Te tudod, hogy kivel élsz együtt? Innen megtudhatod

Vermes Nikolett
korvonal május2572

A társasjátékok között egyre népszerűbb ön- és társismereti kártyák megdöbbentő válaszokat adnak. Vajon mi derül ki rólunk egy kör alatt, ha betartjuk a szabályokat?

Mondják, az öröm, amit megosztunk, az megsokszorozódik, és a bánat, amit megosztunk, az megfeleződik – erre épül a Körvonal elnevezésű társasjáték. Akik játszanak a kérdéskártyákkal, elmondhatják egymásnak örömüket és fájdalmukat, miközben közelebb kerülnek a társaikhoz. De hogyan képes ilyen mélyen megnyitni minket néhány kártyalap?

Ez a játék elmélyíti a kapcsolatokat

A párok, akik kipróbálnak valamilyen ön- és társismereti játékok, több évtizedes ismeretség után új dolgokat tudtak meg a társukról. Elég egy Milyen volt a legrosszabb napod? kártya, hiszen ebből kiderül, hogy mi okozott nehézséget egykor a másik embernek. Elképzelhető, hogy valaki erre egy halálesetet mond, míg másvalaki egy balesetet, és már ebből nagyon sok minden kiderül. Mivel a hétköznapokban nem figyelünk egymásra teljes koncentrációval, nem meglepő, hogy egy irányított beszélgetés alatt eddig rejtett emlékek is felszínre kerülnek. Ennek elmélyítését segíti a Körvonal 2. Ez lehetőséget ad arra, hogy kötetlen, játékos formában tegyünk fel egymásnak olyan kérdéseket, amik nem kerülnek elő egy hétköznapi helyzetben.

Ebben a játékban minden kérdésre egyedi válasz érkezik /Fotó: Körvonal
Ebben a játékban minden kérdésre egyedi válasz érkezik /Fotó: Körvonal

Itt is vannak nehézségi szintek 

A Körvonal 1–2. tehát azoknak való, akik ismerik egymást, de szeretnék még szorosabbra fűzni kapcsolatukat, például párok, családtagok. Az első két pakli könnyen előhúzhat olyan emlékeket, eseményeket, amikre nem szívesen tekintünk vissza, mégis fontos, hogy kibeszéljük magunkból, hiszen ezáltal megkönnyebbülünk. Míg a Ki az, aki? és az Asszociáció nevű paklik a barátok számára készültek, hiszen érdekes kérdéseket tartogatnak, de nem hoznak felszínre súlyos múltbeli emlékeket. A Kispéntek pedig ennél is felszabadítóbb, nagyobb társaságoknak szól, kifejezetten felszabadult hétvégi estékre tervezték, olyan, akár egy „Felelsz vagy mersz?” játék, csupán humoros kérdésekkel. Végül, a Körvonal mini öt-hat éves gyerekeknek szól, benne útmutatóval a szülőknek, mert bár a kérdések látszólag könnyűek, valójában érzékenyen hatnak a kicsikre, ezért fontos, hogy a kérdező felnőtt kövesse a leírásokat. 

Ilyenkor is érdemes betartani a szabályokat 

Ahogy a legtöbb beszélgetés, úgy a kérdésekre épülő játék is könnyen rossz irányba billenhet, főleg akkor, amikor egy kártya rámutat egy régi sebre. Fontos, hogy tisztázzuk, ezek a játékok nem a versengésről szólnak. Amennyiben tudatosítjuk, hogy ön- és társismeretről van szó, nem pedig a célba érkezésről, a komoly vitáktól nem kell tartani. Azonban empátia nélkül nem érdemes belevágni a komoly témákat boncolgató Körvonalba és a kapcsolódó játékokba. ugyanakkor a beszélgetésről sem érdemes lemondani, éppen ezért született a Ki az, aki? és az Asszociáció. Azt hihetjük, hogy mindenki számára tartogat érdekes és hasznos kérdéseket az ön- és társismereti játékok valamelyike, majd kiderül, hogy még ennél is többet nyújt: építi a kölcsönös bizalmat, erősíti a kapcsolódást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek