Ezért nőtt meg hirtelen a fiatal nők körében a bőrrák előfordulása

GettyImages-119613440

Egyre gyakoribb a melanoma, a bőr rákos megbetegedésének előfordulása Magyarországon, az újonnan diagnosztizált esetek száma évi háromezerre tehető. De vajon mitől nő a betegek száma, és mit tehetünk ellene?

A melanoma, a bőr pigmenttermelő sejtjeiből, az ún. melanocitákból kiinduló bőrrákfajta a legveszélyesebb. A daganat gyakran már meglévő  anyajegyből  fejlődik ki, de megjelenhet szűz bőrfelületen is. Leggyakoribb fajtája a bőrfelszínen terjed szét, és innen hatol be a mélyebb szövetekbe. Más típusai megjelenhetnek a testen belül, illetve egyéb helyeken, például a köröm alatt vagy a szem belsejében is.

Egy hazai felmérésen kiderült: a melanomás betegek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy a betegséget megelőző egy évben odafigyelt az egészségére, de valójában csupán 15 százalékuk érdeklődött a bőrrák felismerésének lehetőségeiről, és a páciensek csupán 13 százaléka hitte a diagnózis előtt, hogy másokhoz képest több az esélye a bőrrákra, 38 százalékuk pedig a diagnózis felállítása előtt nem is tudott arról, hogy a melanoma egy rosszindulatú bőrdaganat. Nem tudunk tehát eleget róla, pedig legalább a legfontosabb kiváltóival érdemes lenne tisztában lennünk.

Mi lehet az oka a hatalmas ugrásnak?

Kétóránként kend újra!
Kétóránként kend újra!Dphotographer / Getty Images Hungary

A melanoma aránya 800%-kal megugrott a fiatal nők körében. Minden ötödik amerikai felnőttnél 70 éves korig bőrrák alakul ki, és egyre több nőnél alakul ki bőrrák viszonylag fiatalon. A szakértők a szoláriumokat tartják a rák arányának növekedéséért a legfőbb felelősnek.

Egy szoláriumban eltöltött alkalom körülbelül 20 százalékkal növeli a melanoma kockázatát. 

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) új kutatása megállapította, hogy a melanoma – a bőrrák leghalálosabb formája – előfordulási aránya majdnem 800 százalékkal nőtt meg a 18 és 39 év közötti nők körében 1970 és 2009 között.

A bazális sejtes karcinóma előfordulása körülbelül 145 százalékkal nőtt, és a laphámrákról szóló jelentések is közel 263 százalékkal emelkedtek. A veszélyes ultraibolya-sugárzás (UV) – különösen a szoláriumból származó – jelentősen növelheti a bőrrák kialakulásának esélyét. És mivel a bőrrák kialakulása évekbe telhet, előfordulhat, hogy sok fiatal nem tartja szem előtt a kockázatokat.

„Tudjuk, hogy az UV-fény káros hatással van a bőrünkre, különösen fiatalkorban, és tisztában vagyunk azzal is, hogy a fiatal nők gyakrabban használnak szoláriumot, mint férfi társaik. A bőrrák kialakulása viszonylag hosszú, de az első diagnózist mostanában egyre fiatalabb korban látjuk” – közölte dr. Trevan Fischer sebész onkológus.

Megvan a tettes

Úgy tűnik tehát, hogy a szoláriumok a fő bűnösök a bőrrák arányának drasztikus növekedésében. Míg az emberek az elmúlt években egyre ritkábban használják a szoláriumokat, a becslések szerint sokan még mindig túl sok időt töltenek el benne. A szoláriumokból kibocsátott UV-sugárzás rendkívül intenzív. Egy szoláriumban eltöltött alkalom körülbelül 20 százalékkal növelheti a melanoma, a laphámrák kialakulásának kockázatát körülbelül 67 százalékkal, és mintegy 29 százalékkal a bazális sejtes karcinóma kialakulásának esélyét.

Bár úgy tűnik, a kockázat nem éri meg, sok fiatal figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetéseket, és továbbra is a káros UV-sugarak alatt barnul, ami a fiatal nők körében tapasztalható bőrrák jelentős megugrásának oka lett végül.

„A korábbi tapasztalatok alapján arra számítottunk, hogy bazális sejtes karcinómákat fogunk látni idősebb betegeknél a napfénynek kitett területeken, például az arcon. Ehelyett mostanában ugyanezeket a bőrrákokat látjuk a hasüregben és más olyan helyeken, amelyek nincsenek rendszeresen kitéve a napnak, méghozzá olyan fiatal nőknél, akik szoláriumot használtak” – mondta dr. Jennifer Stein, a NYU Langone Health bőrgyógyászprofesszora.

Csak óvatosan a napon!
Csak óvatosan a napon!riccardo bianchi / Getty Images Hungary

A bőrrák korai felismerés esetén jól kezelhető

Az egészségügyi szakértők leginkább amiatt aggódnak, hogy a melanoma egyre terjed.

„A melanoma messze a leghalálosabb bőrrák a három leggyakoribb forma közül” – mondta Fischer. „Ez azért van, mert képes az egész testben elterjedni, még akkor is, ha csak kis elváltozások jelennek meg a bőrön.”

Ha elég korán észlelik, a melanoma az immunterápia és a célzott gyógyszerek mellett műtéttel is gyógyítható. A bazális és laphámsejtes karcinóma azonban általában későbbi életkorban fordul elő, de ez gyorsan változik. Ezek a rákos megbetegedések általában a legtöbb napfénynek kitett területeken alakulnak ki – például a fej, a nyak, az arc, a kéz és a karok környékén. Kevésbé valószínű, hogy átterjednek a test más részeire, de tovább növekednek, hacsak nem távolítják el őket sebészeti úton – jegyezte meg Stein.

A bőrrákot kezdetben nehéz észrevenni, ezért nagyon fontos, hogy az ember gyakran ellenőrizze bőrét, és rendszeresen látogasson el bőrgyógyászhoz. 

„A fényvédelem fontossága az élet korai szakaszában kritikus fontosságú a melanoma kockázatának csökkentésében, különösen a súlyos vagy hólyagos leégések elkerülésében”

– figyelmeztetett Fischer.

Azt javasolja, hogy viseljünk olyan fényvédő krémet, amely blokkolja az UVA- és UVB-sugárzást is, és kerüljük a napozást csúcsidőben – 10 és 16 óra között. Legyünk inkább árnyékban, viseljünk védőruházatot, és körülbelül kétóránként alkalmazzuk újra a fényvédőt.

„Ha az ember védi bőrét, továbbra is egészséges életmódot folytathat a szabadban, és biztonságban lehet a napsütésben”

– foglalta össze Stein.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra