Meglepő javaslattal állt elő a pszichológus: szakítás után ez a legjobb megoldás

GettyImages-1153426082

A mondás szerint felmelegítve csak a töltött káposzta jó. Van azonban egy pszichológus, aki éppen azon a véleményen van, hogy egy régi párkapcsolatot sem árt újra felmelegíteni abban az esetben, ha egy friss szakítás sebeit szeretnénk minél előbb begyógyítani. Egy korábbi kapcsolat ugyanis kielégítheti a fizikai intimitás iránti természetes vágyunkat, és még a lelkünkre is gyógyírként hathat.

Bár a pszichológusszakma még nem foglalt hivatalosan állás a témában, egy amerikai pszichológus szerint tévhit, hogy a szakítás sebeire egy újabb kapcsolat hozhat gyógyulást. Meggyőződése, hogy szerelmi csalódás után sokkal jobb önbizalom-növelő, ha felkeressük az exünket. 

A valóságshow sztárja lebukott a szakítás után

A gondolat apropóját az adta, amikor a Vanderpump Rules elnevezésű amerikai valóságshow-sorozat sztárja, Ariana Madix nyilvánosan megcsókolta egy régi szerelmét, Daniel Wai fitneszedzőt egy zenei és művészeti fesztiválon. Mindez azután történt, hogy Ariana az előtt az ominózus csók előtt egy hónappal véget vetett kilenc évig tartó kapcsolatának Tom Sandovallal, miután a férfi megcsalta őt.

Ariana Madix és Tom Sandoval csaknem tíz évig alkottak egy szerelmespárt
Ariana Madix és Tom Sandoval csaknem tíz évig alkottak egy szerelmespártAmanda Edwards / Getty Images Hungary

Az eset kapcsán Isabelle Morley terapeuta elmondta: a felmelegített egykori kapcsolatok – legyen szó akár csak testi jellegű viszonyról – jót tehetnek a mentális egészségünknek, hiszen növelhetik az önbizalmunkat, és segíthetnek a szakítással kapcsolatos gyászon minél előbb túllépni.

Nem feltétlenül kell egy új szerelem szakítás után

A bostoni szakember szerint az újra felelevenített kapcsolat is ugyanolyan előnyös hatással lehet ránk, pontosabban a hormonjainkra, mint ha egy új kapcsolatban élnénk át a szerelem vagy az egymás iránti vágy felszabadító érzését. Ráadásul az újjáélesztett testi kapcsolat segítségünkre lehet abban is, hogy kielégítse a fizikai intimitás iránti természetes vágyunkat. 

Egy szakításnak igen erős önbizalom-romboló hatása van
Egy szakításnak igen erős önbizalom-romboló hatása vanMaria Korneeva / Getty Images Hungary

Morley hangsúlyozta: bár gyakran megesik, hogy szakítás után nem sokkal új testi-lelki partnert keresnek maguknak az emberek, ám téves és félrevezető az az elgondolás, miszerint egy új kapcsolat megoldást jelenthet a valódi gyógyulást illetően.

Ne legyen szégyenérzetünk

A szakember ennek kapcsán kifejtette, hogy a testiség körüli társadalmi elvárások és nézetek miatt vannak, akik bűntudatot érezhetnek azért, mert megpróbálnak az exükkel ismét testi kontaktusba kerülni. Ám emiatt senkinek nem lenne szabad szégyenkeznie. Különösen akkor nem, ha valakit nem a kielégületlenség, a frissen elvesztett partner hiánya vagy a bosszúállás vezérel. 

Isabelle Morley szerint csupán egy kisebbfajta fizikai kontaktus, mint például egy futólag váltott csók is kirángathat valakit a szakítás utáni mélységes fájdalomból.

A bostoni terapeuta is egyetért azzal, hogy ha megszakad egy szerelmi kapcsolat, akkor fontos, hogy időt szánjunk magunkra, feldolgozzuk a történteket, tisztába kerüljünk az érzéseinkkel, és kiutat találjunk, ám azzal sincs semmi baj, ha ez alatt az idő alatt valaki mással viszonyt létesítünk. Ez a kapcsolat ugyanis endorfint szabadíthat fel bennünk, vagyis olyan vegyi anyagokat, melyeket a szervezetünk természetes fájdalomcsillapítóként és hangulatjavítóként hoz létre. Elszigetelődve, érintések nélkül azonban kialakulhat bennünk a szorongás, ám egy új (vagy újra)kapcsolódás minimalizálhatja a reménytelenség érzését.

Nem árt, ha a felelevenített szerelemben is óvatosak vagyunk
Nem árt, ha a felelevenített szerelemben is óvatosak vagyunkRob Stothard / Getty Images Hungary

Nem beszélve arról, hogy egy felelevenített kapcsolat abban is segíthet, hogy a közelmúltban történt szakítást új kontextusba helyezzük.

Bár egy régi szerelmünkkel való kapcsolat újraélesztése abból a szempontból is előnyös lehet, hogy már jól ismerjük egymást, ugyanakkor Morley óva intett attól, hogy az exünkkel hosszabb távú kapcsolatot tervezzünk úgy, hogy még az ebből a viszonyból született megoldatlan érzelmek megnehezíthetik a kettőnk közti köteléket.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek