Maga a feltaláló árulta el: így kell a vécépapírt a tartóra tenned

GettyImages-1394997706

Ha te is vitáztál már azon, kifelé vagy befelé lógjon a vécépapír, most minden kétségedet segítünk eloszlatni.

Ki másnak lehetne döntő szavazati joga ebben a kérdésben, ha nem annak az embernek, aki elkészítette, majd szabadalmaztatta a toalettpapírt?

Hogyan lógjon a vécépapír?

Az ominózus rajz a vécépapírról minden kérdést eldönt
Az ominózus rajz a vécépapírról minden kérdést eldöntWikimedia Commons

Szinte hihetetlen, hogy a toalettpapír szabadalma 1891-ben született meg, de azóta is ádáz viták dúlnak a háztartásokon belül azon, hogy kifelé vagy befelé lógjon a tekercsről a papír. Mindkét változat mellett és ellen is szólnak érvek:

  • ha befelé lógatsz, akkor nehezebb hozzáférni a papírhoz, ami gyerekek esetében például problémákat okozhat, ugyanakkor az is kevésbé valószínű, hogy egy háziállat vagy a vécén unatkozó gyerek leteker egy kilométernyi papírt,
  • ha pedig kifelé, akkor könnyebben hozzáférsz a papírhoz, a fal kisebb eséllyel szennyeződik, amikor azért nyúlsz, viszont a toalettből több eséllyel fröccsen szennyezett víz arra.

Ha észérvekkel el lehetne dönteni ezt a vitát, akkor ez valószínűleg már megtörtént volna azok alatt az évtizedek alatt, amíg a családok otthon, egymást közt vitázva, a kommentelők pedig az interneten acsarkodva igyekeztek maguk mellé állítani a kritikus tömeget.

Hát így!

Seth Wheeler, a perforált toalettpapír szabadalmának tulajdonosa ugyanakkor már 1891-ben eldöntötte ezt a kínzó kérdést: az általa készített rajzon egyértelmű, hogy kifelé lóg a papír, vagyis ez az üzemszerű használat. 

A Google szabadalmi adatbázisában több rajz is látható arról, hogyan is néz ki az eredeti, hamisítatlan vécépapír, és ezeken az ábrákon is jól kivehető, hogy kifelé kellene lógatni a tekercsről a papírt.

Úgy tűnik, ezzel a kérdés meg is van oldva – persze, tovább lehet vinni a témát igény szerint ara, hogy a nedves vécépapírt milyen módszerrel és körülmények közt a legmegfelelőbb tárolni, de akár még a mosható toalettpapír – igen, ilyen is van, köszönd meg használatát azoknak az ökotudatos embereknek, akik bajlódnak vele – kérdéskörét is be lehet venni a megvitatandó témák közé.

Ha vannak még a vécével kapcsolatos kérdéseid, akkor olvasd el ezt a cikkünket is, melyből kiderül, hogyan kellene tisztítanod a toalettet, de fontos tudnod azt is, miért kellene mindig lehajtanod a fedelét, mielőtt öblíted.

DR. ZACHER GÁBOR - SZENVEDÉLYEINK FOGSÁGÁBAN

A soron következő Femina Klub-esten Szily Nóra és vendége, dr. Zacher Gábor közösen próbálják megfejteni a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőség kérdéseit. A feltáró beszélgetés után egészen biztosan felüdülve, energiával feltöltve tudunk szembenézni káros szokásainkkal, amiknek úgy tűnik, hogy könnyen rabjaivá válhatunk.

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra