Úgy tűnik, megoldást találtak a hús-vér párkeresést igénylő, de félénk embereknek

GettyImages-1214981193

A karikagyűrű önmagába visszavezető kerek vonala a végtelenre utal, amilyennek az általa jelképezett köteléket szánják. Az örök összetartozás szimbóluma nemcsak ékszer, de funkcionális tárgy is: egyértelmű jelzés a külvilág felé viselője elkötelezettségéről. Egy startup új ötlete a társkeresés nehézségeinek legyőzésére ugyanezen a funkción alapul.

Társra lelni mindig is nehéz dolog volt: hol érdekből történt, máskor már gyermekkorban a szülők által elboronálódott. Amióta a nyugati kultúrkörben elterjedtté vált az érzelmi alapon történő választás „luxusa”, azóta a keresgélés összetett feladata kizárólag az egyénre hárul. Az iskola és a munkahely szerepe alapvető a párválasztásban, amin kívül még a barátokon keresztüli ismerkedés szokott célravezető lenni, amolyan: similis simili gaudet – azaz hasonló a hasonlónak örül alapon.

Emellett az  internetes társkereső oldalak virágzása virtuális világunk megteremtésének nyolcadik napjáig sem váratott magára, melyek azóta is gombamód szaporodnak.

Márk (32 éves társkereső):

„Ma már mindent az online térben intézünk. A külföldön élő barátaimmal interneten tartom a kapcsolatot, a nyaralást neten foglalom, a pizzát otthonra ott rendelem, és a munkám során is az internet segítségével boldogulok. Így aztán természetes számomra, hogy a társkeresés csak még egy azok közül a dolgok közül, amire ez a platform használható.”

A (karika)gyűrű szimbólum és jelzés is egyben…Getty Images Hungary
A (karika)gyűrű szimbólum és jelzés is egyben…Getty Images HungaryWestend61

Felismerve a sokrétű felhasználóközönség eltérő igényeit, az oldalak hamar specializálódtak a keresgélés különböző céljait jobban és jobban kiszolgálandó, s ezek több-kevesebb sikerrel működnek is.

De még mindig vannak, akik ilyen vagy olyan érvek mentén ódzkodnak a keresés efféle módjaitól, és a véletlen, illetve a személyes egymásra találás romantikájában bíznak…

Megvan a megoldás?

A Pear ring kezdeményezés egy 3 gyűrűből és egy egyéni azonosítóból álló csomag, amelynek 19,99 angol fontnyi, jutányos áron való megvásárlásával új tulajdonosa egyben meghívókat is kap a PearFest rendezvényeire, valamint belépést exkluzív programokra. A gyűrűk és az új startup sikerét mutatja, hogy rövidre visszanyúló létezésük óta már részvényeik 93%-át értékesítették, és az Instagramon 162 000 követőt vonzottak. Ez nem is csoda, figyelembe véve az Egyesült Királyságban nemrég lefolytatott kutatás eredményeit, mely szerint 

négyből három egyedülálló szívesebben találná meg leendő társát annak hús-vér valójában, mint a virtuális térben.

A megkérdezettek többsége, 61%-a, ugyanis fél a személyes közeledés során esetlegesen bekövetkező kudarctól. Ez a magyarázata annak is, hogy tízből csak három megkérdezettnek volt a legutóbbi negyedév folyamán olyan tapasztalata, hogy valaki leszólította volna őket földi valójukban. A világban élő 1,2 milliárd szinglinek tehát feltehetően segítség lenne félelmeik leküzdésében egy „nyitott vagyok az ismerkedésre” zöld jelzés egyértelmű látványa egy zöld gyűrűcske által. Így a férfiak azon 53%-a is felbátorodna, akik nemcsak a visszautasítástól, de a zaklatás vádjától is tartva, tartózkodnak a személyes ismerkedéstől.

Vajon ez megoldás-e a társkeresés problémáira?
Vajon ez megoldás-e a társkeresés problémáira?ilbusca / Getty Images Hungary

A hazai szakértő így látja

„Miután az elmúlt években (különösen a koronavírus-járvány óta) az élet számos területe az online térre helyeződött át, erőteljes visszaesést figyelek meg a társas készségek használatának terén” – avat be az aktuális helyzetbe dr. Mihalec Gábor, Kopp-Skrabski-díjas pár- és családterapeuta, hozzátéve: „Ez különösen kedvez azoknak, akik félénkek, óvatosak, esetleg már begyűjtöttek néhány sérülést a szüleiktől, kortársaiktól vagy korábbi párkapcsolatokból. Jóllehet, az online társkeresés számos akadályt áthidalt (például nyelvi, kulturális, földrajzi, neveltetési és egyéb különbségek), a személyközi készségek hiányosságaival való konfrontálódást is elodázta. Ebben segíthet az új startup, hiszen

így a társkeresés visszakerül a valós hús-vér élettérbe.

Az viszont továbbra is kérdés marad,

  • hogy így az érintettek maguk is bátrabbá válnak-e a kapcsolatteremtésre, vagy csak jelzik, hogy nyitottak, de továbbra is passzívak maradnak, és a másik féltől várják az első lépést, 
  • ahogyan azt is csak a gyakorlati alkalmazás fogja megmutatni, hogy a társkereső hölgyek ezzel mennyire teszik ki magukat szexuális ragadozók céltáblájául.

Az ötlet mindenesetre önmagában kreatív, a hasznosságát pedig az alkalmazás során begyűjtött tapasztalatok fogják igazolni vagy cáfolni” – véli a párkapcsolati szakértő.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra