Nagy veszély leselkedik ránk fentről, pedig most senki sem számított rá

GettyImages-481000237
Olvasási idő kb. 2 perc

Az UV-előrejelzés szerint a bőrünkre igencsak káros sugárzás az ország egyes részein erős is lehet.

Sokak számára még mindig nem automatizmus, hogy fényvédőt is használjanak, mielőtt elhagyják otthonukat: az ő bőrük pórul járhat a mai napon is. 

Ahogyan az az UV-térképeken is jól látható, ma sok olyan területe van Magyarországnak, ahol az UV-B sugárzás magas, egyes részeken pedig a veszélyes értéket is elérheti. Aki ilyenkor fedetlen, napvédőt mellőző bőrrel megy a szabadba, nagyon könnyen és hamar leéghet.

Az UV-sugárzás miatt erről végleg el kellene feledkeznünk
Az UV-sugárzás miatt erről végleg el kellene feledkeznünkPeter Cade / Getty Images Hungary

Valamennyi UV-B sugárzásra szükségünk van ahhoz, hogy D-vitamin szintetizálódhasson szervezetünkben, túl sok ugyanakkor a szemet is károsíthatja a sugárzásból, ami pedig még nagyobb baj, az az, hogy a bőrrák kialakulásához is hozzájárul. Már 2012-ben évi 168 ezer melanomás eset alakult ki miatta.

Az, hogy ki hány percet tölthet erős UV-sugárzás mellett védtelen bőrrel a szabadban, bőrtípus függvénye.

A legérzékenyebbek nagyon erős UV-sugárzás mellett akár 15 perc alatt leéghetnek, míg a kevésbé érzékenyeknél 40-45 perc ugyanez a határ. 

A nyári időszakban ezért végkép fontos hozzászoknunk a fényvédő alkalmazásához, de UV-szűrős szemüveget és kalapot is érdemes ilyenkor használni. Ha nagyon erős a sugárzás, a déli órákban kerüljük a napnak való kitettséget.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek