióta együtt vagyunk, sűrűn megy a bagoly mondja verébnek poénkodás: Te is mindig a szavamba vágsz vagy meg sem hallod, amit mondok, de te nő vagy és ösztönösen anyáskodsz, ezért neked könnyebb rendezni a felfordulásunkat. Amúgy megadjam a volt dokim számát?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Valóban rákot lehet kapni az odaégett grillhústól?

Edicsek 2016. augusztus 13., szombat 13:03

Sokan kiborulnak ha egy kicsit égett szélű pizzát, túlságosan well done húst vagy bármilyen sütőben sült, de eléggé sötét színű étel kerül eléjük.  ugyanis az égett ételek rákot okoznak és aki nem is olvasott erről, biztos, hogy közös baráti sütögetésen találkozott már olyannal, aki annyira sokkot kapott egy, a kelleténél kicsit tovább a grillen hagyott kukoricától a tányérján, mintha savat akart volna vele itatni a házigazda. De vajon valós a rettegés az odakozmált ételektől? Ennek járt utána a The Conversation nevű oldal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A fesztiválozás rejtett veszélyei: nemcsak a pia, a Nap is megárthat

Dívány 2016. augusztus 13., szombat 10:22

Az időjárás fontos tényező, ezt még a fesztiválozók sem tagadhatják. Bár általában csak amiatt néznek rá az előrejelzésre, hogy mikor várható égi áldás, mert hát ez igencsak meg tudja keseríteni az emberek életét a szabadtéri rendezvényeken, lásd az idei (vagy szinte bármelyik) Glastonburyt, Voltot, EfottotBánkitót a tavalyi Balaton Soundot vagy éppen a 2016-os Sziget első napját. Pedig az sem mindegy, hogy éppen mennyire tűz alá a Nap - ezt már a fesztiválbetegségekról szóló cikkünkben is említettük, de most részletesebb is foglalkozunk a témával. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Döntse el, ki haljon meg egy balesetben!

Miklya Anna 2016. augusztus 12., péntek 19:06

Évek óta fejlesztik a vezető nélküli járműveket, amik intelligens programjuk és fejlett szenzoraik segítségével sokkal biztonságosabban és kiszámíthatóbban vezetnek, mint az emberek. Nem versenyeznek egymással ok nélkül, nem gurulnak dühbe, nem hoznak irracionális - emberi -döntéseket. Éppen ezért nagy dilemma, hogyan tanítsuk meg őket emberéletek között választani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kevesebbet iszik, aki leszokik a dohányzásról

Brownie 2016. augusztus 12., péntek 17:25

Eddig úgy tudtuk, hogy a dohányzásról leszokni vágyók általában több alkoholt fogyasztanak. Egy, a BMC Public Health című folyóiratban megjelent friss tanulmány azonban ennek ellenkezőjét állítja, vagyis azt, hogy enyhül az alkoholfogyasztás mértéke azoknál, akik leteszik a cigarettát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 pszichológiai tévhit, amit tényként kezelünk

Sákovics Diana 2016. augusztus 12., péntek 16:11

Vannak témák, amikhez mindenki ért. Tipikusan ilyen a gasztronómia és a gyereknevelés, de ilyen a pszichológia is, legalábbis annak a naív, hétköznapi formája. Életünk során mindannyian elméleteket alkotunk arról, hogy működnek az emberek, az emberi kapcsolatok, és jobb esetben arról is, hogy működünk ebben a rendszerben mi magunk. Az elméleteinket részben a saját és a környezetünk tapasztalataira alapozzuk, de sokat merítünk a népszerűvé váló tudományos elképzeléseiből, pontosabban azoknak a sokszor leegyszerűsített formáiból is.

A leegyszerűsítés azonban sokszor torzít, ráadásul a tudomány fejlődésével gyakran be is bizonyosodik, hogy az egykor igaznak hitt elméletek részben vagy egészben, de hamisak. Éppen ezért a közgondolkodásban számos pszichológiai tévhit él, ezeknek egy részéről - például arról, hogy az ellentétek vonzzák egymást, vagy aki beszél róla, az úgysem lesz öngyilkos - már írtunk korábban, és most itt van újabb hét haszontalan elképzelés. Köszi a tippet, Research Digest!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokat versenyzik? Fusson aszfalton!

Dívány 2016. augusztus 12., péntek 10:37

Ha valaki szívesen indul városi futóversenyeken, akkor nincs mit tennie, meg kell barátkoznia azzal, hogy a betonon és aszfalton kell rónia a kilométereket,a profi sportolók nagy része is ilyen felületeken fut. Az egy dolog, hogy a természetben sokkal nagyobb élmény futni, de a beton merevsége miatt az sem mindegy, hogy milyen cipőt választunk, hiszen így az edzés valamivel megterhelőbb lehet az ízületekre (legalábbis sokan ezt állítják). Persze a jó lábbeli sem nyújt teljes védelmet (sőt), a technika is számít.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pattanjon gördeszkára, ha unja a gyaloglást!

Tuna Judit 2016. augusztus 11., csütörtök 18:25

Nagyon régóta jelen van a gördeszka Magyarországon, és az évek alatt rengeteg változáson ment keresztül a műfaj.  Ma már talán sokan nem is tudják, hogy 20 évvel ezelőtt még az volt az egyik legmenőbb dolog, hogy az ember saját maga rakhatta össze a deszkáját. Nyilván ezt ma is lehet, de ez leginkább csak a „skateshopokra” jellemző, a sportboltokban leginkább kész deszkákat lehet venni. Pedig irtó jó élmény összeválogatni a lapot, felfüggesztést, kereket, mondjuk húzósabb is, mint például egy Decathlonos változat.

Szegál Róberttel, a Wakeshop egyik munkatársával a magyarországi deszkástársadalomról beszélgettünk, illetve arról, hogy milyen típosú gördeszkák vannak és hogy kinek, melyik a legmegfelelőbb. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldogságkeresés helyett a cél a teljes, tartalmas élet

Sákovics Diana 2016. augusztus 11., csütörtök 17:21

Ha jobban ismerjük magunkat és másokat, jobban működünk. Ez segít abban, hogy megértsük mi és miért zajlik körülöttünk. Így jobban bánunk az emberekkel, jobban alkalmazkodunk a környezetünkhöz, könnyebben oldjuk meg a problémáinkat, érjük el céljainkat. 

Pszichológiáról tanulni, és a tanultakat a fejlődésünkre fordítani tehát klassz dolog. Mi itt a Dívány Ego rovatában ebben hiszünk, és ezért írunk közel három éve lelkesen a hétköznapi dolgok lelki hátteréről, azokról, amikbe mindannyian beleszaladunk napjában tucatszor, meg néha olyanokról is, amikbe sohasem. Hogy az íráson túl mivel tehetnénk magunkat hasznosabbá? Például azzal, ha lehoznánk a tudást az internetről, egészen közel önhöz, annyira, hogy látni, hallani, szagolni tudja, hogy élőben szerezhessen ismereteket, hogy tanuljon, szórakozzon, majd kérdezzen jó sokat. 

Jöjjön ön is előadást hallgatni!

Szeptembertől induló, havonta megrendezésre kerülő rendezvénysorozatunk célja pedig éppen az, hogy a hétköznapi életünket érintő gyakorlatias kérdéseket testközelben bontsuk ki ismert pszichológusok segítségével. Minden előadás önálló egység, minden alkalommal egy-egy fontos, népszerű kérdést járunk körbe, így lesz szó családról, párkeresésről, szexről, a testi és lelki egészségünk kapcsolatáról és a kreativitásról is. Első előadónk dr. Szondy Máté, klinikai szakpszichológus lesz, aki szeptemberben a MOM Kulturális Központ kupolatermében mesél arról, mitől is leszünk boldogok. De vajon mi lesz a válasz?  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézzen ma éjjel IGAZI augusztusi tűzijátékot - megjöttek a Perseidák!

Miklya Anna 2016. augusztus 11., csütörtök 15:34

A nyárban annyi jó dolog van (hogy szerintem a telet be is kéne tiltani - a szerk.), de az olyan alapvető örömökön túl, mint hogy nincs vaksötét délután négykor, meg látjuk napközben az ég színét, a természet mindent megtesz azért, hogy emlékeztessen rá, hogy A NYÁR JÓ DOLOG, ÉRTEM?! Itt van például az egyik legnagyobb látványosság, a Perseidák érkezése, ami pont nyár derekán ér el minket, hogy pokrócon a fűben fetrengve bámulhassuk az éjszakai eget és számolhassuk a hullócsillagokat, és mindenféle jó dolgokat kívánhassunk (például, hogy ne legyen vége a nyárnak). Ha csak az ablakból vagy a teraszról nézné, akkor viszont nem sokat fog látni belőlük: adunk pár tippet, hol és hogyan érdemes próbálkozni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A drog tesz beteggé, vagy a betegség drogossá?

Marjai Kamilla 2016. augusztus 10., szerda 21:04

Az „Azért iszom, mert...” kezdetű mondatot sokféleképpen be lehet fejezni, és valószínűleg más választ ad egy tagadásban élő, felépülésére nem elszánt függő és mást egy olyan felépülő, aki gazdag önismereti munkát tudhat a háta mögött és a kialakított absztinencia mellett is van válasza arra, hogy szerfogyasztásának mi tud a hajtóereje lenni. Olykor az tapasztalható, hogy a szerfogyasztás egyéb tünetekkel kapcsolódik össze, pszichés zavarok vagy pszichiátriai kórképek tarkítják a képet. Ha nem áll fenn diagnosztizálható pszichiátriai betegség, akkor is elmondható, hogy a függőség többnyire nem áll önmagában, lelki eredetű nehézségek és elakadások szinte mindig fennállnak, még ha nehéz is megtalálni ezek gyökerét. És természetesen van az a tüneti kép, aminek kapcsán már pszichiátriai diagnózis is adható a függőség fennállása mellett. De mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás? A pszichopatológiai állapot vagy a függőség? És mivel kell számolnunk, ha érintettek vagyunk?

shutterstock 304288472
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, mennyi ideig maradnak a drogok az emberi szervezetben?

Brownie 2016. augusztus 10., szerda 18:22

Bár egyre több közegészségügyi szerv ért egyet abban, hogy az illegális drogok használatát nem bűncselekményként, hanem egészségügyi problémaként kellene kezelni, az élsportolók, a kormányzati kémek vagy a megszállottan szigorú szülők gyerekei valószínűleg mind jól tudják, hogy sokkal könnyebb megbukni egy-egy drogteszten, mint ahogy azt sokan gondolják - írja az IFLScience. Számos kábítószer kimutatható a vizeletből, a vérből, a verejtékből, a nyálból vagy a körömből, de még a haj- és szőrszálakból is, hiszen a várt hatás elmúlását követő néhány nap alatt még egy csomó olyan kémiai és biológiai folyamat zajlik le, ami miatt pozitív lesz a drogteszt. Eláruljuk, pontosan mi történik a szervezetben a kábítószer-fogyasztás után, és azt is, hogy mennyire pontosak a drogtesztek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három úti tipp Dalmáciába készülőknek

travelo 2016. augusztus 10., szerda 13:11

Horvátországban szeretne nyaralni idén, de még mindig nem döntött, merre? Nemrégiben Dalmáciában – azon belül is Trogir környékén – jártunk, és ha ránk hallgat, ön is erre veszi az irányt. Itt két világörökségi óvárost és egy pazar nemzeti parkot is letudhat akár három nap alatt, de azért érdemes a pihenésre is időt hagyni. Hazafelé pedig feltétlen húzzon rá pár órácskát a nyaralásra azzal, hogy nem vezet egyenesen haza, hanem megáll mondjuk Zágrábban, vagy a csodás, és kevésbé ismert Varasdon. Mutatjuk a részleteket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az együtt élő nők menstruációs ciklusa tényleg összehangolódik?

Brownie 2016. augusztus 10., szerda 08:31

Biztosan hallott már arról a máig elfogadható tudományos magyarázat nélkül maradt jelenségről, amikor az együtt élő vagy egymáshoz közel álló nők menstruációja egymáshoz igazodik. Vagy talán meg is tapasztalta azt a környezetében. A különös törvényszerűségre többféle hipotézist felállítottak már, de eddig egyik sem állta meg maradéktalanul a helyét. „Egy népszerű hiedelem szerint az úgynevezett szinkronizált menstruáció a feromonoknak  köszönhető, amelyek lehetővé teszik az ugyanazon fajba tartozó egyedek nonverbális kommunikációját” - írja Alexandra Alvergne, az Oxfordi Egyetem kulturális antropológiával foglalkozó munkatársa a The Conversation oldalon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 ok, amiért sajnálnunk kellene a nárcisztikusokat

Sákovics Diana 2016. augusztus 9., kedd 19:36

A nárcisztikusok hiába tűnnek felszínesen elbűvölőnek, nyájasnak és izgalmasnak, a velük való szorosabb kapcsolatból kiderül, hogy hiányzik belőlük a valódi empátia, a kölcsönösségre való törekvés, cserébe önzőek, szeszélyesek, gyakran impulzívak és gátlástalanul kihasználnak, manipulálnak és kontrollálnak, ha úgy tartja kedvük.  

Ez persze nem azt jelenti, hogy a nárcisztikus emberek maguk a megtestesült gonoszság: viselkedésük és az érzelmeik egy kora gyerekkori sérülést tükröznek, és ez a sérülés nemcsak a környezetüket, de őket is kínozza. Szenvedésük pedig alapvetően abból adódik, hogy bár a magas önbecsülés látszólag az egyik legmarkánsabb jellemzőjük, valójában krónikusan alacsony önértékeléssel és negatív énképpel rendelkeznek, aminek a legtöbb esetben nincsenek tudatában. Dr Christian Jarrett a Brit Pszichológiai Társaság  Research Digest nevű blogjának szerkesztője a BBC oldalán egy izgalmas cikkben foglalta össze az erről szóló kutatásokat. Nézzük a lényeget. 

shutterstock 389572885
Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyilkosok mind pszichopaták? - Tények és tévhitek a pszichopátiáról

S-W. Zsó 2016. augusztus 9., kedd 17:56

Amikor meghalljuk azt a szót, hogy pszichopata, kapásból a sorozatgyilkosok olyan nagy klasszikusai jutnak eszünkbe, mint Hannibal Lecter A bárányok hallgatnak című filmből, vagy Ted Bundy a való életből. Ám nem minden pszichopata sorozatgyilkos és nem minden sorozatgyilkos pszichopata, és ez csak egy a rejtélyes személyiségzavarral kapcsolatos tévhitek közül. Az emberek vajon pszichopatának születnek vagy a környezetük teszi azzá őket? Ehhez hasonló kérdéseket boncolgattunk Magi Annával, az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének munkatársával, aki az idei Pszinapszison tartott érdekes előadást a témáról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért ne tartsa magán fesztiválozás után a karszalagot

Dívány 2016. augusztus 9., kedd 17:08

Egy ausztrál rádióadó Facebook-oldalán találtunk rá arra a videóra, ami alátámasztja abbeli véleményünket, miszerint a fesztiválozás után ne_tartsuk_a_csuklónkon_a_karszalagot! Még nosztalgiából sem! Több szempontból sem szerencsés, ha hónapokig, sőt évekig rajtunk marad kedvenc fesztiválunk belépője. Egyrészt a koszos, kopott, leginkább patkányfarokra emlékeztető karszalagok kicsit sem nyújtanak esztétikus látványt, és egészségünk szempontjából is aggályosak. Részletek a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyaralási kisokos munkamániásoknak

Edicsek 2016. augusztus 8., hétfő 09:45

A nyaralás és a kikapcsolódás sokaknak gondot okoz, hiszen fejben még ilyenkor sem tudnak teljesen elszakadni a munkától, egyfolytában azon stresszelnek, hogy vajon minden rendben van.e nélkülük a munkahelyükön. Pedig kellő tervezéssel és odafigyeléssel még a munkamániások is ki tudnak kapcsolni, csak be kell tartani néhány szabályt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gombás fertőzések: ügyeljen a higiéniára és az immunrendszerére!

ST 2016. augusztus 7., vasárnap 16:47

A nyári időszak nemcsak a felhőtlen boldogságról, a napsütésről, a nyaralásról és a bulikról szól. Ilyenkor sajnos erősen elszaporodnak a gombás fertőzések is, amik a test szinte bármelyik területén jelentkezhetnek.  Megelőzésükhöz nemcsak elővigyázatosnak kell lenni, hanem arra is figyelni kell, hogy az életmódunk megfelelő legyen, hiszen az immunrendszer gyengesége a fő oka annak, hogy a gombák kontrollálatlanul képesek szaporodni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Takarítási menetrend: ezek a napi, heti, havi és éves teendők

Dívány 2016. augusztus 7., vasárnap 13:35

Számtalaníszor írtunk már arról, hogy mik a legmocskosabb helyek otthon vagy az irodában, illetve arról, hogy mit hányszor illene takarítani, tisztítani. Persze nehéz mindezt fejben tartani, és mindenkinek megvan a bevett rutinja. Ha mégsem vagy éppen változtatni szeretne rajta, akkor ajánljuk a Good Housekeeping menetrendjét.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés