Itt a legújabb orvosi ajánlás, hogy mennyi D-vitamint kell szedni

GettyImages-1302773557 (1)

Lehet, hogy te sem tudtad jól, mennyi D-vitamint is kellene szedned: frissült a nemzetközi ajánlás, és az is kiderült, télen kivétel nélkül mindenki rászorul a vitamin pótlására!

Októbertől márciusig egészen biztosan muszáj ezt a vitamint bevinned a szervezetedbe: semmi sem mutatja ezt jobban, mint a tény, miszerint tél végére szinte minden magyart érinti a D-vitamin-hiány. Sokaknak azonban nyáron sem kellene felfüggesztenie a D-vitamin szedését, mivel minden második magyar még a napos évszakban sem rendelkezik megfelelő D-vitamin-szinttel. Idén már negyedik alkalommal frissült a konszenzusajánlás, amely életkori lebontásban, pontosan határozza meg, mennyit kell bevinned a szervezetedbe ebből a kulcsfontosságú vitaminból.

Mindenkinek szüksége van rá

Kilenc hazai orvostársaság dolgozta ki a legfrissebb konszenzusajánlást: a szakemberek azt is meghatározták, nyáron mennyit érdemes a napon tartózkodnod annak érdekében, hogy kialakuljon szervezetedben a megfelelő vitaminszint.

E szerint márciustól októberig elég az, ha végtagjaidat, vállad és arcod 15-30 percen át éri közvetlen napsugárzás, az aktuális UV-szinttől függően.

Az ajánlás két társszerzője, dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatóhelyettese, és dr. Valkusz Zsuzsanna habilitált egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika klinikai főorvosa szerint azért nem mindegy, mennyi ideig ér a nap sugara, mert a fényvédő készítmények akadályozzák az UV-B sugaraknak a bőrbe jutását – ezzel pedig a D-vitamin termelődését is.

Nyáron könnyű megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutni, de télen kell a pótlás is
Nyáron könnyű megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutni, de télen kell a pótlás isOlga Rolenko / Getty Images Hungary

A D-vitamint télen pótolni kell

Ami nyáron biztosítható, az ugyanakkor télen nem valósul meg, hisz nem süt eleget a nap ahhoz, hogy szervezetünk feltankolhasson – étkezés útján pedig elenyésző mennyiséget, mindössze 80 nemzetközi egységnyi D-vitamint tudunk bevinni szervezetünkbe.

Nincs mese, gyerekektől nagymamákig mindenkinek pótolnia kell a D-vitamint ebben az időszakban!

Ezt ma már szerencsére nem kell csukamájolajjal megoldani, mint a régi szép időkben: léteznek különböző D-vitamin-készítmények, melyek cseppek, lágyzselatin-kapszulák, tabletták vagy épp a nyelvre helyezhető, vékony filmként elolvadó készítmények is, amelyekkel bárki könnyűszerrel beveheti a fontos vitamint.

Mennyi kell belőle?

Lássuk tehát, pontosan mennyit is szükséges pótolni D-vitaminból!

  • Gyermekek 6 éves korig 400–500 NE vitamint kapjanak, a maximális egyszeri adag 1000 NE.
  • Gyermekek 6 éves kor felett 1000 NE vitamint kapjanak, a maximális egyszeri adag 2000 NE.
  • A felnőttek 2000 NE vitamint szedjenek naponta, a biztonságos maximum 4000 NE.
  • A kismamáknak 4000 NE D-vitamint javasolnak a szakemberek a friss ajánlásban.

Ezek az általános szabályok, melyek a D-vitamin-hiány kialakulásának megelőzését szolgálják, bizonyos egészségi állapotok ugyanakkor indokolhatnak eltérő mennyiségű vitaminbevitelt is, amiről az érintettek kezelőorvosai tudnak dönteni. Az ajánlás készítői arra is felhívják a figyelmet, hogy megbízható készítményeket válasszunk vitaminpótlásra, mert ezek tartalmaznak valóban olyan mennyiségben vitamint, mint ami a dobozon szerepel.

Amíg ilyesmit látsz az ablakon kinézve, vedd csak be a vitamint!
Amíg ilyesmit látsz az ablakon kinézve, vedd csak be a vitamint!Photo by Francesca Russell / Getty Images Hungary

Hiánya sok bajt okozhat

Hogy miért baj az, ha nem gondoskodunk szervezetünk megfelelő D-vitamin-ellátásáról? A csontritkulás, a rák bizonyos fajtái, a cukorbetegség, a demencia, a depresszió és a szklerózis multiplex, a szív- és érrendszeri problémák, a reumás ízületi panaszok, valamint a felső légúti betegségek is kapcsolatba hozhatók az D-vitamin-hiánnyal. 

A fogantatás sikere is múlhat a D-vitaminon

– amiből a kismamáknak vagy babatervezőknek ajánlott készítmények sem tartalmaznak megfelelő mennyiséget.

Dr. Valkusz Zsuzsanna szerint az anyagcserében és a hormonháztartásban a D-vitamin szerepet játszik a glükóz feldolgozásában, az inzulinkiválasztásban, hiánya összefügg az immuneredetű pajzsmirigybetegségekkel. Immunrendszerünk sem tud megfelelően működni e vitamin nélkül.

Érdekesség, hogy a D-vitamin a valóságban egyébként inkább hormon, hiszen szervezetünkben keletkezik, bőrünk napsugárzás segítségével tudja előállítani.

Tömbösített szedés

Vannak, akik úgy gondolják, mivel egyébként úgyis elfelejtenék bevenni a vitamint, jobb, ha heti vagy akár nagyobb adagokban, egyszerre töltik fel szervezetüket D-vitaminnal. Dr. Skurdenka Beatrix, az Affidea Magyarország endokrinológus szakorvosa szerint azonban nem helyes így cselekedni.

„Más, ha valaki egy-egy alkalommal nagyobb dózisban beveszi a kihagyott adagot és más, amikor hosszú hatású szereket használ valaki. 

Van olyan, hogy csontritkulásban havi vagy még hosszabb időre egy nagyobb dózisú szert, többnyire injekciót, depókészítményt kap a beteg D-vitaminból, de ezt csak ellenőrzött viszonyok között, szakember felügyelete mellett szabad szedni vagy emelni.

Mivel a D-vitamin mint zsírban oldódó vitamin, azaz hormon, túlszedhető, aminek vannak rossz hatásai, ezért nem tanácsos, hogy bárki szakember nélkül változtasson a szedési előírásokon. Ha szükséges, akkor a napi bevitellel azonnal be lehet avatkozni, emelni, vagy csökkenteni, elhagyni a szedést” – árulta el a szakember a Dívány kérdésére.

A multivitaminok csapdáját is igyekezz elkerülni emellett: azt gondolhatod, ezekkel beviszel mindent, amit kell, de a valóságban ez közel sincsen így. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek