Nyáron hordod, pedig most kéne igazán: nem csak divathóbort

GettyImages-541271164

Itt az ősz, közeleg a tél, előkerülnek a kabátok, sálak, sapkák a szekrényből, és helyükre tehetjük a nyári kendőket, kalapokat. Azonban van egy kiegészítő, ami jobb, ha elöl marad. Bár sokak szerint a napszemüveg tipikus nyári kellék, már egyre többen viselik akár télen is.

A napszemüvegről egyértelműen a nyár jut eszünkbe először. Napsütés, kánikula, strandolás. Vajon akik télen sem teszik a fiók mélyére, csak divatbolondok? Személy szerint egészen addig tartottam szükségtelen hóbortnak a napszemüveget télen, míg el nem kezdtem vezetni. Majd az első alkalom után, amikor félre kellett állnom, mert konkrétan semmit nem láttam a szemembe világító napfénytől, beköltözött a napszemüveg az autóba, és ott is marad, amíg én ülök a volán mögött. De egyéb érvek is szólnak mellette.

Mitől véd a napszemüveg?

Mára természetessé vált, hogy a nyári hónapokban bőrünket fényvédő krémekkel óvjuk az erős napsugárzástól. Az UV-sugárzásnak nemcsak a bőrünkre, de szemünkre nézve is nagyon káros hatásai lehetnek – hívják fel a figyelmet rá a Semmelweis Egyetem honlapján. Kétféle UV-sugárzást különböztethetünk meg: az UVA-t és az UVB-t. Az UVB nagyobb energiát hordoz, de nagy részét a szaruhártya és a szemlencse elnyeli. Az UVA-sugárzás kisebb energiájú ugyan, de kevésbé nyelik el a szem külső szövetei, ezért a szem belsejében több károsodást tud okozni. Mindkettő káros a szemre, és védekezni kell ellenük még felhős időben is, mert a napsugarak akkor is érik a Földet, még ha nem is olyan intenzíven. 

Télen a hóról visszaverődnek és felerősödnek a napsugarak
Télen a hóról visszaverődnek és felerősödnek a napsugarakda-kuk / Getty Images Hungary

Az UV-sugárzás hatásai a szemünkre

Az UV-sugárzás egyértelműen összefüggésbe hozható a szürke hályog és a pterygium vagy más néven kúszóhályog kialakulásával, egyes kutatások szerint pedig növelheti a vakság vezető okaként emlegetett makuladegeneráció (AMD) előfordulásának esélyét is. Mivel ennek a látásromlást eredményező betegségnek a kialakulását sok tényező befolyásolja, így nehéz bizonyítani az oksági kapcsolatot, de laboratóriumi körülmények között az UV-sugárzásnak kitett retina szövete károsodott. 

Vízparton és havas tájon még fontosabb a védelem

A sugárzás mértékét növelik még a visszatükröződő felszínek, mint a víz vagy a hó. A kúszóhályog, ami tulajdonképpen egy kötőhártya-megvastagodás, különösen gyakori vízparton vagy magas hegységekben dolgozóknál. Azért veszélyes, mert ahogy nő a szemfelszínen, rá tud kúszni a szaruhártyára, ezzel gyulladást és fénytörési hibákat, rosszabb esetben jelentős látásromlást okozva. Csak műtéti eljárással gyógyítható.

A napszemüveg véd a hóvakság ellen is

Amikor tiszta az égbolt és a levegő, a hó felületéről visszatükröződő nagy mennyiségű, felerősített sugárzás akadálytalanul a szembe jut, gyakorlatilag megég a szaruhártya. Ekkor alakul ki az úgynevezett hóvakság, a szem vörös lesz, ami égő, szúró érzéssel és könnyezéssel jár. Szerencsére néhány nap alatt elmúlnak a kellemetlen tünetek, de akár hosszú távú látásromlást is okozhat.

Ez elkerülhető egy mindkét fajta sugárzást kiszűrő, a szemet és környékét is jól takaró napszemüveg viselésével.

Ezért óvd a szemed télen is

UV-sugárzás egész évben éri a szemünket. Természetesen nyáron a leginkább, különösen 10 és 15 óra között. A nyári hónapokban a zöldfelületek a fény mindössze 6%-át verik vissza, míg télen a hó és jég miatt csillogó felületeknél ez az érték 95% körüli. Mivel télen alacsonyabban halad át a nap az égen, így azzal is számolnunk kell, hogy amikor nincs se hó, se jég a talajon, akkor is több közvetlen sugárzás juthat a szemünkbe az alacsonyabb beesési szög miatt.

A napszemüveg védi a szemet egész évben
A napszemüveg védi a szemet egész évbenSteve Sparrow / Getty Images Hungary

Napszemüveggel a fejfájás is megelőzhető

A szemünkbe jutó fény mennyiségét a pupilla szabályozza. Erős fény hatására összehúzódik, de ha ez nem elegendő, akkor ösztönösen hunyorogni kezdünk. Ez a fajta megerőltetés egy idő után szemfáradtsághoz, majd fejfájáshoz vezethet. A sugárzás elkerülése mellett, fizikai védelmet is nyújt szemünknek. Hideg, száraz levegőtől, erős széltől a szemünk könnyen kiszárad, ami szúró, kellemetlen érzés. 

Segít a biztonságos közlekedésben

Gyalogosként is segít, hogy jobban lássuk a környezetünket, hiszen a sötétített lencse mögött a pupillánk kevésbé szűkül össze, így több információ befogadására képes. Vezetéshez polarizált lencsét érdemes választani, mert védelmet jelentenek a túlzott fényterhelés mellett a visszacsillanásoktól is. 

Milyen napszemüveget válasszunk?

Napszemüveg vásárlásakor fontos szempont, hogy az UVA- és UVB-sugarakat is kiszűrje. UV400-as jelzéssel ellátott termékeket keressünk, ami azt jelenti, hogy 400 nanométerig a sugárzás 100 százalékát blokkolja. A magasabb ár nem feltétlenül jelent nagyobb védelmet, hiszen ma már szinte minden optikai eszközre kerül UV-szűrő, ez nagyon olcsó technológia. Fontos azonban a szemüveg formája. A nagyobb és ívelt fazonok jobban kiszűrik az oldalról érkező sugárzást is. A szín és a sötétség UV-szűrés szempontjából nem mérvadó, de azt fontos tudni, hogy ha a lencse sötétített, de nincs ellátva UV-védelemmel, akkor nagyobb kárt okoz, mint ha napszemüveg nélkül lennénk. Aki szemüveget visel, annak jó hír, hogy az optikai lencsét is el tudják látni UV-védelemmel, így nem kell napszemüvegre váltania, hogy megóvja szemeit a szabadban.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra